Bu arada Tvbekar abim bu mptezel, itlaf edilmeyi hakeden herif 2-3 gndr baya formunda yine. yle ki hafsalmzn almayaca yalanlar atyor inanlmaz yaa)
Bu arada Tvbekar abim bu mptezel, itlaf edilmeyi hakeden herif 2-3 gndr baya formunda yine. yle ki hafsalmzn almayaca yalanlar atyor inanlmaz yaa)
-Baarl bir yatrm sabr, disiplin ve zaman gerektirir. Ne kadar yetenekli olduunuz ya da ne kadar efor harcadnzn bir nemi yok. Baz eyler sadece zaman gerektirir. 9 farkl kadn hamile brakarak 1 ayda bebek sahibi olamazsnz. WARREN BUFFET
o kadar organizeler ki beni x e ikayet edip hesabm askya aldrmlar. ben de can cehenneme deyip salladm. x diyor ki para de devam et ben de benim ne xe ne baka eylere gizleyecek bir eyim yok deyip getim. mahluk o kadar yalan sylyor ki ben onu spk ya ve BTKurumuna ikayet ettim. aikarane yazd mesaj etiketleyip paylatm. ama ne hikmetse onu ieri atmalar gerekirken beni dar attlar. sadece yahudi sermayesi bile demesi srndrmye yeter normal bir insan ama....
bir ara da btn yalanlarn afie ettim ama ayn ekilde devam ediyor. insanlar eer inanyorlarsa kendileri bilir.
sizin yazdnz ynetim primleri ile ilgili mesaj gerekten farkl bir boyuttu teekkrler... ben kendi adma bugn yaptm paylamlarda acaba ayrma nerede olacak diye bakyorum. irket kendi gardn oktan alm. son yaptklar tarm arazisi yatrmlar bile benden bir ka fersah ileride olduklarn gsteriyor. ama gerekten srndrmeden bir ey vermeyecekler ...
Farkl bir bak as sunmak isterim.
ChatGPT ile yaptm sohbet neticesinde size deilde chatgpt’ye kk yatrmc deilde byk fonlara hak verdim.
Konu biraz uzun. Ancak piyasann alarko veya dier holdingleri neden yaklak varlnn yar fiyata fiyatlamas:
ALARK’n piyasann elindeki varlklarn yaklak %50’siyle fiyatlanmasnn nedeni, bu varlklarn tamamnn hissedar iin “ekonomik olarak eriilebilir” kabul edilmemesidir. Piyasa Alarko’ya bakarken Meram, Cenal veya gayrimenkullerin tamamn deil; bu varlklardan hissedara fiilen ve dzenli olarak dnecek ksm fiyatlar. Gl ana ortak kontrol nedeniyle yatrmc varlk sat, blnme veya agresif temett gibi deer aa karc aksiyonlar zorlayamaz; dolaysyla varlklarn nemli bir blm “kilitli deer” olarak deerlendirilir. Gemite krlarn arlkl olarak yeniden yatrma ynlendirilmesi, temettnn ngrlemez olmas ve enerji varlklarnn yksek reglasyon/capex riski tamas, piyasann bu varlklarn yarsn bile tam kesinlikte hissedara ait saymamasna yol amtr. Bu nedenle ALARK, varlklarnn deil, hissedara dnmesi yksek ihtimal olan ksmnn bugnk deeri zerinden fiyatlanmaktadr.
Dedim ki 1 milyar dolar olan bir yatrmc ALARK’a yatrmc olmak istese. zet ile cevap.
Bu soru iin zn yakalyor. Ksa ve net cevap u:
1 milyar dolar olan biri ALARK’ “varlklar iin” almaz, nk o varlklara fiilen sahip olamaz.
1 milyar dolar olan bir yatrmc ALARK’ satn almak istemez nk ald ey Meram’, Cenal’i veya kasadaki nakdi serbeste kullanma hakk deil; ana ortak kontrol altnda, karar gc olmayan bir ortaklktr. Halka ak paylar toplanarak ynetim deitirilemez, varlk sat zorlanamaz, temett politikas dikte edilemez ve irket paralanarak deer aa karlamaz. Bu nedenle byk yatrmc iin ALARK “ucuz bir varlk sepeti” deil, eriimi kstl bir yapdr. Piyasa da bu gerei fiyatlayarak, varlklarn tamamna deil, hissedara gerekten dokunabilecek ksmna deer bier; %50 civar iskontonun temel sebebi budur.
1 milyar dolar olan bir yatrmc ALARK almaz, nk ald ey irket deil; kontrolsz bir bekleme pozisyonudur. Halka ak paylar toplansa bile ynetim deitirilemez, varlk sat dayatlamaz, irket blnemez ve kasadaki nakit hissedara zorla datlamaz. Meram, Cenal, gayrimenkuller ve itirakler kat zerinde ok deerli olsa da bu deerlerin ne zaman, ne kadarnn ve hangi artlarda hissedara dnecei yatrmcnn kontrol dndadr. Aktivist bir fon iin ALARK, paralasatdeer aa kar yaplabilecek bir hedef deil; ana ortak iradesine kilitlenmi kapal bir yapdr. Bu yzden byk para ALARK varlklarnn tamam zerinden deil, eriebilecei kadar deer zerinden fiyatlar; yaklak %50 iskonto bir yanllk deil, bilinli bir savunma mekanizmasdr.
Para=Yatrmc akll davranyor arkadalar. Biz eldeki varlk olarak deerlendiriyoruz ama yatrmc kendisine dnen varlk olarak deerlendiriyor.
irketin be yapmas gerektiini sorduumda yolumuzun doru olduunu gryorum.
ALARK Holding skontosunu Kapatmak in Ne Yapmal? (zet)
1️⃣ Temetty tartmasz kurala balamak
– Net, llebilir ve tekrarlanabilir bir payout oran (r. konsolide nakdin %X’i)
– Tek seferlik yksek temett deil, sreklilik
Piyasa u mesaj ister: “Bu nakit her yl bana gelecek.”
2️⃣ Varlk sadelemesi: riskli hikyeden nakde gei
– Cenal gibi yksek reglasyon ve capex riski tayan varlklardan k
– Meram gibi ngrlebilir, nakit reten ilere odaklanma
Daha az belirsizlik = daha dk iskonto
3️⃣ Byk ve anlaml hisse geri alm + imha
– Sadece destek alm deil, kalc arz azaltm
– Geri alnan hisselerin gerekten imha edilmesi
“Hisse ucuz” sylemi deil, matematiksel deer art
4️⃣ Nakitin irkette birikmesini snrlamak
– “Kasada dursun” yaklamndan vazgemek
– Nakit → temett / geri alm / sadeleme
Aksi halde nakit de iskontoya girer
5️⃣ Yeni byk yatrm itahn bilinli olarak snrlamak
– Yeni Cenal’ler, byk belirsiz projeler yok
– Byme deil, deerin paylam ncelik olmal
Piyasa srpriz deil, disiplin ister
Not: yazma ok uzun. Yazdklarm zet. Umarm faydal olur.
Sayglar.
sn ekserji
bilgiler iin ok teekkrler. ilk mesaj bizim borsamzn ana problemlerinden. aslnda biraz daha ek yapmas gerek yle irketlerimiz var ki halka aklk oran % 95 ama mtiyazl hisseler ile kontrol var. bu halka aklk bile problem iken acep % 51 olsa ne olur. irketin kontrol olaca iin mkemmel olur olur da....
1 milyar dolar olan kii ALARK alr... eer irketin halka ak olan % 35 i toplanabilse bunun en byk hissedar anlamna geldiini biraz chat ignore etmi , modern tabirle... aile nce 2 ye sonra 4 e blnm olsa da byk pay oluaca iin bir ekilde eriim olacaktr. neyse o kadar byk para ALARKa girerse darmadan eder, imdilik alanmzn d diyelim....
dier soruda ise irket doru yolda. 5. madde hari hepsi yaplyor. 5. madde ise olgunlam bir irket iin gerekli. gene de yatrm olmayan bir irket dnmek konyann orbaclar gibi olur. piirdiiniz orbay satarsnz ama baka orba piirmez ve bymezsiniz. salamsnzdr ama beklenmeyen bir ey olduunda yklrsnz. ALARK rneinde mesela ALSMin, Krklareli DGS nin geldii yerleri dnmek yeter. yatrm iyidir nk irketin dinamiini baka alanlarda kullanmaya eitlendirmeye baladnzda yklmazsnz...
bu minvalde mesela son yatrm tarmn bir problemi var. emek youn bir sektr olduu iin aslnda maliyetler ykselebilir, ama ne kadar ykselirse ykselsin insanlar bir ekilde retmek ve yemek imek zorunda. sizin rettiiniz mal ile lkede ve yerine gre dnyada retilen mallar benzer srelere gidecektir ve bir ekilde denge olutuunda maliyetleri kontrol eden irket kazanacaktr. mesela snma maliyetinin kontroln jeotermal ile yaptnzda sektrdeki dier firmalara kar avantajlsnzdr. ok scak olan yerlerde retim zellikle yaz aylarnda mmkn olmad iin yer avantaj ile jeotermal birletiinde bir k adm nde oluyorsunuz. hele de peptisit vs gibi kaltmlardan uzak olursanz ne ala. bir tedarik zinciri teker teker iftiler yerine tek bir firma ile i yapmay daha avantajl bulacaktr. dolays ile admlar oalr.
benim iin nemli dier nokta ise gerekten lkemizde imdiye kadar olan krizlerde ihracat odakl irketler daha avantajl idiler. bundan sonrsn bilemem ama bir ekilde nemli bir ivme kazanmaya balar irket. stelik bu ivmeyi Kazakistan ile dengelediini dnr isek denklem daha bir gzelleecektir...
neyse irkete ak olmay brakalm ama bu chatler, teknik analizlerin benim iin bir faydas var... ortalama insan ne dnr bunu grmek nemlidir. nemlidir de asl para insanlarn gremediini grdnzde kazanlacaktr...
bir de dnyada baz eyler olur ve bilim bunlara gre hareket eder. ama asl olan ey lkelerin i dinamiklerini de hesaba katabilmektir. Bat bizi ou zaman alglayamamtr nk ele ald veriler bizim verilerimiz deildir.
Gene gevezeliim tuttu. fikir teatisi yapabildik mi bilmem. geri benim yazlarm mptezel dnda grnmez oluyor ama ( tabii sizin bal meselesini de unutmamak lazm. zaten forum ahalisinden birine bal satsam diimi kracam bu yzden dilerimi salam tutmak iin yokua sryorum, balclk da kirazclk gibi bo i olsa da u yeni virs tehlikesi - covid ve influenzada hatta merste baklk sistemi ok enmli. baldaki vitaminler ve iek zleri direnci artrdklar iin daha hafif atlatmaya yardmc oluyor, olana biraz daha yedirebilsem gribe yakalansa da 1-2 gnde atlatmak yerine sreyi ve hasar daha aza indirgemek lazm-benim ballar ulalamaz klacak ) ... bu kadar yaz yazdk kendi reklammz da yapalm deil mi?
![]()
Yer mleri