Yapay zekaya ithalatta gözetim nedir diye sordum..yukarýdaki cevabý verdi ..bayaðý geniþ bir açýklama olmuþ..
Yapay zekaya ithalatta gözetim nedir diye sordum..yukarýdaki cevabý verdi ..bayaðý geniþ bir açýklama olmuþ..
Bu gün enerjiler bayaðý iþtahlý görünüyorlar...ben bu sektörün endeks üstü bir performans sergileyeceðini düþünüyorum...europowerin trafo fabrikasýnýn açýlmasý ve Ukrayna _rusya Savaþý'nýn sona ermesi ekstra bir güç vereceðini düþünüyorum..þimdilik ilk önceliðimiz olasý bir güzel bilanço..
Halen 3 ay önceki fiyatlarda geziyor. 1 yýl önceki fiyatýna göre ise kayda deðer bir kazanç saðlamamýþ. Enerji þirketleri borsanýn zayýf halkasý olmayý sürdürüyor.
Yazýlarýmýn tamamý þahsi görüþlerim olup, SPK Kanunu ; madde 101, 103, 104, 106, 107, 110 ve diðer ilgili maddeleri kapsamýnda görüþ ve düþüncelerim asla yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilmemelidir. Aksi halde zarar edebilirsiniz...
Geçmiþe göre çok düþtüler o yönden baktýðýmýzda en zayýf halkadirlar..ama öte yandan çok düþtükleri için en ucuz hisseleridirler bu yüzden borsada artacak alýþ istahindan en fazla pay alacak olanlar da onlar olacak diye düþünüyorum..bunlar benim kiþisel düþüncelerimdir..
2026-2027 gesan yýlý olacak. Büyük sanayi þirketlerinin yenilenebilir enerjiye geçerek bir dönüþüm baþlayacak. Allah hepimize sabýr versin.
Türkiye'nin elektrik altyapýsýnýn dönüþümüne 748 milyon dolarlýk dýþ finansman saðlandý
Dünya Bankasýndan Türkiye'nin enerji iletim sisteminin dönüþümü için 748 milyon dolarlýk uygun koþullu dýþ kaynak temin edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlýðýndan edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin kamu altyapý yatýrýmlarýnýn güçlendirilmesine yönelik dýþ finansman temin çalýþmalarý devam ediyor.
Buna göre, "Türkiye Enerji Ýletim Sisteminin Dönüþümü Projesi" Dünya Bankasý Ýcra Direktörleri Kurulu tarafýndan onaylandý.
Proje kapsamýnda Dünya Bankasýndan Türkiye Elektrik Ýletim AÞ'ye (TEÝAÞ) Bakanlýðýn geri ödeme garantisi altýnda yaklaþýk 748 milyon dolar tutarýnda finansman saðlanacak.
Bu finansmanýn yaklaþýk 708 milyon dolarý Dünya Bankasýndan kredi, 38 milyon dolarý Banka yönetimindeki Temiz Teknoloji Fonundan (TTF) kredi ve 2 milyon dolarý da TTF kapsamýnda hibe olarak temin edilecek.
TEÝAÞ tarafýndan yürütülecek projeyle, Türkiye'de enerji iletim sistemi iþletimindeki kýsýtlarýn ortadan kaldýrýlmasý amaçlanýyor. Projeyle, elektrik iletim aðý ringi tamamlanarak diðer üretim kaynaklarý ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý üretim tesislerinin sistem baðlantýlarýný saðlayacak iletim altyapýsý güçlendirilecek.
Bu kaynakla birlikte 2025 yýlýnda uluslararasý kuruluþlardan saðlanan uygun koþullu finansman yaklaþýk 7 milyar dolara çýkacak.
- "Dünya Bankasý ile baþarýlý ortaklýðýmýz devam edecek"
Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Dünya Bankasý ile uzun yýllara dayanan iþbirliði kapsamýnda enerji sektöründe de verimli neticeler alýndýðýna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:
"Bu baþarýlý ortaklýðýmýz, önümüzdeki süreçte de ayný þekilde devam edecek. Nihai hedefi kalýcý refah artýþý olan ekonomi programýmýz kapsamýndaki çalýþmalarý sürdürüyoruz. Bu çerçevede yenilenebilir enerji kaynaklarýndan elektrik üretimini artýrýyoruz. Enerjide ithal kaynaklara baðýmlýlýðýn azaltýlmasý hedefimiz çerçevesinde kamu yatýrýmlarýna desteðimiz kararlýlýkla sürdürülecek."
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
(Güncelleme) Dünya Bankasý ve Temiz Teknoloji Fonu Elektrik Ýletim Projesi ile Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerini destekliyor
Kuruluþtan yapýlan basýn açýklamasý aþaðýda bulunuyor:
Dünya Bankasý bugün Türkiye Ýletim Sisteminin Dönüþtürülmesi Projesi (ÝSDP) için 625 milyon EUR'luk (707,9 milyon ABD$ eþdeðeri) Uluslararasý Ýmar ve Kalkýnma Bankasý (IBRD) kredisinden, 32,798 milyon EUR'luk (38 milyon ABD$ eþdeðeri) Temiz Teknoloji Fonu (CTF) kredisinden ve 2 milyon ABD$ tutarýndaki CTF hibesinden oluþan bir finansman paketini onayladý. Bu önemli proje artan yenilenebilir enerji kapasitesinin Türkiye'nin ulusal elektrik iletim þebekesine entegre edilmesini saðlamayý ve böylelikle ülkenin temiz enerji dönüþümü ve iklim dirençliliði hedeflerini desteklemeyi amaçlamaktadýr.
Daha geniþ kapsamlý Avrupa ve Orta Asya'da Yenilenebilir Enerji Yaygýnlaþtýrma (ECARES) Programýnýn 7'nci Aþamasýný oluþturan proje, Türkiye'nin büyük ölçekli güneþ ve rüzgar enerjisi üretimine olanak saðlamak için enerji iletim altyapýsýný modernize etmesine ve geniþletmesine yardýmcý olacaktýr. Proje, Hükümet'in 2053 yýlýna kadar net sýfýr emisyon hedefiyle uyumlu olarak 2035 yýlýna kadar 120 GW'lýk rüzgar ve güneþ enerjisine dayalý kurulu güç kapasitesine ulaþmayý hedefleyen Türkiye'nin Enerji Dönüþümü - Yenilenebilir Enerji 2035 (YE 2035) stratejisini doðrudan desteklemektedir.
Dünya Bankasý Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez finansman paketinin onaylanmasý vesilesiyle yaptýðý açýklamada þunlarý vurguladý: "Türkiye dünyanýn en iddialý yenilenebilir hedeflerinden birini belirlemiþtir ve bizler Dünya Bankasý olarak bunu desteklemekten gurur duyuyoruz. Ýletim þebekesini modernize ederek ve yenilenebilir enerjiyi yaygýnlaþtýrarak, Türkiye enerji güvenliðini arttýrmakta, fosil yakýtlarda ithalat baðýmlýlýðýný azaltmakta, rekabet gücünü yükseltmekte ve çok sayýda vasýflý istihdam yaratma potansiyeline sahip yeni sanayi tesisleri geliþtirmektedir. Bu proje özel sektör yatýrýmlarýnýn önünü açýlmasýn yardýmcý olacak ve Türkiye'nin modern ve rekabetçi bir enerji sektörü vizyonunu destekleyecektir."
Proje üç stratejik bileþen üzerinde odaklanmaktadýr:
Ýletim Altyapýsýnýn Geliþtirilmesi: 1,7 GW'lýk yenilenebilir enerjinin doðrudan entegrasyonu ve þebeke güvenilirliðinin arttýrýlmasý için yeni yüksek gerilim trafo merkezlerinin yapýmýnýn ve mevcut olanlarýn modernizasyonunun, iletim hatlarýnýn ve yeraltý kablo þebekelerinin geniþletilmesinin finansmaný.
Elektrik Þebekesinin Dijitalleþtirilmesi: Türkiye'de deðiþken yenilenebilir enerjinin artan payýný yönetebilmek için Denetimli Kontrol ve Veri Edinimi (SCADA) / Enerji Yönetim Sisteminin (EMS) güçlendirilmesi ve geliþmiþ dijital teknolojilerin uygulamaya konulmasý.
Yenilikçilik için Teknik Destek: Türkiye'nin ilk Yüksek Gerilim Doðrudan Akým (HVDC) koridorlarýnýn desteklenmesi ve projenin uygulayýcý kuruluþu olan Türkiye Elektrik Ýletim Anonim Þirketi'nin (TEÝAÞ) kurumsal kapasitesinin geliþtirilmesi.
Projenin Dünya Bankasý Görev Ekibi Lideri Yeþim Akçollu proje ile ilgili olarak þunlarý belirtti: "Bu proje sadece altyapý yapýmýndan oluþmuyor, ayný zamanda Türkiye'nin elektrik þebekesinin daha yeþil, dirençli ve daha dijital hale gelmesini saðlýyor. TEÝAÞ'ý hem yatýrýmlar hem de teknik yardým ile destekleyerek, bir yandan iþletmeler ve hanehalklarý için elektrik arzýnýn güvenilirliðini arttýrýrken ayný zamanda Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelinin gerçeðe dönüþtürülmesine yardýmcý oluyoruz."
Projenin, Türkiye'nin Onikinci Kalkýnma Planý ve iklim taahhütleri ile uyumlu olarak, sera gazý emisyonlarýnýn önemli ölçüde azaltýlmasýna katkýda bulunmasý ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji deðer zincirleri genelinde binlerce kiþilik istihdam yaratýlmasýný desteklemesi beklenmektedir.
Dünya Bankasý ve Temiz Teknoloji Fonu, Türkiye'nin temiz enerji dönüþümü ve sürdürülebilir kalkýnma gündemini destekleme konusundaki kararlýlýklarýný sürdürmektedir.
ECARES (Avrupa ve Orta Asya Yenilenebilir Enerji Yaygýnlaþtýrma) Programý, ECA bölgesindeki ülkelerin politika reformlarý, altyapý yatýrýmlarý ve kurumsal güçlendirme yoluyla yenilenebilir enerji kullanýmýný hýzlandýrmalarýný destekleyen, Dünya Bankasý öncülüðünde yürütülen çok aþamalý ve program odaklý bir yaklaþým (MPA) kullanmaktadýr. Program, enerji güvenliðini arttýrmayý, sera gazý emisyonlarýný azaltmayý ve temiz enerji dönüþümü sürecinde özel sektör katýlýmýný harekete geçirmeyi amaçlamaktadýr
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
Yer Ýmleri