
Originally Posted by
tcspirit
Bu firmalarýn karlarý total ekonomi içinde dolarý etkileyecek büyüklükte deðil.
Tüketim ürünlerine yapýlan vergi artýþlarýnýn amacý ithalatý azaltýp cari açýðý düþürmek falan deðil, bütçe açýðýnýn bir kýsmýný finanse etmek için. Tüketim maddelerinin ithalatý toplam ithalatýn %20-25 ini geçmez. Ne kadar vergi koyarsan koy bu oraný fazla indiremezsin. Çünkü memlekette minimum 15 milyon yaþam standartý yüksek yaþayan nufus var ve bu %25 ithalatýn içinde bunlarýn payýda yüksektir. Bunlarý vergi vs. etkilemez, her zaman alýrlar.
Ne emeklilere, ne memurlara, ne de artýrýlan vergiler ne de baþka birþey enflasyonun sebebi deðildir. Bunlar sadece ekonomi bilmeyen vatandaþý uyutmak için söylenen þeyler. Enflasyon yüzünden devletin geliri 2-3 kat artarken emekliye memura bu kadar zam mý verildi de bunlar enflasyonu arttýracakmýþ? Boþ muhabbet.
Herkes tutturmuþ bunlarý konuþuyor burada da, memlekette de.
Enflasyonun tek sebebi karþýlýksýz basýlan paradýr.
Devleti yönetenler itibardan tasarruf yapmak yerine , paralarý oy için harcayýp, tüketime yapýlan vergi artýþlarýný size ithalatý azaltmak olarak satýp bütçenin bir kýsmýný finanse edip, kalanýný para basarak, borçlanarak ekonomiyi yönettikleri sürece ekonomide bir þey deðiþmeyecek. O itibar hurmalarý gelir enflasyon, vergi artýþý, zam olarak týrmalar.
MB baþkaný 2025 demiþti, Þimþek 2026 dedi ekonomik düzelme için. Atan atana. Kendileri de bilmiyor. Bir programý olsa ekonomi yönetiminin böyle mi konuþur. Günü kurtasýnlar yeter.
Daha iki sayfa yazýlýr da, yazsan ne olacak boþ.
Yer Ýmleri