Size yatýrýmlarýnýz konusunda bir bilgi vermek ve uyarmak istiyorum.
Her biriniz Mevduat, Tahvil, Hisse Senetleri, Kripto, Türev Ürünleri gibi enstrümanlara yatýrým yapýyorsunuz ve en çok önemsediðiniz konu GETÝRÝ.
Sizi suçlamýyorum elbette averaj Getiri en önemli konulardan biri.
Ancak Getiri performans demek deðildir. Bir performans ölçümü getiri ve riskin ayný anda deðerlendirilmesi ile olur.
Getirinin nasýl ölçüldüðünü biliyoruz. Satýþ Fiyatý eksi Alýþ Fiyatý bölü Alýþ Fiyatý...
Ancak Riskin ölçümü bu kadar basit deðil. Yüzlerce deðiþik risk ölçüsü var ve Finans alanýndaki Bilim insanlarý bu ölçülerin her birini akademik yayýnlarýnda deðerlendiriyorlar.
Öne çýkan Risk ölçümleri arasýnda en bilinen ikisi
1) Yatýrýmýn Standard Sapmasý.
2) Yatýrýmýn Betasý.
Diyelim ki bir yatýrýmýnýz var. 1 yýl elinizde tuttunuz ve 220 iþ günü için elinizde günlük getiri datasý oluþtu.
Ýþte Standard sapma istatistik derslerinde öðrendiðiniz standard bir ölçüm. 220 tane günlük getirinin ortalamadan sapmalarýnýn karelerini toplayýp averajýný aldýðýnýz zaman varyansa ulaþýrsýnýz. Bunun karekökü ise standard sapmadýr.
Beta ise 220 günlük getiri datanýzýn yatýrýmýnýzýn bulunduðu ülkenin Piyasa endeksi ile olan iliþkisini ölçer. Basit bir þekilde anlatacak olursam. Diyelim ki Türkiye'de 5 hisse senedine yatýrým yaptýnýz. her gün bir yüzdesel getiri oluþtu elinizde. Bu getirilerden yýlda iþgünü olarak 220 tane var oldu... Türkiye'deki piyasa ölçümü ise BIST100 olsun. Bu durumda betanýz: 220 gün içinde sizin portföyünüzün getiri datasý ile BIST100'ün getiri datasý arasýndaki CO-VARYANS bölü Bist100'ün standard sapmasý çarpý sizin portföyünüzün standard sapmasýdýr.
Size burada sadece 2 tane risk ölçüsü verdim ama çok daha detaylý risk ölçümleri de vardýr.
Geri gelelim performans konusuna. Yatýrým performansýnýz sadece averaj GETÝRÝNÝZ ile ölçülmez. Getiri bölü Risk deðeriniz önemlidir.
Diyelim ki iki yatýrým var
Yatýrým A:
Averaj Getiri: %40
Standard Sapma: %20
Yatýrým B:
Averaj Getiri: %30
Standard Sapma: %10
Bakýn sadece getiriye bakacak olursanýz Yatýrým A, Yatýrým B'den daha iyi gibi gözükür. Ama Getiri bölü standard sapma gibi bir performans ölçüsüne göre B daha iyi yatýrýmdýr.
Unutmayýn sadece GETÝRÝYE Bakýlmaz...
Sadece Getiriye bakanlar aslýnda Kumar oynamaktadýrlar,
ya henüz bilmiyorlardýr,
ya da yakýnda kaybedince öðreneceklerdir.
Ýçimden geldi yazayým dedim,
Herkese Sevgiler
Yer Ýmleri