Ne içindeyim zamanýn ne de büsbütün dýþýnda; yekpare geniþ bir anýn,parçalanmaz akýþýnda bir garip rüya rengiyle uyuþmuþ gibi her þekil,rüzgarda uçan tüy bile benim kadar hafif deðil..
Bu konuda ben de fikrimi paylaþmak istedim. Þahsen sýrf güvenli diye banka portföy yönetim þirketlerini seçmek bana uygun gelmiyor. Rekabetçi olmadýklarýný düþünüyorum. Ayrýca çok boyutlu bir konu. Tabi herkesin risk algýsý da farklý. Ben baðýmsýz portföy yönetim þirketlerini daha çok tercih ediyorum ancak fonun içeriðine de bakýyorum. Örneðin kendi grup þirketlerinin ürünlerini almalarýný (hisse senedi yada borçlanma araçlarý) sorgularým. Diðer konu ise banka olmayýp aracý kurumlara ait portföy yönetim þirketlerinin fonlarýna da dikkat etmek gerek. Örneðin GZN fonu dahil olduðu Global menkul üzerinden iþlem yapýyor. Fon gider raporuna baktým iþlem maliyeti olarak ödedikleri komisyon oraný göreceli olarak çok yüksek geldi. Fon yönetim ücreti olarak almadýklarýný iþlem gideri olarak kazanmayý mý tercih ediyorlar? Serbest fon olduðu için yýllýk max %3,65 olan gider oranýna da tabi deðiller %4'leri geçmiþler. Ýstanbul portföy de ayný gruba ait ama o kadar yüksek orandan komisyon ödemiyorlar. Gibi gibi...
Ayrýca aþaðýdaki video link'inde bu konuya iliþkin konuþmacýnýn deðerlendirmesi var. 1.16 dan itibaren dinleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=BgvR7XTYw30
Böyle bir sürü örnek sayarým.
Dönen dolap çok kurumsal olmayan fon þirketlerinde.
Aklýma gelenler,
IRF - Yukarýda yazdým.
IPB - Burda da yatýrýmcýyý içeri kitlediler. Son 3 aydýr eski performansýndan çok uzak. Yönetim ücretini cebe indirmeye devam.
CVK - 2 ay parlatýldý fon. yatýrýmcýyý içeri alýnca kitlediler. Son 3 aylýk performansa bakabilirsiniz.
TLE - Daha önce yazdým. Yabancý borçlanma araçlarý fonuna bistten ne olduðu belli olmayan gyo þirketini en tepeden alýp koyup yatýrýmcýyý keklediler.
RIK - ilk 3-4 ay performansýnýn büyük bölümü halka arzlardan. Yatýrýmcýyý içeri aldýlar kitlediler. Eski performans yok.
RPD : Dapgm hissesini tepeden koydular. Burada yazýldý çizildi zaten.
FNT : Aðýrlýk Alark hissesi dolduruldu (NNF ye daha fazla alýnamýyordu prosedür gereði). Ortak satýþlarý yatýrýmcýya yedirildi.
Dahasý var ama aklýma bunlar geldi þimdilik.
IRF Kasým portföyüne baktým Elite ve Tabgd da tepeden yakalanmýþlar..Ben yöneticiyi arardým kendine bir yatýrým hesabý aç hepsine o hisseleri al derdim..Fonlarda genel olarak bu sýkýntýlar oluyor hiç alýnmayacak fonlarý,hisseleri hiç alýnmayacak fiyatlardan alýyorlar..Allah insaflý portföy yöneticilerine düþürsün bizi ne diyim..
Ne içindeyim zamanýn ne de büsbütün dýþýnda; yekpare geniþ bir anýn,parçalanmaz akýþýnda bir garip rüya rengiyle uyuþmuþ gibi her þekil,rüzgarda uçan tüy bile benim kadar hafif deðil..
Yer Ýmleri