Originally Posted by
asagir
Gelecek yýl bu karlarýn sürdürülebileceðini deðil, karlarýn artacaðýný düþünüyorum(Bu karlarýn gelecek yýl yapýlamayacaðýný söyleyenler ya konjonktürü okuyamýyor ya da hisseyle ilgili farklý amaçlarý var bence.). 2023 yýlsonu kar beklentim 5 milyar civarýnda(Bunu geçmiþ sayfalarda paylaþmýþtým).
Ancak, dediklerini yapar ve turizm alanýna yatýrým yaparlarsa ve bunun için borçlanýrlarsa, karlar erir. O zaman 5 milyar tahminim gerçekleþmez. Turizme yapýlacak bir yatýrýmýn geri dönmeye baþlamasý en az üç yýl sürer. Hazýr ve karlý bir yeri satýnalýrlarsa durum deðiþir tabi ama öyle bir yeri de satan olmaz.
Karlýlýðýn artacaðýna dair düþüncemin üç nedeni var, 1- Özbekistan tam kapasite çalýþacak. 2-Çatýþmalarýn devam edeceðini ve buna baðlý olarak dünya enerji fiyatlarýnýn artacaðýný düþünüyorum. Avrupa'nýn tedarik edebileceði en ucuz enerji, Rus enerjisidir. Bunun týþýndaki bütün alternatifler daha pahalýdýr. 3- Türkiye'de enerji fiyatlarýnýn artacaðýný düþünüyorum.
Takaslara fazla kafa takmayýn bence. Benim gibi bir küçük yatýrýmcý bile üç kurumdan iþlem yapýyor.
Herkese bol kazançlar.
Takas konusunda hemfikirim.. Dünyada BIST'ten baþka takas analizi yapan ya da yapmaya çalýþan baþka bir yatýrým ortamý mevcut deðil. Bizim evde hali hazýrda 8 hesap var hanýmla benim ortaklaþa kullandýðýmýz, tahtacý olsam 50 kurum kullanýrým belki. Yukarýda paylaþtýkarým aslýnda bu ham verilerle bir yere varýlamayacaðýný anlatmak içindi. Oradan iz sürmeye çalýþmak anlamsýz. Velev ki sürdün, yatýrýmlarýný buna göre yapsan para kazandýracaðý da meçhul, çünkü bunlara bakarak yön tayin edemezsin, bugün alanýn yarýn satmayacaðý, bugün satanýn yarýn almayacaðýný kimse bilmiyor. Alanýn da satanýn da rengini cismini bilmiyoruz sonuçta. hayali varlýklarla kavga ediyor insanlar sonuçta. Þirket büyüyor mu, kar marjlarý artýyor mu ya da sürdürülebilir þekilde devam ediyor mu, fiyatý ederinden ucuz mu pahalý mý, sonraki bilançolar fiyat ayný kalýrsa kaðýdý ucuzlatacak mý pahalandýracak mý, satýþlarýn trendi nasýl devam edecek, ikili anlaþmalar ne durumda, seyir pozitif mi deðil mi, büyümeyi tetikleyecek yatýrýmlar var mý yok mu? bence önemli olan sorular bunlar bir þirket için. A þahsý almýþ B þahsý çýkmýþ pek önemli deðil. Altýnýn da tenekenin de alýcýsý vardýr, ama altýna altýn tnekeye teneke fiyatý vermek lazým. Ben ODAS'ýn son 1 yýllýk sürecini beðeniyorum, ama gelecek için daha anlamlý yatýrýmlar yapmasýný umuyorum, üretim kapasitesi artýrýlmalý. Ülkede enerji açýðý büyümeye devam edecek nüfus ve sanayi büyüdükçe. Özbekistan'ýn FAVÖK katkýsý ne olur konusunda iyi bir çalýþma yapmak lazým.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Yer Ýmleri