https://ticaret.gov.tr/istatistikler...stik-tablolari
Sayın Eneshg üstadım,
Geçmiş sayfalarda da yazılıdır, saygıdeğer ft-2 dostum bu konulara epey hakimdi, hatta bir mesajında sektörün (Salça ve Konserve) yaptığı ihracatın yaklaşık yarısını TATGD'nın gerçekleştirdiğini yazmıştı...Marka bazında detaylara hakim değilim ancak TÜİK verilerine göre ilk 3 ayda, ihracatta en büyük düşüş Irak pazarında yaşandı....Aynı dönemde sektör geçen yıla gayet iyi durumda ki, bu kur baskısına rağmen...Zaten
sektörel bazda dış ticaret dengesindeki yükselişten de belli...
Buradaki tek sıkıntı, mazot, gübre (hatta su) yani çiftçinin ana girdilerindeki artış...Buna mukabil hükümetin özellikle zincir marketlere enflasyon kaygısı nedeniyle uyguladığı baskı...Kur biraz canlanmış olsa ihracat tarafından gelecek güçlü nakit akışı ile çiftçiye de destek olabilir şirketlerimiz...
Diğer konu Rusya pazarı...Son günlerde Erdoğan-Putin yakınlaşması giderek artıyor ve ilişkiler normalleşme sinyalleri veriyor...En hızlı yansıyacak sektörlerden birinde faaliyet gösteren şirkete (uzun bir aradan sonra) ortak olmamın temel nedeni de bu...Rusya ile bizim aleyhimize olan dış ticaret dengemiz var...İlk 3 ayda 7,6 milyar dolar ithalat, 1.4 milyar dolar ihracat !...Yıllık bazda bu rakamlar 42,5 milyar dolar > 6,7 milyar dolar !...
Son tahlilde, çiftçinin üretim sıkıntısı çözülürse pazar konusunda bir risk olmayacağını değerlendirmekteyim...
Saygı ve hürmetlerimle
Yer İmleri