rik hda fonlarý bu ay cok kötu yönetim ücreti 3.5 para baðlamayýn
rik hda fonlarý bu ay cok kötu yönetim ücreti 3.5 para baðlamayýn
Param yok kafam rahat
Fonlarý kendi izahnamesinde koyduðu benchmark deðerlerine göre kýyaslayan bir web sitesi veya baðlantý var mý? Þu anda bu konuda büyük bir açýk var. Böyle bir site olsa ve paralý servis satsa eminim alacak kiþi çoktur bu hizmeti.
En baba karþýlaþtýrma sorusu? Fon son 1 senedir kendi benchmark deðerine göre nasýl getiri saðladý? Bunun cevabýný ancak tek tek içine girip bakýp manuel olarak hesaplama ile bulabiliyoruz.
Yok mu bunun kolay kestirme bir yolu?
Benchmark deðerini geçemeyen fon en fazla %0.5 yönetim ücreti talep edebilmeli. Yoksa bizde kesinlikle sermaye piyasalarý geliþmez. Parayý gören yabancý ETF lere yönelir. Yönetim ücreti çok düþük olan yabancý ETF ler var. Bizimkiler %2 %3 %4 ten aþaðý düþmüyorlar nedense.
Rýk 0,374%
rpd 0,733%
Kimse kiþisel algýlamasýn ama genel olarak bu baþlýkta gördüðüm, bir fon belirli bir dönem eksi yazýnca, ya da hýz kesince hemen umut kesiliyor.
Sonuçta her fonun bir stratejisi var, stratejinin çalýþtýðý, çalýþmadýðý zaman oluyor; fonun en yüksek oranlý yatýrým kalemi eksi yazýyorsa, fonun toparlamasý, plan deðiþtirmesi kolay olmuyor. Sonuçta onlarca milyonluk hantal yapýlar bunlar.
Bir ara RPD son 1 aylýk oraný tefasta 1.xx lere düþmüþtü. Yarýn muhtemelen %5 yazýyor olacak orada.
RIK ve HDA için de benzer düþünüyorum. Þahsen ben hemen umudu kesmiyorum
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...28#post6673528
Para Piyasasý Fonlarý / Dolar Analizleri
30 Ocak 2024 - 29 Aralýk 2023 arasý takip ettiðim bazý para piyasasý fonlarýnýn ve dolarýn 32 günlük vadeli mevduat faiz eþleniði
Para Piyasasý Fonlarý
BGP 46.29%
Dolar (T.C.M.B. saat 15:30 Döviz Alýþ Kurlarýna göre)
USDTL 36.25%
Çok doðru söylemiþsiniz.
Serbest (döviz) fonlarýnýn ana fiyatlandýrmasý döviz cinsinden yapýlýr.
Tefasta tl fiyatlandýrma yapýlýrken bir gün önceki T.C.M.B. döviz alýþ kuruyla çarpýlarak tl fiyatý açýklanýr.
Bu fonlarý döviz cinsinden deðilde tl cinsinden alýrsanýz, sadece fonun deðer artýþýndan elde ettiðiniz gelirin yanýnda, bir de kur artýþ geliri için de 10% stopaj ödersiniz.
Yer Ýmleri