Originally Posted by
samet1599
Dar mükelleflik ülkeye göre deðiþir. Fransadayým, taþýnmadan önce eurobondlarýmý TR vergi dilimine girmeyecek þekilde ayarlamýþtým. Ama þimdi tüm finansal gelirlerden %30, ana para kazancýndan 30%vergi var. Þu an aldýðýma piþmaným…
örneklerle:
€/$ uzun vadeli iki iþlem yapalým, diyelimki 10000€ param vardý, 1.25ken bozdum, alttan almak için beklerim dedim ve 12500$ aldým, faize koydum. Buraya kadar sorun yok
Diyelimki para lazým oldu $5500a 1.10 den 5000€ aldým, kalanýný da 1.0den yakaladým ve 7000€ aldým. Zurnanýn zýrt dediði yer: 2000€ kazancý yýllýk beyanda bildirip 600€ yu paþalar gibi ödüyorsun. Þimdi TR de Dolar/TL den veya Gram altýndan sermaye kazancýndan ödeyeceðiniz vergiyi düþünebilirsiniz… (enflasyonu da düþemiyorsun)
Bittiðin andýr..
Ayný þey borsa içinde geçerli, Amerika’dan 100.000€ a hisse aldýn, sonra birkaç yýl geçti ve hisse 143bin$ olunca sattýn. Kur da 1.10 da olsa, 30.000€ nun vergisini seve seve vereceksin. Ilk kur isterse 153bin$ yapsýn, dolar bazlý 10bin zarar yaz, farketmez. € bazlý kazanç var diye bakýyor vergi dairesi.
Þimdi en güzel yanýndayýz, diyelimki paraya para kazandýrdýn, cebine koydun, keyfin gýcýr. Bitmedi, beyan verilecek.. Beyan günü formlar sana bakar sen ona, anlamak mümkün deðil, onlarca sayfa yüzlerce kutucuk var … ver elini vergi uzmanýna.. size kazancýnýza oranla bir % teklifi iletir, sonra iþe koyulur, size formu iletir, doðru mu yaptý yanlýþ mý bilemezsin, beyaný verir geçersin.. bu kýsýmda hissedilecekleri empati yeteneðinize býrakýyorum.
Avrupa’da orta kesim çatýr çatýr yüksek vergileri öder, kaçacak yeri yoktur. Alt kesim ödemez, orta direðin ödediklerini yer. (kendince uyanýk bizim gurbetçiler de yýllarca bilerek eksik beyan verdi ama yakalandýlar, Almanya verdiði paralarý þimdi çatýr çatýr geri alýyor, bu da baþka bir günün konusudur)
Vergi konusunda TR cennetti, kolaylýðý yeter. Maaþlar net(brüt deðil), stopajlar kazançta kesiliyor, kira beyaný kolay, vs vs. mis gibiydi.
Kýsaca her þey göründüðü gibi deðil
Yer Ýmleri