Tabi orasý öyle önce dolar almak gerekiyor da dolar almak için uygun zaman mý onu düþünüyorum, geçen sene aralýk ayýndaki gibi önce borsayý sonra dolarý düþürme operasyonu yaparlar mý acaba diyorum ama bir daha olmaz herhalde.
Diðer taraftan hazinenin borç ödeyemeyecek duruma geleceðini düþünmek istemem ama olmayacaðýnýn garantisi de yok, tabi bu riskleri almadan da yatýrým olmuyor.
Her ay yeni cari açýk rekorlarý kýrarken dövizin daha düþük bir kura gelmesini tercih edeceklerini sanmýyorum ama tabi belli de olmaz. Þurada seçime 5-6 ay kaldý, son bir hamle yapalým diye düþünebilirler.![]()
Ben eurobond konusunda çaylak biriyim. Þunu yapmaya çalýþýyorum, þu an için dolarýn düþük olduðunu düþünüyorum ve aylýk düzenli alým yapýyorum, bugün maaþ günüm ve yine alýmýmý yaptým, sonra aldýðým bu dolarlar birikince eurobond alýyorum ve oldukça uzun vadeli bondlar alýyorum. Türkiye tarihinde ödeyememe hiç olmamýþ tabi ki bu olmayacaðý anlamýna da gelmez ama kendimce böyle bir sistematiðim var.
Bloomberg HT
Haberler
Hazine, dolar cinsi tahvilin artýrýmý için harekete geçti
Hazine ve Maliye Bakanlýðý 5 yýl vadeli dolar cinsi tahvilin artýrýmý için bazý bankalara yetki verdi.
Hazine ve Maliye Bakanlýðý, 2022 yýlý dýþ finansman programý çerçevesinde dolar cinsinden Ocak 2028 vadeli tahvilin artýrýmý için Bank of America, Goldman Sachs ve JPMorgan a yetki verdi.
Bloomberg HT'ye konuþan konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar Hazine nin ikincil ihraç için yatýrýmcýlardan gelen yoðun talebi dikkate aldýðýný belirtti.
Hazine, Kasým ayýnda 5 yýllýk eurobond ile 1,5 milyar dolarlýk borçlanmaya gitmiþti.
5 yýl vadeli tahvilde kupon oraný yüzde 9,875; getiri oraný yüzde 10 olarak gerçekleþmiþti.
Ýhraca 150 nin üzerinde yatýrýmcý, ihraç tutarýnýn 3 katýndan fazla talep gösterdi.
Son borçlanmayla birlikte 2022'de uluslararasý piyasalardan 9 milyar dolarlýk finansman saðlanmýþ olmuþtu. Hazine'nin bu yýl 12,9 milyar dolarlýk dýþ borç ödemesi bulunuyor.
-------------------------
Bu olayýn eurobond fiyatlarýna nasýl bir etkisi olur acaba?
Yer Ýmleri