Ýþin ciddiyetsizliði þurda ki.
Fonun Tefas sayfasýndaki risk deðeri :2
Yatýrýmcý bilgi formundaki:4
Ne oluyoruz nedir bu iþ diyen yok.
Denetim sýfýr.
Fonu denetleyen HSY DANIÞMANLIK VE BAÐIMSIZ DENETÝM A.Þ. isimli þirket.
Gerçi her dakika denetleyecek deðil ama, bakalým denetim raporunda ne denecek.
Hedef portföy hiçbir açýklama olmadiðina göre yarýn da dev bir eksi ile hda baþlayacak diye anlýyorum
Twitter'da þöyle bir iddia yazilmis
SPK nýn resmi fon aðý, TEFAS üzerinden dolandýrýcýlýk yapýlýyor. 2 bin yatýrýmcýsý olan HDA fonunda 3 günde 250 milyon TL zarara uðrattýlar. Bu fon para piyasasý fonu gibi küçük getiriler yapan bir fondu. Hisse arbitraj fonu yani, spot ile viop arasýndaki arbitraj farkýný trade etmesi lazým. Ama bunlar, fonun kuruluþ amacýna aykýrý olarak EKGYO hissesinde yüklü alým yaparak fonu zarara uðrattýlar. Sistem þöyle iþliyor, önceden emlak konut hissesi toplanýyor, yükseltilip akabinde 10,90 dan bu fondaki paralarla alýnýyor, yani hisseyi 8 liradan toplayýp , fon parasý ile 10,90 dan alýyorlar. Daha sonra zararýna fonu satýyorlar. binlerce kiþi #hda fonundan ciddi zararlar etti.
https://twitter.com/borsa_medyax/sta...EaRRPWdag&s=19
Likit fon (ppf, kýsa vadeli fonlar, t+0 fonlar) ile ilgili de dikkat edilmesi gereken naçizane birkaç þey söylemek isterim.
- likidite riski : %1- %1.5 daha fazla getiri elde etmek için fonda düþük derecelendirmeli likit olmayan kaðýtlar olabilir. Düþük dereceli menkul kýymetler için borç piyasasý normalde oldukça likit deðildir (yani büyük miktarlar için kolayca alýcý yoktur). Fondan büyük montantlý çýkýþlar olduðunda bir alýcý bulmak daha da zorlaþýr.
Genellikle yatýrýmcýlar fonlardan para çekmeye baþlar. Fon yöneticisi düþük dereceli tahvil/bonolarý satamadýðýndan, daha likit yüksek dereceli kaðýtlarý satmaktadýr.
Bu aniden çok yüksek konsantrasyonda düþük dereceli kaðýtlara yol açar.
Yüksek konsantrasyonlu kaðýtlardan birinde kredi düþüþü / temerrüt varsa, birkaç aylýk getirileri silebilir.
Likit fonlarýn birincil amacý, varlýk tahsisi, yeniden dengeleme kararlarýna yardýmcý olmak ve vadeye yakýn hedefleri finanse etmektir.
Ýstediðiniz son þey paranýza ihtiyaç duyduðunuzda fonunuzda böyle bir düþüþ görmektir.
Genel bir portföy perspektifinden bakýldýðýnda, likit fonlarýn getirileri çoðunlukla fark edilmez
Örneðin%60 hisse %30 ppf %10 döviz olan bir portföyde, ppf'nin getirisinin %40 ile %45 olmasýnýn, portföyün geneline etkisi %1.5 puandýr.
Bu nedenle likit fonun içeriðinde % 5'in üzerinde bir þirkete ait varlýk olmamasýný, mümkünse bir þirkete ait tahvil/bonolarýn %3ün altýnda olmasý tercih sebebi olmalýdýr.
Eðer fon büyüklüðünde keskin düþüþ varsa neden olduðuna dikkat edip, daha fazla araþtýrma yapýlmalýdýr.
Bunlar dýþýnda þahsen likit fon seçim kriterlerimde þunlar bulunuyor, devlet bankalarýnin ve hazinenin kaðýtlarý(tahvil, bono, kira) aðýrlýklý olmasý, fon büyüklüðünün büyük olmasý (en az 1 milyar TL), fondaki yatýrýmcý sayýsý en az 1.000 kiþi olmasý, ve en önemlisi büyük banka, tercihen deneyimli borç departmanlarý olan devlet veya en büyük özel sektör bankalarýnýn likit fonlarýný tercih ediyorum.
Yani bu fonlarda önceliðim getiri deðil güvenlik. Gereken riski zaten hisse senetlerinden aliyorum.
Likit fonlarýn risk deðerinin 1-2 olmasý sizi yanýltmasýn, bu deðer sadece geçmiþ volatilite ile alakalýdýr.
1-2 olmasý risksiz olduðu anlamýna gelmez, son dönemlerde özellikle ppf ler ile ilgili özel portföy þirketlerinde, sosyal medyada bir yarýþ görüyorum. Hatýrlatmak istedim.
Saygýlar
Bana bak breakeven mýsýn nesin, buradaki kurallar gereði sana cevap veremiyorum. Karþýma çýk öyle konuþ.
Yer Ýmleri