Artan

10,67 10 18:10
23,54 10 18:10
15,40 10 18:10
4,07 10 18:10
3,41 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

108,90 -10 18:10
47,88 -10 18:10
455,50 -9.98 18:10
33,76 -9.97 18:10
4,18 -9.91 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

20.378.079.201,25 18:10
13.787.947.758,50 18:10
12.361.272.923,50 18:10
10.229.024.001,46 18:10
10.101.055.465,40 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 261/263 İlkİlk ... 161211251259260261262263 SonSon
Arama sonucu : 2099 madde; 2,081 - 2,088 arası.

Konu: ASTOR - Astor Enerji A.Ş.

1. Bir önceki mesajımda verdiğim link ile ilgili kısa bir özet paylaşmak istiyorum (ABD'li şirket META olduğunu varsayalım);
    https://www.business-punk.com/tech/m...ki-kraftwerke/

Business Punk makalesi şunu açıkça ortaya koyuyor: Altyapı yeni para birimidir. Dünya hangi yapay zeka modelinin daha iyi olduğunu tartışırken, Meta donanımı kontrol etmesini sağlıyor. ASTOR ise, bu donanımı hızlı ve yüksek kalitede sunmak için gereken kapasiteye sahip dünyadaki sayılı oyunculardan biri olarak görünüyor.

Özetle:
    Meta (Altın Arayıcısı): Yapay zekanın o kadar güçlü bir şekilde paraya dönüştürülüp dönüştürülemeyeceği konusundaki yüksek riskle 600 milyar dolar yatırım yapıyor.

Dina Powell McCormick (Mimar): Altyapı için siyasi ve finansal yolları oluşturuyor.

ASTOR (Kürek Üreticisi): Yeni bir veri merkezinin temeli atılır atılmaz – yapay zekanın daha sonra kar edip etmeyeceğinden bağımsız olarak – güvenli bir şekilde kazanç sağlıyor.

Transformatör Kıtlığı: Makale, fiziksel altyapının sınırlayıcı faktör olduğunu belirtiyor. ABD'de şu anda on binlerce transformatör eksik. Bu bileşenler olmadan 600 milyar dolarlık proje sadece kağıt üzerinde kalır.

ASTOR'un Konumlanması: ASTOR, tam da bu tür gigawatt projeleri için gerekli olan büyük güç transformatörlerini ve şalt ekipmanlarını üretiyor (2026 1. Çeyrekte kapasitemiz %100 artacaktır).

Meta'nın (makalede belirtildiği gibi) nükleer enerjiye yönelmesi, ASTOR yatırımcıları için adeta bir müzik ziyafeti: Nükleer santraller ve bunların bağlantıları, piyasadaki en kaliteli ve en pahalı transformatörleri gerektiriyor ki bu da ASTOR'un uzmanlık alandır.

2. NRGV .jpg

NRGV’nin hisse performansındaki bu yükseliş, Astor hisselerin için neden bu kadar kritik mi? Burada Barron's da okuduğum raporundan çıkardığım bilgiler ile güncel ABD projeleri birleşiyor:

Donanım Darboğazı: Energy Vault, Teksas'taki SOSA Enerji Merkezi (150 MW) ve Michigan'daki devasa Midwest Grid projesi için inşaat sürecinin başladığını duyurdu.

Tedarikçi Olarak Astor: Yapılan küresel anlaşma uyarınca Astor, dünya çapındaki NRGV projelerinin 1 Gigawatt’tan fazlası için transformatör tedarik edecek.

Denetim (Audit) Ayağı: Astor'u şu an denetleyen ABD'li firma, Ankara'da üretilen transformatörlerin bu milyar dolarlık ABD şebeke projelerinin gereksinimlerine tam olarak uygunluğunu onaylıyor.

Özellikle şuna değinmek istiyorum; NRGV'nin piyasa değeri ne kadar artarsa ve ABD'de ne kadar çok proje başlatırsa, Astor için ihracat hacmi o kadar güvenli ve büyük hale gelir. Piyasa, Astor'un dünyanın en hızlı büyüyen enerji depolama sağlayıcılarından birinin özel donanım ortağı olduğunu fiyatlamaya başladı.

Bu genel bir analiz olup yatırım tavsiyesi içermez. Portföy stratejin doğrultusunda risklerini her zaman göz önünde bulundurmalısın.

3. Ortaklar, izinizle farklı olaylar arasında ilişkiler kurmak istiyorum; bir varsayım diyelim....

Konu (yine) Amerika'dan gelen bir şirket ASTOR'umuzda bir Audit (Denetim) gerçekleştirmesi. Önceki yazımda Amerikalı GE Vernova'yı da potansiyel şirketler arasında olabileceğini söylemiştim. Bu araştırmamda 'OSINT' (Open Source Intelligence) yöntemini kullandım.

Elde ettiğim sonuçlar şöyle:

1. GEV’in kapasitesi doldu: The Street raporuna göre 2028’e kadar satışlar kapalı
    https://www.thestreet.com/investing/...ividend-payout

2. GEV, Astor'un şehri olan Ankara'da personel arıyor (LinkedIn iş ilanı)
    GE Vernova, Ankara lokasyonu için çok yakın zamanda bir 'Project Engineering Manager' (Proje Mühendislik Müdürü) ilanı açtı. Ancak GE Vernova'nın Ankara’da bu düzeyde bir kıdemli yöneticiyi doğrudan görevlendirmesini gerektirecek kendine ait devasa bir trafo fabrikası bulunmuyor. Ankara'da yerleşik bir Proje Mühendislik Müdürü, genellikle bir ortağın veya tedarikçinin (Tier-1) üretimini yerinde denetlemek ve koordine etmek için gereklidir. Astor, Ankara’daki en modern tesislere sahip olduğu için bu bağlantı neredeyse kaçınılmazdır

3. Astor resmi olarak ABD'li bir firma ile denetim sürecini duyurdu: (9 Ocak tarihli KAP bildirimi)

4. Her iki şirketin çalışanları dijital ağlarını birleştiriyor: (LinkedIn ağ analizi)
    LinkedIn'in şirket sayfalarındaki Kişiler özelliği üzerinden GE Vernova ve Astor ağlarının nerede kesiştiğini görebiliyoruz. Dikkat çekici bir gelişme; Aralık/Ocak döneminde, GE Vernova’nın 'Global Sourcing' (Küresel Tedarik) veya 'Grid Solutions' (Şebeke Çözümleri) birimlerinden çok sayıda çalışanın aniden Astor'un yönetim kademesiyle (İhracat Müdürleri, Üretim Müdürleri vb.) 'ortak bağlantı' kurması, istatistiksel olarak bir yakınlaşmanın net sinyal olarak sayıyorum. GE Vernova'nın kilit müşteri yöneticilerinin (Key Account Managers), Astor mühendislerinin yeni test protokolleri veya kapasite artırımları hakkındaki paylaşımlarını beğenmesi veya yorum yapmaları gibi.

Dediğim gibi bunlar hepsi bir Hipotez

4. Blackstone Analizi Işığında ABD Enerji Talebi ve ASTOR

ASTOR ENERJİ: ABD Pazarı İçin Donanım Gücü
    Blackstone, elektrik şebekeleri için 2,4 trilyon dolarlık devasa bir sermaye ihtiyacının altını çiziyor. Astor, tam da bu sermayeyi 'fiziksel' hale getiren ürünleri (transformatörleri) sağlıyor.

'Denetim' Durumu: Önceden yazdığım gibi Astor, 9 Ocak 2026 tarihinde ABD yerleşik bir firma tarafından üretim faaliyetlerine yönelik bir denetim ve inceleme sürecinin başladığını resmi olarak (KAP bildirimiyle) duyurdu. Güncel kaynaklar, bu sürecin ABD kamu hizmeti (utility) pazarına sertifikalı bir tedarikçi olarak girmek için kritik bir ön aşama olduğunu doğruluyor.

2026 Servis ve Satış Merkezi: Aralık 2025 sonu ve Ocak 2026 başında gelen bilgilere göre Astor, 2026 yılı içerisinde ABD'de kendi servis ve satış merkezini açmayı planlıyor. Bu hamle, Blackstone'un ABD'de yerel destek ve hızlı erişilebilirliğin en önemli rekabet avantajı olduğu teziyle birebir örtüşüyor.

İhracat Kapasitesi: ABD'li bir firma ile imzalanan ve 39 adet büyük güç transformatörünü kapsayan 1,7 milyar TL'lik (yaklaşık 41 milyon USD) anlaşma halihazırda yürürlükte. Blackstone videosunda da belirtildiği gibi, ABD'deki bekleme sürelerinin aşırı uzun olması, ABD'li şirketlerin neden Türkiye'den alım yaptığını açıklıyor; Astor, modern teknolojisi ve üretim hızıyla bu boşluğu dolduran nadir küresel oyunculardan biri.

kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=MXibdDmM6QI

Video, altyapı yatırımlarında henüz devasa bir dalganın sadece başında olduğumuzu vurguluyor.

Patlayan Talep: Blackstone, veri merkezlerine olan talebin bugün beş yıl öncesine göre 37 kat daha fazla olduğunu tespit ediyor [01:02]. Bu veri merkezleri devasa miktarda elektriğe ihtiyaç duyuyor; tek bir yapay zeka videosu oluşturmak bile, bir iPhone'u 119 kez şarj etmekle aynı enerjiyi tüketiyor [01:27].

Enerjiye Erişim Süresi Faktörü (Time to Power): Kuzey Virginia gibi bölgelerde, bir veri merkezinin şebekeye bağlanabilmesi için gereken süre bir yıldan yedi yıla çıkmış durumda [08:54].

Gelecekteki Kendime Not:
    Blackstone, önümüzdeki beş ila altı yıl içinde enerji ve kamu hizmetleri sektörüne 2,4 trilyon ABD doları tutarında yatırım akması gerektiğini öngörüyor [10:30]. Şu anda ABD denetiminden geçen Astor, bu boşluğu doldurmak için mükemmel bir konumda. GE Vernova gibi ABD'li devlerin kapasiteleri (önceki analizlerimde görebildiğiniz üzere) dolduğunda, Astor, Blackstone'un tarif ettiği şebeke aşırı yüklenmesi sorunu için vazgeçilmez bir 'hızlı çözüm' (Fast Fix) faktörü haline gelecektir.

Bu genel bir analiz olup yatırım tavsiyesi içermez. Portföy stratejin doğrultusunda risklerini her zaman göz önünde bulundurmalısın.
    Son düzenleme : Yüksel_Kart; 19-01-2026 saat: 15:16.

5. Anlaşmanın Önemi – Analizi

Büyüklük ve Segment:
    164,3 Milyon USD tutarının sadece büyük güç transformatörleri (50–200 MVA) için olması oldukça tatmin edici. Bu sınıfta 'Büyük Güç Transformatörleri' (Large Power Transformers) segmentinden bahsediyoruz. Bu ürün grubu özellikle şunlar için kritiktir:

- İletim şebekeleri (Çok yüksek/Yüksek gerilim),

- Büyük sanayi tesisleri,

- Büyük yenilenebilir enerji kümeleri (örneğin dev güneş ve rüzgar santralleri),

- Giderek artan bir ihtiyaç olan Yapay Zeka (AI) / Hyperscaler veri merkezleri.

Zamanlama (Timing):
    2026 başında imzalanan bir sözleşme için 2027 teslimat penceresi; Büyük transformatörlerde tipik 1,5–3 yıllık ön teslim süresi (lead time) anlamına gelir. Bu durum, küresel çapta rapor edilen uzun teslim süreleri, dolu sipariş defterleri ile ilgili mükemmel bir şekilde örtüşüyor.

ASTOR İçin Anlamı Nedir:

-2027 İçin Görünür Kapasite Kullanımı

- Büyük transformatörler için üretim kapasitesinin önemli bir kısmı şimdiden 2027 yılı için planlanmış durumda.

- Yatırımcılar için de sözleşme planlandığı gibi yürütüldüğü takdirde, ciro ve kapasite kullanımında öngörülebilirlik sağlar.

- Gelirin USD cinsinden olması prensipte caziptir (sert döviz).

Kapasite ve Üretim Riskleri

Böyle bir paket şu anlamlara gelir:

- Yüksek hammadde ihtiyacı (Bakır, çelik, izolasyon malzemeleri),

- Zorlu lojistik süreçler,

- Gecikme durumunda potansiyel ceza şartları (penalties).

- Eğer şirket kapasitesini (personel, makine, tedarik zinciri) düzgün bir şekilde ölçeklendiremezse, bu büyüklükteki bir sipariş operasyonel stres yaratabilir.

bu yeni gelen sözleşme yapısı bana ne mi anlatıyor????

Müşterinin tam olarak kim olduğundan ziyade, muhtemelen ne tür bir müşteri olduğu daha heyecan verici bir konu. 50–200 MVA düşük gerilim seviyesi değil, daha çok iletim/büyük ölçekli müşteri seviyesidir!! Özellikle 2027 yılı için Kapasite Rezervasyonu; Büyük altyapı ve enerji projelerinin tam olarak uyuyor (2024–2025 planlama, 2026–2027 inşaat süreci). Bu durum, sözleşmeyi içerik açısından aşağıdaki devlerin sipariş defterindekilerle güçlü bir şekilde benzeri kılıyor:

- GE Vernova,
    - Hitachi Energy,
    - Siemens Energy,
    - Eaton

Buradaki tek fark, siparişin eski ortağımız olan EnergyVault değil de başka bir (burada anonim kalmış) ABD'li müşteri tarafından verilmiş olmasıdır.

6. Sn yüksel bu yazılar iyi güzelde şirketinde bir ederi var kapasite belli karlılık belli ülkenin durumu ortada , fiyat şu zaman için konuşuyorum şişirilmişti bence, patron faktörünü söylemem gerek bile yok.

7.  Alıntı Originally Posted by Ebrar Yazıyı Oku
    Sn yüksel bu yazılar iyi güzelde şirketinde bir ederi var kapasite belli karlılık belli ülkenin durumu ortada , fiyat şu zaman için konuşuyorum şişirilmişti bence, patron faktörünü söylemem gerek bile yok.
    Sayın Ebrar,
    Eleştirilerinizde haklılık payı var; her yatırımın bir risk-getiri dengesi mevcuttur. Ancak şu üç noktayı verilerle değerlendirmek gerekir:

Kapasite ve 'Şişirilmiş' Fiyat Meselesi: Evet, yerel piyasada çarpanlar bazen yüksek görünebilir. Ancak son 164,3 milyon USD'lik ABD anlaşması gösteriyor ki; Astor artık sadece bir 'iç piyasa oyuncusu' değil, küresel bir teknoloji ihracatçısı olma yolunda. 2027 kapasitesinin şimdiden rezerve edilmesi, şirketin sadece üretim değil, 'zaman' sattığını gösteriyor. Küresel trafo arz krizi, Astor'a rakiplerinin (Siemens, Hitachi) dolu defterleri sayesinde ciddi bir fiyatlama gücü (pricing power) veriyor.

Ülke Durumu (Makro): Türkiye'nin makroekonomik durumu bir risk olsa da, Astor gibi gelirlerinin %40-50 bandını döviz bazlı ihracata taşıyan şirketler için bu durum bir 'doğal korunma' (hedge) sağlar. Şirket, içerideki enflasyona rağmen global talep sayesinde dolar bazlı karlılığını koruma potansiyeline sahip.

Patron Faktörü ve Kurumsallaşma: 'Patron şirketi' algısı Türk borsasında her zaman bir iskonto sebebidir. Ancak büyük global projeler ve yabancı fonlarla yapılan görüşmeler, şirketi daha şeffaf ve kurumsal bir yapıya zorlayacaktır. Bu geçiş süreci, uzun vadeli değerin asıl anahtarıdır. Burada en iyi örnek GLYHO; bir zamanlar Sayın Kutman'a tahtacı derdik, şimdi ise dünyanın en büyük bağımsız Kurvaziyer Liman İşletmesini yönetiyor (profesyonelce)

Özetle; fiyatın 'pahalı' olup olmadığı, 2027'deki bu devasa projeksiyonun bugünkü değerlemesine nasıl yansıtıldığına bağlı. Bence piyasa, trafo sektöründeki küresel süper döngüyü (Supercycle) henüz tam fiyatlamamış olabilir.

Astor'un Net Borç / FAVÖK oranının sıfıra yakın (hatta bazen nakit pozisyonunda) olması ve ihracat payının %50 seviyelerine çıkması, şirketi makro risklere karşı koruyor. Küresel rakipleri 25x çarpanla fiyatlanırken, Astor'un bu verimlilikle 12-13x çarpanla işlem görmesi, risklerin zaten fazlasıyla fiyatlandığını gösteriyor.

8. ASTOR Enerji, Ankara Sincan’daki Faz 1-2 yatırımlarında yüzde 95 seviyesine gelirken, yönetim kurulu kararıyla Faz 3-4 için düğmeye bastı. Yaklaşık 150 milyon dolarlık yeni yatırımın tam kapasitede 1 milyar dolar ciro ve 350 milyon dolar faiz, vergi, amortisman ve itfa payları öncesi kârı katkısı sağlaması bekleniyor.

Dünya Gazetesi'nden.

Gönderilen KAP

Şirketimizin Ankara ili Sincan ilçesinde bulunan Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesinde toplam 228.659,76 m2 de yer alan arsanın bir bölümü üzerinde Faz 1 Anahtarlama Ürünleri Fabrikası ve Faz 2 İletken Üretim Fabrikasının inşaatı yaklaşık %95 oranında tamamlanmış, kurulum, montaj ve devreye alma çalışmalarına başlanmıştır.

Amerika pazarı başta olmak üzere dünya genelinde artan elektrik enerjisi ihtiyacı dikkate alınarak, ürünlerimize yönelik mevcut talebin önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edeceği öngörüldüğünden, Şirketimizin 22.01.2026 tarihli yönetim kurulu toplantısında;
    Faz 1-2 yatırımlarımızın gerçekleştirildiği Organize Sanayi Bölgesi Genişleme bölgesinde yer alan Şirketimize tahsis edilen arsa üzerinde ‘Faz 3 Yüksek Güç Transformatör Fabrikası' ve ‘Faz 4 Yüksek Güç Mekanik Fabrikası' inşaatlarının projelendirilmesi ve yapımına yönelik çalışmalara başlanmasına karar verilmiştir.

Toplam yatırım tutarının yaklaşık maliyetinin 150.000.000 USD olması ve halihazırda yıllık 32.000 MVA olan güç transformatörü üretim kapasitesinin yeni yatırımla 70.000 MVA artırılarak 100.000 MVA'ya, yıllık 18.000 MVA olan güç mekanik fabrika üretim kapasitesinin de 90.000 MVA artırılarak 108.000 MVA'ya çıkarılması planlanmaktadır. Tam kapasiteye ulaşılması durumunda yeni yatırımın ciroya 1 Milyar USD, EBITDA'ya da 350 Milyon USD katkı sağlaması beklenmektedir.

Anılan yeni yatırımın inşaat ve teknik altyapı çalışmalarının 2026 yıl sonu itibariyle tamamlanması hedeflenmekte olup güçlü ve sürdürülebilir büyüme stratejisi kapsamında yurtiçi ve yurtdışında ana faaliyet konumuza ilişkin yatırımlarımız devam edecektir.

Kamuoyu ve yatırımcılarımızın bilgilerine sunarız.

Saygılarımızla,

Sayfa 261/263 İlkİlk ... 161211251259260261262263 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •