Uzun vade yatýrým yaparken basit olmak baþarýya giden yolun anahtarýdýr.
Hýzlandýrýlmýþ bir özet,
Bir yatýrým fonu portföyünü geliþtirmek istediðimizde iki seçeneðimiz var. Yeni fonlar ekleyebilir veya zaten orada olan fonlarý cikartabiliriz. Ancak genellikle neyi ekleyebileceðimizi düþünürüz. Çýkartmak yerine eklemek daha doðal hissettirir. Bu nedenle, diðer potansiyel çýkarýcý seçenekleri bile düþünmeden neredeyse her zaman portföyümüze yeni bir þeyler eklemeye karar veriyoruz.
‘ Çýkarmak ’ bazen en basit ve etkili çözüm üretmede son derece güçlü olabilir. Eklemede doðal olarak yanlýþ bir þey olmasa da, portföyü iyileþtirmenin tek yolu haline gelirse, potansiyel olarak daha iyi çözümleri kaçýrýyor olabiliriz.
Örneðin birçok hisse senedi fonunu eklemeye ve aþýrý çeþitlendirmeye devam ettiðimizde, istemeden yüzlerce hisse senedi biriktiririz, bu da çakýþmaya ve portföyde karmaþaya neden olur.
Basit bir çözüm, maksimum 2-3 hisse senedi fonu gibi portföyünüzdeki toplam hisse senedi fonu sayýsýnda bir sýnýr oluþturmak olacaktýr.Bu tür kýsýtlamalar sizi odaklanmaya zorlar. Portföyünüzdeki herhangi bir fon portföyünüzün en az% 10'u olmalýdýr. % 10'un altýnda anlamlý bir getiri elde edilememektedir.Portföyünüz için gereksiz veya karmaþýk olduðunu düþündüðünüz bir ‘ Yoksay ’ kategori listesi oluþturun. Örneðin, sektör / tematik fonlarýna vb. Hayýr diyebilirsiniz.
Yatýrým sonucunuzun en büyük itici güçleri tasarruf oranýnýz, hisse senetlerine maruz kalmak, yeniden dengelemek, çeþitlendirme ve zaman ufkunuza baðlýdýr. Bu þekilde basit kiþiselleþtirilmiþ kurallar oluþturabilirsiniz. Örneðin, maaþlý çalýþansanýz aylýk % 30'dan daha yüksek bir tasarruf oraný,% 70 hisse senedi riski (risk profilinize dayalý olarak), portföyde sapma -% 5'i aþarsa yeniden dengeleme, aylýk nasýl yatýrým yapýlýr ’ gibi yinelenen kararlar etrafýnda basit kurallar oluþturabilirsiniz.
Hisse senedi piyasasý düþmeye baþladýðýnda çoðumuz panik yapma eðilimindeyiz. Bir pazarýn çöküþünün ortasýnda kararlar vermeye çalýþmak yerine, önceden planlayýp kararlarýnýzý önceden yükleyerek bu kararlarý kaldýrabilirsiniz. Önceden yüklenmiþ yazýlý plan þu basitlikte olabilir: endeks % 10,% 20,% 30,% 40 ve% 50 düþerse ne yapmalýyým? Ayrýca düzenli aylýk yatýrým yapmak, duygularýnýzý alýr ve her ay disiplinle yatýrým yapmanýzý saðlar.
Doðru portföyü ve planý oluþturduktan sonra, geriye tek þey kalýr, herhangi bir iyi/kötü haberde varsayýlan olarak "hiçbir þey yapmamayý saðlayýn"
Saygýlar.
Yarýn ANSGR deki çöküntüden dolayý olumsuz etkilenecek fonlar.
TI3 ÝÞ PORTFÖY ÝÞ BANKASI ÝÞTÝRAKLERÝ ENDEKSÝ HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
FNT HEDEF PORTFÖY MODEL HÝSSE SENEDÝ SERBEST (TL) FON (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
NNF HEDEF PORTFÖY BÝRÝNCÝ HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
GOH GARANTÝ PORTFÖY BIST 100 DIÞI ÞÝRKETLER HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
NRC NEO PORTFÖY BÝRÝNCÝ DEÐÝÞKEN FON
IDH ÝÞ PORTFÖY BIST 100 DIÞI ÞÝRKETLER HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
NHY NEO PORTFÖY BÝRÝNCÝ HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
IJT ÝÞ PORTFÖY TARIM SERBEST FON
ZJL ZÝRAAT PORTFÖY BIST 100 DIÞI ÞÝRKETLER HÝSSE SENEDÝ FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
TPR ÝÞ PORTFÖY PY HÝSSE SENEDÝ (TL) ÖZEL FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
TI2 ÝÞ PORTFÖY HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
IHK ÝÞ PORTFÖY ÝÞ'TE KADIN HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
TLZ ATA PORTFÖY ANALÝZ HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
GBH GARANTÝ PORTFÖY BÝRÝNCÝ HÝSSE SENEDÝ SERBEST FON (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
BID QNB FÝNANS PORTFÖY BIST 100 DIÞI ÞÝRKETLER HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
TKK ÝÞ PORTFÖY KUMBARA HESABI KARMA ÖZEL FON
GHS GARANTÝ PORTFÖY HÝSSE SENEDÝ (TL) FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
TMC ÝÞ PORTFÖY TEMA DEÐÝÞKEN FON
SUB ÜNLÜ PORTFÖY ÝKÝNCÝ DEÐÝÞKEN FON
GO9 FONERÝA PORTFÖY BÝRÝNCÝ HÝSSE SENEDÝ FONU (HÝSSE SENEDÝ YOÐUN FON)
Hisse fonumun yüzde 10 düþeceðini bilsem de yine satmýyorum. Ama yüzde 10 düþerse daha çok ekleme yapýyorum. Çünkü nerden düþeceðini bilmiyorum ki, burdan sattým diyelim çaat borsa yüzde 5 daha çýksa fonlar yüzde 10 gidiyor, düþüþte bir iþe yaramýyor yani, zaten fonlarda T+2 olayý var, al sat pek mantýklý gelmiyor. Fon olayý bence sürekli biriktirmek ve uzun vade içindir, al sat iþini hisse ile yapýyorum, hissede uzun vadeci olamýyorym ama Fonun mantýðý bu uzun vadeci olabiliyorsun.
SM-A525F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Takasbank Ocak 2024 fon iþlem hacmi daðýlýmý
![]()
25 de biraz abartýlý olmuþ diyecektim ama 2020 de biraz ondan biraz bundan derken 22-23 çeþide kadar çýkmýþtým onu hatýrladým, þimdi keþke onlar dursaydý hiç birini satmasaydým diyorum, yine böyle çeþit yapayým uzun vade dursun diyordum ama fýrsat olmadý, ben karar verene kadar her taraf çok yükseldi.
Yer Ýmleri