Üre fiyatlarý kýsa zamanda 50% nin üstünde yükseldi. Hisseye etkisini henüz görmedik.
Herkese selamlar....
"ÇOK BÝLÝNMEYENLÝ ÝKÝ UCU BOKLU DEÐNEK....."
Günlerdir bu konuyu tartýþmaya açmak istiyor ancak benden önce birilerinin konuþmasýný bekliyordum...
Ýki arkadaþ konuya deðinmiþ,bize de bir kaç kelam etmek farz oldu....
Hektaþ ý ve/veya gübre sektörünü bilmeyenler için kýsa bir bilgi kimyasal/fenni gübrelerin temel hammadesi azot,azot da doðalgazýn ayrýþtýrýlmasý ile üretiliyor...
Savaþ patlak verip petrol ve doðalgaz fiyatlarý artýnca otamatik olarak gübre fiyatlarý artýyor....
Buraya kadar mutabýkýz sanýrým....
Þimdi gelelim Hektaþ detayýna....
Elinde hisse olmamasýna raðmen bir kaç yýldýr Hektaþ ý takip eden,bilançolarýna ve faaliyet raporlarýna vakit ayýrmaya çalýþan biri olarak gördüðüm iki nokta var.
1)Uluslararasý Fiyat dalgalanmalarýnýn hektaþ bayilerinin ve son tüketicinin (gübre) alým iþtahýný nasýl etkilediði
2)Stoklarýn durumu
1)Uluslararasý arasý fiyatlardaki dalgalanmalarýn türk gübre bayii ve çiftçisinin alým iþtihýna olan etkisi
Faaliyet raporlarýnda defalarca okudum ki,dalgalanmalardan (özellikle yükseliþlerden) korunmak için bayiler önceden alým yapma,stoklama durumuna gittiklerini,fiyatlarýn nispeten durgun olduðu veya olacaðýný tahmin ettikleri durumlarda alým yönünde iþtahsýz olduklarýný þirket açýklýyor.
Bayilerin alým yönünde iþtahlý olduklarý zaman daha kolay ve marjlý sattýklarýný þirket faaliyet raporlarýnda açýklýyor
Ancak burda önemli bir püf nokta var;Geçen tarým %12 küçüldü,çiftçi mahsül para etmiyor diyor,bayi malý gene stoklarmý?
2)Stoklarýn durumu
Bunu ben uydurdum diyebilirim;Elinizde ciddi bir stoðunuz vardýr,bir anda sattýðýnýz ürünün hammadesine %50 zam gelmiþdir,sizde bunu fiyatlarýnýza yansýtmakda zorluk çekmiyorsunuzdur,bir anda güzel bir stok karý yazarsýnýz...
Bu gönderiyi hazýrlarken stoklara baktým (sizde bknz yýllýk bilanço dip not 11) 2,4 milyar tl lik stoðu var,tarihi diplerde,çok fazla stoðu yok çünkü daha önce deðinmiþtik sanýrým,borçlarýný kapatmak için stoklarýný nakde çevirmiþdi.2025 yýlýnda 4,4 milyar tl lik stoðu varken 2025 de bu 2,4 milyar tl e düþmüþ....
"Elinizde ciddi bir stoðunuz vardýr,bir anda sattýðýnýz ürünün hammadesine %50 zam gelmiþdir,sizde bunu fiyatlarýnýza yansýtmakda zorluk çekmiyorsunuzdur,bir anda güzel bir stok karý yazarsýnýz..." benim bu cümlemle
Sn Aks16 nýn paylaþýmýný birlikte deðerlendirelim;Biz malesef fiyat artýþý öncesi brüt karý eksi yazýyorduk
Hammadde fiyatý artýnca gübre fiyatý otomatikman artacak
Ama bu sefer ya hiç satamayacaðýz
Ya da brüt karda daha büyük eksi yazacaðýz
Tarýmýn %12 küçüldüðü bir senenin ardýndan Hektaþ ürünlerine zam yapabilecek mi yapabilecekse bunu satabilecek mi?
Sizlere faydalý olmaya çalýþýrken kafanýzý daha da karýþtýrdýðýmýn farkýndayým
O yüzden gönderimin baþlýðýný "Çok bilinmeyenli iki ucu boklu deðnek" koydum
Þahsi fikrimi soracak olursanýz üre fiyatlarýnýn %50 artmasý hektaþ için olumlu bir þey olsaydý piyasa bunu çoktaaaaannnnnn fiyatlardý
ASLA YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.....
Saygýlar/Baþarýlar
"Caný kaymak isteyen cebinde manda taþýr "
Satýþlara ve satýþlarýn maliyetine takrar baktým;(sizde bknz yýllýk bilanço dipnot 23a)
Satýþlarýn maliyetinde ilk madde ve malzeme gideri 2,9 milyar tl
Peki ne kadar stoðumuz vardý,2,4 milyar tl
Bu durumda Hektaþ hammaddeki fiyat artýþýný ancak bir çeyrek öteleyebilir(yapamaz ya),üre fiyatlarý burada kaldýðý takdirde en geç 2-3ç. de fiyatlarýna zam yapmak zorunda kalacaktýr yoksa zararýna satacaktýr...
ÇOK ÖNEMLÝ DÝP NOT:MUHASEBE EÐÝTÝMÝ ALMAMIÞ ,SADECE BÝR AMATÖRÜN ÇIKARIMLARIDIR,ASLA YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR,BU FIRILDAKLARA ASLA GÜVEN OLMAZ....
Saygýlar/Baþarýlar....
"Caný kaymak isteyen cebinde manda taþýr "
Yer Ýmleri