otomotiv yan sanayinde üretim yavaþ yavaþ ülkemize kayacak gibi görünüyor!
Haberler
29 Kasým 2023
Artan enerji maliyetlerinden býkan Michelin ve Goodyear Almanya'dan çekilecek
Almanya'daki pazar görünümünün "hýzlý" bir þekilde bozulmasý, Goodyear'ýn biri Brandenburg'da diðeri Hessen'de olmak üzere iki fabrikasýný kapatmasýna yol açtý. Toplam 1.800 iþ tehlikede
Carl Deconinck
Paylaþ
Fransýz ve ABD'li çokuluslu þirketler Michelin ve Goodyear, yüksek enerji fiyatlarýný ve yurtdýþýndan gelen yoðun rekabeti gerekçe göstererek Almanya'daki dört fabrikasýný kapatýyor.
Almanya'daki pazar görünümünün "hýzlý" bir þekilde bozulmasý, Goodyear'ýn biri Brandenburg'da diðeri Hessen'de olmak üzere iki fabrikasýný kapatmasýna yol açtý. Toplam 1.800 iþ tehlikede.
Þirket, "Bu, fazla kapasiteyi azaltmak ve üretim yapýmýzý taleple uyumlu hale getirmek için zor ama gerekli bir karar" dedi.
29 Kasým'da Michelin de benzer bir mesaj yayýnladý. Fransýz grup, 2025 yýlýna kadar Karlsruhe ve Trier'deki tesislerini kademeli olarak kapatacak.
Buna ek olarak, firmanýn Homburg fabrikasýndaki üretimin bir kýsmý durdurulacak ve müþteri hizmetleri merkezi Karlsruhe'den Polonya'ya taþýnacak.
Michelin CEO'su Maria Röttger, Alman Die Welt gazetesine verdiði demeçte, "Ýthal bütçe lastikleri nedeniyle giderek daha fazla pazar payý kaybediyoruz. Düþen talep, üretim tesislerimizin yetersiz kullanýlmasýna yol açmakta ve bu da üretim maliyetleri üzerinde ek baský oluþturmaktadýr.
"Bu nedenle, bu operasyonlar için bir perspektif yok."
Buna ek olarak, Röttger'e göre, Avrupa'da enerji maliyetleri son beþ yýlda yüzde 260 arttý.
Þirketin son on yýlda Almanya'daki fabrikalarýna yarým milyar avro yatýrým yapmýþ olmasýna raðmen gelecek için bir "perspektif" görmüyor.
Fransýz devinin kararýndan toplam 1.532 çalýþan etkilendi.
1931 yýlýnda kurulan Karlsruhe'deki Michelin fabrikasý, þirketin Almanya'daki en eski fabrikasýdýr. Yýllýk 1,1 milyon hafif kamyon lastiði kapasitesine sahiptir.
Hem Fransýz hem de ABD þirketleri, þimdi, kendi iþçi konseyleri ve sendikalarý ile sosyal politikalarý müzakere ediyorlar. Kapatmalara karþý ilk protesto mitinglerinin çoktan gerçekleþtiði bildirildi.
Avrupa pazarýndaki ucuz Asya yapýmý lastiklerin akýnýna yanýt olarak, yerel üreticiler ürünlerini daha dayanýklý kauçuk bileþikleri ve daha uzun ömürlü diþlerle geliþtiriyorlar.
Bu çabalara raðmen, genel pazar daralmasý tüm cephelerde satýþlarýn düþmesine neden oluyor.
ABD'li bir Tesla elektrikli otomobil fabrikasýnýn Brandenburg'a gelmesi bile iki lastik üreticisini kalmaya ikna edemedi.
Almanya'da artan doðal gaz ve elektrik fiyatlarý, üretim maliyetlerini artýrdý ve lastik imalat endüstrisinin ülkede kârlýlýðýný sürdürmesini zorlaþtýrdý.
“Ölüm ve Vergiler dýþýnda hiçbir þey kesin deðildir.”
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kendime aldýðým notlardýr.Bu bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir
Yer Ýmleri