sn Akbaba,
Alark nevi þahsýna münhasýr bir þirkettir. hakeza hisse senedi de öyle. kendi serencamýmý anlatarak buralarda bir þeyler yazmaya çalýþsam da mesela bu kaðýdý çözmek konusunda yaya kaldýðýmý belirtiyorum...
Diyelim ki bilançolar... hiçbir aracý kurum bilançolarýn ayrýntýsýna girme zahmetine katlanmadýðý için her bilanço döneminde garabetlerle karþýlaþýrýz. ALARKýn toplam satýþlarý karýnýn ya da zararýnýn çok altýndadýr. hiçbir kurum merak edip neden böyle demez ( belki de bunca þirket arasýnda incelemek zordur).
2022 yýlý karý o kadar yüksek geldi ki hemen deðerlendirme yerine bu karlýlýk sürdürülemez vaveylalarý baþladý. 2023 yýlýnda gene yüksek gelmek üzereydi ki muhtemelen enflasyon muhasebesi imdada yetiþti. yani þirket kar etse de zarar etse de hisse senedi düþer...
Þirketin iþtiraklerinin ( burada CENAL yatýrým borçlarý) borçlarý fizanda bu borçlar ödenemez salvolarý atýldý. 2022 karýndan bu borçlar ödendiðinde yükseliþ falan olmadý, düþtü...
Þirket bir ara Naci Aðbal alýnýþýnda 200 milyon dolara düþtü fiyat olarak. o dönemde tek söylemim vardý 200 milyon dolar kar kapasitesi olan þirket 200 milyon dolara fiyatlanamaz. bu yüzden bazý yatýrýmcý arkadaþlar teþekkür etmiþlerdi, hala kendilerini minnetle hatýrlarým

.
Ýplikçi ( kendisi tahtacýmýz olur) kimseye müsade etmez. 2018 yýlýnda Metro boy göstermeye baþladý çabuk kovdular. daha sonra H. Kahraman þirkette alým satým yapmaya baþladý. sanýrým 1 dolara çýktýðýnda satýp çýktý ve o gündür bu gündür birkaç deneme dýþýnda kimse giremedi. çaðdaþla ve þürekasý ile baþlayan ( aslýnda borsa ankara idi ilk nicki çabuk deþifre olduðu için beddua ederek nickini deðiþtirmiþti diye hatýrlýyorum) þimdilerde aliveli ve þürekasý ile zirvelere çýkan seçme saçmalarýn iplikçi ile veya yönetimle alakasý var mý bilmem ama hep bir pazarlama vardýr. mesela ben hiçbir topicte ALARK pazarlandýðýný bilmem ama bu topicte her türlü pislik atýlarak sizin hisseniz berbattýr lo feþmekan hisse ne güzeldir diye sürekli salvolar atan kiþilerle epey mücadele etsem de çoðu ya silinip gittiler ya da red listeme alýndýklarý için görünmez oldular. ama bir þekilde burada sürekli küfredilen insan olmuþumdur. sürekli açýðýmý bulun yazmayacaðým özür dileyeceðim dememe raðmen bu defa Hz Ýsayý bile benim öldürdüðüme dair þayialarla devam edilir iftiralara. X teki hastag ise zaten evlere þenlik. hangi iftirasýný ortaya çýkarýrsanýz çýkarýn baþka bir iftira ile gelip ertesi gün hiç bir þey olmamýþ gibi ayný iftiralara devam eder ve cinsel fantazilerini ortaya koyar. orada da bana olan küfürlerini aynen sülalesine iade ederek yazmaya baþlarým...
Þirkette Alatonlarýn Alvimedia borçlarý ( ALARKO ile alakasý yok ama her defasýnda bir miktar - yazdýrýr), Dalia hanýmýn zati ihtiyaçlarý ( çocuklarýn kendi yatýrým isteklerinin finansmaný olduðunu söyleyen de var) nedeniyle hisse satýþlarý oldu. daha önce 50 centlerden olan satýþlar son yýllarda 4 dolarlar civarýndan yapýldý. bunlarýn geri alýmlarý ya da hazmedilmesi bir türlü yapýlamadý. þimdi sürekli bir demokles kýlýcý gibi, bu alýmlarýn finansesinde flamingolar beklendi ama ( burada kurumsal yabancýlar) onlar da ülkemize savaþlardan ya da kuraklýktan bir türlü gelemediler. hissenin tepkisiz düþmelerinin bu satýþlarla iliþkisi var mý bilmem...
Yönetimde olan kiþi eski Hesap uzmanýdýr. hesap uzmanlarý ki bizlerle o dönemde kamuda aþýk atmak bir yana kaale bile almazlardý. biz kamuda kalmayý tercih ederken hesap uzmanlarý ve maliye müfettiþleri özel sektörün zirvelerine oynarlardý bizi neden kaale alsýnlar. mali husustaki de öyle ama onunkisi biraz çýraklýðý olmayan uzmanlýk olduðu için çok yetkin olduðunu zannetmiyorum desem ancak bir küçük yatýrýmcý olarak söyleyebilirim ( bakýnýz enflasyon muhasebesini algýlayamamasý). iþte bu kiþi gerçekten kaliteli iþler yapmakta benim gözümde. bir perspektif ile deðiþime girdi Holding. hatta CENAL de buna dahil edildi ki benim görüþlerime paralel olmalarý hasebiyle en ufak kuþku duymadan yatýrým yapýyorum. mesela satýp alttan almalýyým vs bende yok, savaþ bile olsa þirketteki minnak payým muhtemelen kalýcýdýr diye düþünüyorum.
Þirketteki netlik hususlarýna bir nebze cevap verdim mi bilemem. ama mesela son Webinarda deðiþimle ilgili soru soruldu ( maalesef yatýrýmcý iliþkileri WEB yüklemesini muhtemelen beceremediði için eskilerini de sürekli silmekte, bununla ilgili sorulara da güncelleme diye cevaplar verilmekte) bilanço gibi bir þeyler söylenildi sanki bilanço esaslý deðiþim gibi algýladým ( soruyu soran ben olsam da cevaplara müdahil olmam mümkün deðil). zaten ötesi þirketler arasýndaki gizlilik denilerek kapatýlacaktýr ki Rekabet Kurulu kararý gelmeden sanýrým netleþmeyecek hiç bir þey. Ama Genel Kurula katýlanlar belki bazý bilgileri elde edebilirler.
Yer Ýmleri