"ABD'li tasarruf sahipleri piyasadaki yüksek seviyelere raðmen güçlü hisse senedi varlýklarýný koruyor"
https://tr.investing.com/news/econom...r-93CH-2712026
Abd vatandaþlarýnýn borsa yatýrýmlarý rekora ulaþmýþ
biz 47 yýllýk yatýrým yapmýyoruz ki en fazla 10 sene sonrasýnýn ne olacaðýna bakýlýyor bence. yani hocam uzun vadeli yatýrýyorsanýz rusya ve gazze savaþlarýn bitimiyle ilgili bi umut olabilir, uzun vadeciler al-sat stresi yaþamamalý. kendi kararlarýna uymazsan kafa karýþýklýðýn artar kaybetmeye meyilli ruh hali oluþur. o yüzden uzun vadeciyseniz satmayýn zaten.
fakat kýsa vadeci her ay fon alýp satan biriyseniz (pazartesi sabah benim yapacaðým gibi) AOY'da %100 stop olmanýz gerekir. stop bilmeyen acemiler paçayý 1 kere sýyýrsa bile uzun vadede o manteliteyle sermayeyi batýrmaya mahkumdur bundan kaçmasýna imkan ihtimal yok. hep aynýsý olur, bekler, sabreder, döndü dönecek der, dibin dibi gelir, kayýplar %20'yi bulur, sonunda aklýyla deðil can acýsýyla satar halbuki o sattýðý yer balinanýn alýma geçtiði yerdir.
en sonunda bu borsa iþleri dolandýrýcýlýk der, mevduatçý emekli dayý kadrosuna geçiþ yapar: ) çocuklarýna da 18 yaþýna geldimi hadi gidin asgari ücrete iþ bulun der, bu hayatta ders alarak yatýrým konusunda kendini geliþtirmeyi bilmeyenin kaderi ve kuracaðý ailenin geleceði budur.
IVY konusunda gelince BTC'den tamamen baðýmsýz deðil %60 uyuþuyor, ama en çok BKCH kodlu etf ile uyuþuyor, orda da 44 stop seviyem. özellikle uzun vadeciler için güzel alým fýrsatý verdi son 1 haftada. BTC'nin 100 bini geçeceði kesin, ne zaman geçeceði kesin deðil.ben gelecek yýl diye tahmin ediyorum. insan parasýnýn en fazla %10'unu kriptoda evladiyelik çok uzun vadeli tutmalý. 20 yýl sonra hayal bile edemeyeceðin karlar oluþabilir.
HDA ile ilgili son bilgiler (alýntý)
"Hedef Portföy'ün arbitraj fonu #HDA, geçen hafta yüzde 6'lýk deðer kaybý sonrasý toparlanmaya çalýþýyor.
Ama kayýplar derin...
Fonun toplam deðeri 1 milyar 140 milyon TL'den 696 milyon TL'ye kadar geriledi.
Yatýrýmcý sayýsý da 2.029'dan 1.522'ye düþtü.
Ve evet, halen bir açýklama yapýlmýþ deðil.
Riskli fonun risksiz diye pazarlandýðýný da unutmamalý.
8 ve 9 þubattan sonra gübre fabrikalarý tavan tavan giderken bu düþmeye baþlamýþ, hala kimse anlamamýþ. VIOP da açýðýný kapatamamýþ."
Bu arada AOJ'da da bayaðý bir kayýp var galiba, onunla ilgili þikayetler de yoðunlaþmaya baþlamýþ.
Ben TEFAÞ'tan dört fon belirliyorum (en fazla bu kadara izin veriyor), fon sayfasýnda karþýlaþtýrýyorum, hem kendi aralarýnda hem dolar altýn vs'ye karþý çeþitli dönemlerde getirilerini gösteriyor. Ona göre en optimum fonu çýkarmaya çalýþýyorum. Tabi bazý aksak giden yönleri oluyor; mesela bir fon üç yýldýr piyasada, diðeri bir yýldýr, oralarda kopukluklar oluyor ama en azýndan fonun genel gidiþatý hakkýnda ipucu veriyor.
Yöneticiler konusunda; yani bu konuda nasýl bir yol izlenir tecrübeli arkadaþlar daha iyi bilir. Mesela HDA'nýn yöneticisi her Cuma Bloomberg'de. Böyle bir kanala çýkan biri hakkýnda olumsuz þeyler (HDA gibi patlamadýkça) aklýnýza gelir mi? Aksine güvenmez misiniz? Yine Gözde Kuyumcu , Hedef Portföy'de Kurumsal Satýþ ve Ýletiþim Direktörü olmuþ. o da Bloomberg'de sunucu muydu yorumcu muydu neydi. Ama mesela sorulara hiç cevap vermiyor, sanki böyle bir olay olmamýþ gibi davranýyor. Kariyerine, duruþuna bakarsanýz o da çok saðlam gibi örneðin.
Fon ücretleri konusuna gelince; sadece Ak Portföy'e takýntým varSinir oluyorum, fonun sadece adýný deðiþtiriyorlar bir de bir iki içeriðini, yönetim ücretini %2'den %2.95'e fýrlatýyorlar.
Fintables fonlarla ilgili yeni özellikler eklemiþ
https://fintables.com/fonlar/getiri
Yer Ýmleri