Belki çok yeniyim ama ben de borsanýn tamamen "algý"ya oynadýðýný fark ediyorum. Olumlu algýya diyecek bir þeyim yok ama ya bu olumluluk tamamen "algý yaratmak" içinse diye düþünmekten kendimi alamýyorum. Altý doldurulmuþ,saðlam iþlerin bazen biraz allanýp daha güzel algý oluþturulmaya çalýþmasýný kabul ettik diyelim ama iþ düpedüz sadece "algý"ya oynamaya mý geliyor diye de düþünmeden edemiyorum. Daha net olayým mý dostum: Bu sene mont benzeri bir sey alayim dedim. Bir AVM'de bir sürü dükkaný dolaþip bi dolu markaya baktim. Hoþuma gitmesi,kalitesi,fiyatý derken dur bkalim internette ne kadarmiþ falan.. sanirim çogumuz da böyledir.
E þimdi üstümüze aldýðýmýz montta bile böylesi uðrasýrken "yatýrým" dediðimiz bu kadar mühim bir konuda da gerekirse "aptallýða" varan bir kuþkuculuða kapýlýyorum ben. Velev ki aptallýksa sorun deðil,herkes kimi zaman aptallýk edebilir der geçerim. Yoookkk kuþkularýmda hakĺiĺik payý varsa iþte o ihtimali pas geçtikten sonra durumu fark edersem bu yaptýðým sadece aptallýk olmaktan çýkar malesef "enayilik" olur. Enayi olma ihtimalindense aptalca bir kuþkuculugu tercih ediyorum hocam.
Bence düþünülmüþ zira öyle olmasa 1000 MW panel fabrikasý demezdi daha genel geçer þeyler söyler hiç detay vermezdi ama burada bazý kesin detaylar var, fabrikada kullanýlacak makinalarýn detayýna kadar hemde. Birde esco iþleri, daha evvel açýklanmýþtý(daha evvelden hazýrlandýðýna gösterge) bu þekilde daha çok yurtdýþý amaçlý olduðunuda öðrenmiþ olduk zira fiyatlar orda daha iyi ve orada esco yapmak çok daha avantajlý.
Þirketten beklentimizi zaten hep bu yönde konuþuyorduk piyasanýn en büyüðüsün ona göre yatýrýmlar gelmeli diye. Bence ilk iþaret fiþeði geldi, çok da güzel oldu. Parça parça yeni detaylarda gelecektir.
Hedefler kesinlikle global ve büyük hedefler, bunu net hissetiriyor.
Anliyorum. Esco,1000 MW... bunlarý hem KAP'lardan hem de buradan okudum. Inanin belki de "salakça" gelecek ama bu iþ nerede,hangi arazide,Alman makamlarinca görüþülmeden,yatýrim maliyeti,bürokrasisi,devreye alýnma tarihi.. ve daha benim aklýmýn alamayacaðý onlarca paremetre içermeliyken tüm bunlarý sanki formaliteymiþ gibi pas geçmek biraz tuhaf deðil mi? Yani þimdi bunlar yönetim kurulunda biraraya gelip "Yav niye sadece Almanya? Fransa'ya da yapalim,hem onlarda çok nükleer var,onlara GES,RES daha lazým." deseler ve sadece bu fikir çok parlak,e hadi yatýrým niyetlenelim diye karar alýp üste bir de bunu KAP'layalim deme ihtimali yok mudur? Yani somutlaþmasýný geçtim fizibilitesi bile ortada olmayan þeyler için "karar aldýk,haberiniz olsun" diye KAP atýlmasý bir bana mý tuhaf geliyor? Daha geçenlerde 200 milyonluk yatirim için gerrkli teþviði aldik v.s diye KAP attýlar. Valla ben kýt aklýmla þöyle düþündüm: Ulan yer yerinden oynuyor GES dönüsümü,çýlgýnlýgý ve hele hele þu "panel" iþinde. E fabrikasý,yapýmý,teçhizatý bilmem nesi olacak ama bu maliyete raðmen acayip bir katlkisi olacak ciroya (burada okudum hep bu katki iþlerini). Böylesi devasa etki yaratacak iþin maliyetiyse 200 milyon(!) Ulan senin kendi payýna boyuna sattýðýn ve hala yükseltip indirip bir daha bir daha çaktýðýný düsündüðum tutarin çeyreði bile deðil bu para. Amaaa iþte orada artik iþ devletten kayýtlý kuyutlu birsürü detay isteyen kýsacasý "sahici" dosya olunca ancak gerçegi yani 200 milyonu söyleyebiliyosun. Halbuki üfürdüðün etki bir kaç milyarlýk!
Valla gittikçe paranoyaklaþmiþ da olabilirim ama inanin kaba esnaf kafasiyla düsünmek bazen en derin tahlillerden daha yararlý olabiliyor.
Yanýlma payým çok yüksek. Bunlar tamamen benim vesveselerim ve cahilliðimden de olabilir.(ýnsallah da öyledir) ama aklýmý ara sýra kurcalýyorlar,ne yapabilirm..
Ömür isimli arkadaþ yeniyim acemiyim kuskucuyum diyorsun ama bayaðý profesyonelce zehir atiyorsun. Geçen gün gesan için nerdeyse mahalle bakkalý diyecek türde yazýyordun. Bugunde atilan kaplar için tamamen göz boyama amaçlý cek cak dan baþka bir sey olmayan boþ yazýlar diyorsun. Adamlar detayli bir þekilde avrupada fabrika kurulumu sunjunior bayilik aðý oluþumu esco sistemi ile yatirim ve gesan özelinde müteahhitlik hizmeti yapacaðýný söylüyor. Sen bunlara laf salatasý muamelesi yapiyorsun. Bu þekilde davranarak Gesanin imajina itibarina þerefine hakaret ediyor. Ýþ yapma gücü ve kapasitesini kucumsuyorsun. Komik olan ise msci endeksine girebilmis dünya finans piyasasinda kabul görmüþ üç beþ Türk þirketinden biri için bunlarý yapiyorsun. Benim senin yazýlarýndan çýkardýðým tek sonuç var. KÖTÜ NÝYETLÝSÝN
"SUNJUNIOR markalý çözümlerimizin Almanya baþta olmak üzere Batý Avrupa'daki bayilik networkunun oluþturulmasý"
Aslýnda bu kýsým aklýma direk olarak sunjunior daðýtýmýný yapacak bayinin siemens olabileceðini getirdi.
28 yýl önce 210 dolar bozup 1(sadece bir)lot ereðli hissesi alýp borsaya girdim. girdikten 2 hafta sonra 94 krizi oldu. bütün krizleri gördüm geçirdim. uzun vadeci olunmasý gerektiðini yaþadýklarým bana öðretti. bir örnek vermek isterim. geçen hafta 2014 ten beri kullanmadýðým içinde sadece 1 lot koza altýn ve 4 lot iþ c nin kaldýðý yatýrým hesabýnýn ne durumda olduðunu görmek için þifre aldým ve girdim. koza altýn alým maliyetim 14.40 tl imiþ. hisse bugün 400 civarý. temettüler hesap iþletim ücreti olarak kesilmiþ. bu þirketin baþýna gelenleri biliyorsunuz. o zaman alýmlarýmý yaparken patron faktörünü gözardý etmiþtim , þirket yerlerde süründü kayyum atandý. bu haliyle bile kaç kat artmýþ. çoðunuzdan yaþça büyüðümdür sizlere abi tavsiyesi þu al satlardan kurtulun. bir hisseyi almadan iyice araþtýrýn ve emin olunca korkmadan sürekli alým yapýn . göreceksiniz eninde sonunda hak ettiði yere gidecektir bu yüzden teknik analiz beni ilgilendirmez. al satlar heyecandýr
Yer Ýmleri