Faiz artýnca mbsýn kasasý eksiden mi çýkýyor
bir halt olacaðý yok.
Bir þekilde döviz düþtüðünde , bazý hayýnlar, iç mihraklar ve kürtajcýlar döviz almaya hücum edebilirler. Neyse hayýnlara inat diþ dolgularýmý yaptýrýp, diþ taþlarýmý temizletip geleyim. Ordan da aile hekimine geçip aklýma gelen lazým olabilecek ilaç ne varsa yazdýrayým. Suriyelilerin yanýnda kendimi aptal gibi hissettim iyice, gss ödediðim saðlýk sisteminden sonuna kadar faydalanacaðým artýk.
Faiz artýnca kasa eksiden çýkmaz kasa her zaman eksiydi kasanýn eksi olmadýðý bir zaman olmadý Faiz artýnca ortaya çýkacak olan durum þu net bir artý deðer çýkacak bu artý deðer üzerinden tüketim hýzý yavaþlayacak tüketim hýzýnýn yavaþlamasýyla krediler azalacak krediler azalýnca borç ödeme miktarý artacak Ve arkasýndan diþ kaynak gelecek doðal olarak hiç borçlanma senedine Bu da stabilizasyon getirecek Baþka bir þey yok yani hep olan hikaye
Yani klasik acý reçete. Resesyon, iflaslar ve iþsizlik. Tabi bu kez süreç normalden çok daha uzun sürecek. Siyasi irade buna ne kadar dayanabilecek emin deðilim. Artý, 20 yýl önceki ülke yok. Hem ithalat ve dövize olan talebi kýsmak, hem de gerekli dýþ kaynaðý bir otorite (IMF) olmadan çekmek pek kolay deðil.
Bende merakla sürecin nasýl ilerleyeceðini bekliyorum. Ama çok sancýlý olacak bundan eminim. Maalesef orta vade de baþarýsýz olma ve/veya yarý yoldan 180 derece dönülme ihtimali pek kuvvetli.
Özelleþtirmeler, artýk elde ne kaldýysa, son hýz yeniden baþlayacak. Yabancýya gayrimenkul satýþý son sürat devam edecek. Hatta burada Kanal Ýstanbul çok önemli olacak. Dövize en kolay ulaþým yollarýnýn hepsi denenecek.
Kur kýsmý çok hassas. Kuru dengede tutmak çok önemli. Döviz ucuz kaldýðý her an talep patlamasý yaþanacak. Enerjiyi ithal etmek zorundasýn kamu olarak. 250 milyar USD ihracatýn var. Bunu yapabilmek için çok ciddi ithalat yapman lazým bunu kesemezsin. TL ye ulaþým. Afedersin sistemde pok gibi TL var. Öyle bir geniþledin ki, bir kesim parayý koyacak yer bulamýyor. Dövize talebi TL ye ulaþýmý zorlaþtýrmakla kesmek hiç kolay deðil artýk.
Yani yüksek faiz, düþük kur iþi biraz yaþ. Ýnsanlarýn tüketimini kýsmak hiç ama hiç kolay olmayacak.
Yani misal benim mevduatýma yüzde 40-50 faiz vereceksin, ayný dönemde kur sabit kalacak ya da yüzde 10-20 artacak. Sonra da ben tüketmeyeceðim ithalat yapmayacaðým öyle mi? Üretici ithale yüklenip stok çalýþmayacak?
Kendi elleriyle yarattýklarý tüketim toplumu, ithalata baðlý ihracat sistemi var elde. Çok ciddi zengin 15 milyonluk bir kitle var. Bu canavarý durdurmak, deðiþtirmek hiç ama hiç kolay deðil.
Son düzenleme : tospa; 13-06-2023 saat: 08:26.
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Ülkede tüketim krediyle, kredi kartýyla ek hesaplarla yapýlýyor. Kimse mevduatýna dokunmaz kolay kolay. Karta taksit, ek hesap vs bunlarý engellersen( tamamen kalksa daha iyi ama çok yüksek faizde olur) tüketim kýsmý hýzla iner diye düþünüyorum.
SM-A525F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Yer Ýmleri