Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
12,32 10% 17,62 Mn 11,04 / 12,32
349,25 10% 7,13 Mn 320,00 / 349,25
173,80 10% 2,83 Mr 158,00 / 173,80
451,50 9.99% 47,36 Mn 451,50 / 451,50
13,89 9.98% 1,04 Mr 13,37 / 13,89
121,50 -10% 4,27 Mr 121,50 / 135,20
18,47 -9.99% 2,15 Mr 18,47 / 22,52
853,50 -9.97% 11,17 Mn 853,50 / 853,50
19,35 -7.59% 1,41 Mr 19,12 / 20,98
444,75 -7.2% 115,48 Mn 444,75 / 481,75
2,99 -4.17% 17,39 Mr 2,99 / 3,20
301,00 0.08% 11,87 Mr 298,25 / 304,25
295,75 1.89% 10,84 Mr 288,00 / 300,75
37,22 3.91% 8,73 Mr 35,90 / 37,96
70,70 0.07% 8,08 Mr 70,20 / 71,50
19,34 1.58% 984,18 Mn 19,10 / 19,54
427,25 -1.04% 6,74 Mr 424,25 / 434,50
295,75 1.89% 10,84 Mr 288,00 / 300,75
747,00 2.33% 2,69 Mr 728,50 / 751,00
94,65 1.34% 558,04 Mn 92,90 / 95,20
111,30 1.18% 233,82 Mn 109,30 / 111,80
427,25 -1.04% 6,74 Mr 424,25 / 434,50
33,54 5.27% 226,30 Mn 32,30 / 33,82
10,55 2.73% 340,95 Mn 10,27 / 10,59
87,30 1.57% 667,71 Mn 86,15 / 88,25

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 261/267 ÝlkÝlk ... 161211251259260261262263 ... SonSon
Arama sonucu : 2134 madde; 2,081 - 2,088 arasý.

Konu: ASTOR - Astor Enerji A.Þ.

1. Bir önceki mesajýmda verdiðim link ile ilgili kýsa bir özet paylaþmak istiyorum (ABD'li þirket META olduðunu varsayalým);
    https://www.business-punk.com/tech/m...ki-kraftwerke/

Business Punk makalesi þunu açýkça ortaya koyuyor: Altyapý yeni para birimidir. Dünya hangi yapay zeka modelinin daha iyi olduðunu tartýþýrken, Meta donanýmý kontrol etmesini saðlýyor. ASTOR ise, bu donanýmý hýzlý ve yüksek kalitede sunmak için gereken kapasiteye sahip dünyadaki sayýlý oyunculardan biri olarak görünüyor.

Özetle:
    Meta (Altýn Arayýcýsý): Yapay zekanýn o kadar güçlü bir þekilde paraya dönüþtürülüp dönüþtürülemeyeceði konusundaki yüksek riskle 600 milyar dolar yatýrým yapýyor.

Dina Powell McCormick (Mimar): Altyapý için siyasi ve finansal yollarý oluþturuyor.

ASTOR (Kürek Üreticisi): Yeni bir veri merkezinin temeli atýlýr atýlmaz – yapay zekanýn daha sonra kar edip etmeyeceðinden baðýmsýz olarak – güvenli bir þekilde kazanç saðlýyor.

Transformatör Kýtlýðý: Makale, fiziksel altyapýnýn sýnýrlayýcý faktör olduðunu belirtiyor. ABD'de þu anda on binlerce transformatör eksik. Bu bileþenler olmadan 600 milyar dolarlýk proje sadece kaðýt üzerinde kalýr.

ASTOR'un Konumlanmasý: ASTOR, tam da bu tür gigawatt projeleri için gerekli olan büyük güç transformatörlerini ve þalt ekipmanlarýný üretiyor (2026 1. Çeyrekte kapasitemiz %100 artacaktýr).

Meta'nýn (makalede belirtildiði gibi) nükleer enerjiye yönelmesi, ASTOR yatýrýmcýlarý için adeta bir müzik ziyafeti: Nükleer santraller ve bunlarýn baðlantýlarý, piyasadaki en kaliteli ve en pahalý transformatörleri gerektiriyor ki bu da ASTOR'un uzmanlýk alandýr.

2. NRGV .jpg

NRGV’nin hisse performansýndaki bu yükseliþ, Astor hisselerin için neden bu kadar kritik mi? Burada Barron's da okuduðum raporundan çýkardýðým bilgiler ile güncel ABD projeleri birleþiyor:

Donaným Darboðazý: Energy Vault, Teksas'taki SOSA Enerji Merkezi (150 MW) ve Michigan'daki devasa Midwest Grid projesi için inþaat sürecinin baþladýðýný duyurdu.

Tedarikçi Olarak Astor: Yapýlan küresel anlaþma uyarýnca Astor, dünya çapýndaki NRGV projelerinin 1 Gigawatt’tan fazlasý için transformatör tedarik edecek.

Denetim (Audit) Ayaðý: Astor'u þu an denetleyen ABD'li firma, Ankara'da üretilen transformatörlerin bu milyar dolarlýk ABD þebeke projelerinin gereksinimlerine tam olarak uygunluðunu onaylýyor.

Özellikle þuna deðinmek istiyorum; NRGV'nin piyasa deðeri ne kadar artarsa ve ABD'de ne kadar çok proje baþlatýrsa, Astor için ihracat hacmi o kadar güvenli ve büyük hale gelir. Piyasa, Astor'un dünyanýn en hýzlý büyüyen enerji depolama saðlayýcýlarýndan birinin özel donaným ortaðý olduðunu fiyatlamaya baþladý.

Bu genel bir analiz olup yatýrým tavsiyesi içermez. Portföy stratejin doðrultusunda risklerini her zaman göz önünde bulundurmalýsýn.

3. Ortaklar, izinizle farklý olaylar arasýnda iliþkiler kurmak istiyorum; bir varsayým diyelim....

Konu (yine) Amerika'dan gelen bir þirket ASTOR'umuzda bir Audit (Denetim) gerçekleþtirmesi. Önceki yazýmda Amerikalý GE Vernova'yý da potansiyel þirketler arasýnda olabileceðini söylemiþtim. Bu araþtýrmamda 'OSINT' (Open Source Intelligence) yöntemini kullandým.

Elde ettiðim sonuçlar þöyle:

1. GEV’in kapasitesi doldu: The Street raporuna göre 2028’e kadar satýþlar kapalý
    https://www.thestreet.com/investing/...ividend-payout

2. GEV, Astor'un þehri olan Ankara'da personel arýyor (LinkedIn iþ ilaný)
    GE Vernova, Ankara lokasyonu için çok yakýn zamanda bir 'Project Engineering Manager' (Proje Mühendislik Müdürü) ilaný açtý. Ancak GE Vernova'nýn Ankara’da bu düzeyde bir kýdemli yöneticiyi doðrudan görevlendirmesini gerektirecek kendine ait devasa bir trafo fabrikasý bulunmuyor. Ankara'da yerleþik bir Proje Mühendislik Müdürü, genellikle bir ortaðýn veya tedarikçinin (Tier-1) üretimini yerinde denetlemek ve koordine etmek için gereklidir. Astor, Ankara’daki en modern tesislere sahip olduðu için bu baðlantý neredeyse kaçýnýlmazdýr

3. Astor resmi olarak ABD'li bir firma ile denetim sürecini duyurdu: (9 Ocak tarihli KAP bildirimi)

4. Her iki þirketin çalýþanlarý dijital aðlarýný birleþtiriyor: (LinkedIn að analizi)
    LinkedIn'in þirket sayfalarýndaki Kiþiler özelliði üzerinden GE Vernova ve Astor aðlarýnýn nerede kesiþtiðini görebiliyoruz. Dikkat çekici bir geliþme; Aralýk/Ocak döneminde, GE Vernova’nýn 'Global Sourcing' (Küresel Tedarik) veya 'Grid Solutions' (Þebeke Çözümleri) birimlerinden çok sayýda çalýþanýn aniden Astor'un yönetim kademesiyle (Ýhracat Müdürleri, Üretim Müdürleri vb.) 'ortak baðlantý' kurmasý, istatistiksel olarak bir yakýnlaþmanýn net sinyal olarak sayýyorum. GE Vernova'nýn kilit müþteri yöneticilerinin (Key Account Managers), Astor mühendislerinin yeni test protokolleri veya kapasite artýrýmlarý hakkýndaki paylaþýmlarýný beðenmesi veya yorum yapmalarý gibi.

Dediðim gibi bunlar hepsi bir Hipotez

4. Blackstone Analizi Iþýðýnda ABD Enerji Talebi ve ASTOR

ASTOR ENERJÝ: ABD Pazarý Ýçin Donaným Gücü
    Blackstone, elektrik þebekeleri için 2,4 trilyon dolarlýk devasa bir sermaye ihtiyacýnýn altýný çiziyor. Astor, tam da bu sermayeyi 'fiziksel' hale getiren ürünleri (transformatörleri) saðlýyor.

'Denetim' Durumu: Önceden yazdýðým gibi Astor, 9 Ocak 2026 tarihinde ABD yerleþik bir firma tarafýndan üretim faaliyetlerine yönelik bir denetim ve inceleme sürecinin baþladýðýný resmi olarak (KAP bildirimiyle) duyurdu. Güncel kaynaklar, bu sürecin ABD kamu hizmeti (utility) pazarýna sertifikalý bir tedarikçi olarak girmek için kritik bir ön aþama olduðunu doðruluyor.

2026 Servis ve Satýþ Merkezi: Aralýk 2025 sonu ve Ocak 2026 baþýnda gelen bilgilere göre Astor, 2026 yýlý içerisinde ABD'de kendi servis ve satýþ merkezini açmayý planlýyor. Bu hamle, Blackstone'un ABD'de yerel destek ve hýzlý eriþilebilirliðin en önemli rekabet avantajý olduðu teziyle birebir örtüþüyor.

Ýhracat Kapasitesi: ABD'li bir firma ile imzalanan ve 39 adet büyük güç transformatörünü kapsayan 1,7 milyar TL'lik (yaklaþýk 41 milyon USD) anlaþma halihazýrda yürürlükte. Blackstone videosunda da belirtildiði gibi, ABD'deki bekleme sürelerinin aþýrý uzun olmasý, ABD'li þirketlerin neden Türkiye'den alým yaptýðýný açýklýyor; Astor, modern teknolojisi ve üretim hýzýyla bu boþluðu dolduran nadir küresel oyunculardan biri.

kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=MXibdDmM6QI

Video, altyapý yatýrýmlarýnda henüz devasa bir dalganýn sadece baþýnda olduðumuzu vurguluyor.

Patlayan Talep: Blackstone, veri merkezlerine olan talebin bugün beþ yýl öncesine göre 37 kat daha fazla olduðunu tespit ediyor [01:02]. Bu veri merkezleri devasa miktarda elektriðe ihtiyaç duyuyor; tek bir yapay zeka videosu oluþturmak bile, bir iPhone'u 119 kez þarj etmekle ayný enerjiyi tüketiyor [01:27].

Enerjiye Eriþim Süresi Faktörü (Time to Power): Kuzey Virginia gibi bölgelerde, bir veri merkezinin þebekeye baðlanabilmesi için gereken süre bir yýldan yedi yýla çýkmýþ durumda [08:54].

Gelecekteki Kendime Not:
    Blackstone, önümüzdeki beþ ila altý yýl içinde enerji ve kamu hizmetleri sektörüne 2,4 trilyon ABD dolarý tutarýnda yatýrým akmasý gerektiðini öngörüyor [10:30]. Þu anda ABD denetiminden geçen Astor, bu boþluðu doldurmak için mükemmel bir konumda. GE Vernova gibi ABD'li devlerin kapasiteleri (önceki analizlerimde görebildiðiniz üzere) dolduðunda, Astor, Blackstone'un tarif ettiði þebeke aþýrý yüklenmesi sorunu için vazgeçilmez bir 'hýzlý çözüm' (Fast Fix) faktörü haline gelecektir.

Bu genel bir analiz olup yatýrým tavsiyesi içermez. Portföy stratejin doðrultusunda risklerini her zaman göz önünde bulundurmalýsýn.
    Son düzenleme : Yüksel_Kart; 19-01-2026 saat: 15:16.

5. Anlaþmanýn Önemi – Analizi

Büyüklük ve Segment:
    164,3 Milyon USD tutarýnýn sadece büyük güç transformatörleri (50–200 MVA) için olmasý oldukça tatmin edici. Bu sýnýfta 'Büyük Güç Transformatörleri' (Large Power Transformers) segmentinden bahsediyoruz. Bu ürün grubu özellikle þunlar için kritiktir:

- Ýletim þebekeleri (Çok yüksek/Yüksek gerilim),

- Büyük sanayi tesisleri,

- Büyük yenilenebilir enerji kümeleri (örneðin dev güneþ ve rüzgar santralleri),

- Giderek artan bir ihtiyaç olan Yapay Zeka (AI) / Hyperscaler veri merkezleri.

Zamanlama (Timing):
    2026 baþýnda imzalanan bir sözleþme için 2027 teslimat penceresi; Büyük transformatörlerde tipik 1,5–3 yýllýk ön teslim süresi (lead time) anlamýna gelir. Bu durum, küresel çapta rapor edilen uzun teslim süreleri, dolu sipariþ defterleri ile ilgili mükemmel bir þekilde örtüþüyor.

ASTOR Ýçin Anlamý Nedir:

-2027 Ýçin Görünür Kapasite Kullanýmý

- Büyük transformatörler için üretim kapasitesinin önemli bir kýsmý þimdiden 2027 yýlý için planlanmýþ durumda.

- Yatýrýmcýlar için de sözleþme planlandýðý gibi yürütüldüðü takdirde, ciro ve kapasite kullanýmýnda öngörülebilirlik saðlar.

- Gelirin USD cinsinden olmasý prensipte caziptir (sert döviz).

Kapasite ve Üretim Riskleri

Böyle bir paket þu anlamlara gelir:

- Yüksek hammadde ihtiyacý (Bakýr, çelik, izolasyon malzemeleri),

- Zorlu lojistik süreçler,

- Gecikme durumunda potansiyel ceza þartlarý (penalties).

- Eðer þirket kapasitesini (personel, makine, tedarik zinciri) düzgün bir þekilde ölçeklendiremezse, bu büyüklükteki bir sipariþ operasyonel stres yaratabilir.

bu yeni gelen sözleþme yapýsý bana ne mi anlatýyor????

Müþterinin tam olarak kim olduðundan ziyade, muhtemelen ne tür bir müþteri olduðu daha heyecan verici bir konu. 50–200 MVA düþük gerilim seviyesi deðil, daha çok iletim/büyük ölçekli müþteri seviyesidir!! Özellikle 2027 yýlý için Kapasite Rezervasyonu; Büyük altyapý ve enerji projelerinin tam olarak uyuyor (2024–2025 planlama, 2026–2027 inþaat süreci). Bu durum, sözleþmeyi içerik açýsýndan aþaðýdaki devlerin sipariþ defterindekilerle güçlü bir þekilde benzeri kýlýyor:

- GE Vernova,
    - Hitachi Energy,
    - Siemens Energy,
    - Eaton

Buradaki tek fark, sipariþin eski ortaðýmýz olan EnergyVault deðil de baþka bir (burada anonim kalmýþ) ABD'li müþteri tarafýndan verilmiþ olmasýdýr.

6. Sn yüksel bu yazýlar iyi güzelde þirketinde bir ederi var kapasite belli karlýlýk belli ülkenin durumu ortada , fiyat þu zaman için konuþuyorum þiþirilmiþti bence, patron faktörünü söylemem gerek bile yok.

7.  Alýntý Originally Posted by Ebrar Yazýyý Oku
    Sn yüksel bu yazýlar iyi güzelde þirketinde bir ederi var kapasite belli karlýlýk belli ülkenin durumu ortada , fiyat þu zaman için konuþuyorum þiþirilmiþti bence, patron faktörünü söylemem gerek bile yok.
    Sayýn Ebrar,
    Eleþtirilerinizde haklýlýk payý var; her yatýrýmýn bir risk-getiri dengesi mevcuttur. Ancak þu üç noktayý verilerle deðerlendirmek gerekir:

Kapasite ve 'Þiþirilmiþ' Fiyat Meselesi: Evet, yerel piyasada çarpanlar bazen yüksek görünebilir. Ancak son 164,3 milyon USD'lik ABD anlaþmasý gösteriyor ki; Astor artýk sadece bir 'iç piyasa oyuncusu' deðil, küresel bir teknoloji ihracatçýsý olma yolunda. 2027 kapasitesinin þimdiden rezerve edilmesi, þirketin sadece üretim deðil, 'zaman' sattýðýný gösteriyor. Küresel trafo arz krizi, Astor'a rakiplerinin (Siemens, Hitachi) dolu defterleri sayesinde ciddi bir fiyatlama gücü (pricing power) veriyor.

Ülke Durumu (Makro): Türkiye'nin makroekonomik durumu bir risk olsa da, Astor gibi gelirlerinin %40-50 bandýný döviz bazlý ihracata taþýyan þirketler için bu durum bir 'doðal korunma' (hedge) saðlar. Þirket, içerideki enflasyona raðmen global talep sayesinde dolar bazlý karlýlýðýný koruma potansiyeline sahip.

Patron Faktörü ve Kurumsallaþma: 'Patron þirketi' algýsý Türk borsasýnda her zaman bir iskonto sebebidir. Ancak büyük global projeler ve yabancý fonlarla yapýlan görüþmeler, þirketi daha þeffaf ve kurumsal bir yapýya zorlayacaktýr. Bu geçiþ süreci, uzun vadeli deðerin asýl anahtarýdýr. Burada en iyi örnek GLYHO; bir zamanlar Sayýn Kutman'a tahtacý derdik, þimdi ise dünyanýn en büyük baðýmsýz Kurvaziyer Liman Ýþletmesini yönetiyor (profesyonelce)

Özetle; fiyatýn 'pahalý' olup olmadýðý, 2027'deki bu devasa projeksiyonun bugünkü deðerlemesine nasýl yansýtýldýðýna baðlý. Bence piyasa, trafo sektöründeki küresel süper döngüyü (Supercycle) henüz tam fiyatlamamýþ olabilir.

Astor'un Net Borç / FAVÖK oranýnýn sýfýra yakýn (hatta bazen nakit pozisyonunda) olmasý ve ihracat payýnýn %50 seviyelerine çýkmasý, þirketi makro risklere karþý koruyor. Küresel rakipleri 25x çarpanla fiyatlanýrken, Astor'un bu verimlilikle 12-13x çarpanla iþlem görmesi, risklerin zaten fazlasýyla fiyatlandýðýný gösteriyor.

8. ASTOR Enerji, Ankara Sincan’daki Faz 1-2 yatýrýmlarýnda yüzde 95 seviyesine gelirken, yönetim kurulu kararýyla Faz 3-4 için düðmeye bastý. Yaklaþýk 150 milyon dolarlýk yeni yatýrýmýn tam kapasitede 1 milyar dolar ciro ve 350 milyon dolar faiz, vergi, amortisman ve itfa paylarý öncesi kârý katkýsý saðlamasý bekleniyor.

Dünya Gazetesi'nden.

Gönderilen KAP

Þirketimizin Ankara ili Sincan ilçesinde bulunan Ankara Sanayi Odasý 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesinde toplam 228.659,76 m2 de yer alan arsanýn bir bölümü üzerinde Faz 1 Anahtarlama Ürünleri Fabrikasý ve Faz 2 Ýletken Üretim Fabrikasýnýn inþaatý yaklaþýk %95 oranýnda tamamlanmýþ, kurulum, montaj ve devreye alma çalýþmalarýna baþlanmýþtýr.

Amerika pazarý baþta olmak üzere dünya genelinde artan elektrik enerjisi ihtiyacý dikkate alýnarak, ürünlerimize yönelik mevcut talebin önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edeceði öngörüldüðünden, Þirketimizin 22.01.2026 tarihli yönetim kurulu toplantýsýnda;
    Faz 1-2 yatýrýmlarýmýzýn gerçekleþtirildiði Organize Sanayi Bölgesi Geniþleme bölgesinde yer alan Þirketimize tahsis edilen arsa üzerinde ‘Faz 3 Yüksek Güç Transformatör Fabrikasý' ve ‘Faz 4 Yüksek Güç Mekanik Fabrikasý' inþaatlarýnýn projelendirilmesi ve yapýmýna yönelik çalýþmalara baþlanmasýna karar verilmiþtir.

Toplam yatýrým tutarýnýn yaklaþýk maliyetinin 150.000.000 USD olmasý ve halihazýrda yýllýk 32.000 MVA olan güç transformatörü üretim kapasitesinin yeni yatýrýmla 70.000 MVA artýrýlarak 100.000 MVA'ya, yýllýk 18.000 MVA olan güç mekanik fabrika üretim kapasitesinin de 90.000 MVA artýrýlarak 108.000 MVA'ya çýkarýlmasý planlanmaktadýr. Tam kapasiteye ulaþýlmasý durumunda yeni yatýrýmýn ciroya 1 Milyar USD, EBITDA'ya da 350 Milyon USD katký saðlamasý beklenmektedir.

Anýlan yeni yatýrýmýn inþaat ve teknik altyapý çalýþmalarýnýn 2026 yýl sonu itibariyle tamamlanmasý hedeflenmekte olup güçlü ve sürdürülebilir büyüme stratejisi kapsamýnda yurtiçi ve yurtdýþýnda ana faaliyet konumuza iliþkin yatýrýmlarýmýz devam edecektir.

Kamuoyu ve yatýrýmcýlarýmýzýn bilgilerine sunarýz.

Saygýlarýmýzla,

Sayfa 261/267 ÝlkÝlk ... 161211251259260261262263 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •