Bu arada Tövbekar abim bu müptezel, itlaf edilmeyi hakeden herif 2-3 gündür baya formunda yine. Öyle ki hafsalımızın almayacağı yalanlar atıyor inanılmaz yaa)
Bu arada Tövbekar abim bu müptezel, itlaf edilmeyi hakeden herif 2-3 gündür baya formunda yine. Öyle ki hafsalımızın almayacağı yalanlar atıyor inanılmaz yaa)
-Başarılı bir yatırım sabır, disiplin ve zaman gerektirir. Ne kadar yetenekli olduğunuz ya da ne kadar efor harcadığınızın bir önemi yok. Bazı şeyler sadece zaman gerektirir. 9 farklı kadını hamile bırakarak 1 ayda bebek sahibi olamazsınız. WARREN BUFFET
o kadar organizeler ki beni x e şikayet edip hesabımı askıya aldırmışlar. ben de canı cehenneme deyip salladım. x diyor ki para öde devam et ben de benim ne xe ne başka şeylere gizleyecek bir şeyim yok deyip geçtim. mahluk o kadar yalan söylüyor ki ben onu spk ya ve BTİKurumuna şikayet ettim. aşikarane yazdığı mesajı etiketleyip paylaştım. ama ne hikmetse onu içeri atmaları gerekirken beni dışarı attılar. sadece yahudi sermayesi bile demesi süründürmüye yeter normal bir insanı ama....
bir ara da bütün yalanlarını afişe ettim ama aynı şekilde devam ediyor. insanlar eğer inanıyorlarsa kendileri bilir.
sizin yazdığınız yönetim primleri ile ilgili mesaj gerçekten farklı bir boyuttu teşekkürler... ben kendi adıma bugün yaptığım paylaşımlarda acaba ayrışma nerede olacak diye bakıyorum. şirket kendi gardını çoktan almış. son yaptıkları tarım arazisi yatırımları bile benden bir kaç fersah ileride olduklarını gösteriyor. ama gerçekten süründürmeden bir şey vermeyecekler ...
Farklı bir bakış açısı sunmak isterim.
ChatGPT ile yaptığım sohbet neticesinde size değilde chatgpt’ye küçük yatırımcı değilde büyük fonlara hak verdim.
Konu biraz uzun. Ancak piyasanın alarko veya diğer holdingleri neden yaklaşık varlığının yarı fiyata fiyatlaması:
ALARK’ın piyasanın elindeki varlıkların yaklaşık %50’siyle fiyatlanmasının nedeni, bu varlıkların tamamının hissedar için “ekonomik olarak erişilebilir†kabul edilmemesidir. Piyasa Alarko’ya bakarken Meram, Cenal veya gayrimenkullerin tamamını değil; bu varlıklardan hissedara fiilen ve düzenli olarak dönecek kısmı fiyatlar. Güçlü ana ortak kontrolü nedeniyle yatırımcı varlık satışı, bölünme veya agresif temettü gibi değer açığa çıkarıcı aksiyonları zorlayamaz; dolayısıyla varlıkların önemli bir bölümü “kilitli değer†olarak değerlendirilir. Geçmişte kârların ağırlıklı olarak yeniden yatırıma yönlendirilmesi, temettünün öngörülemez olması ve enerji varlıklarının yüksek regülasyon/capex riski taşıması, piyasanın bu varlıkların yarısını bile tam kesinlikte hissedara ait saymamasına yol açmıştır. Bu nedenle ALARK, varlıklarının değil, hissedara dönmesi yüksek ihtimal olan kısmının bugünkü değeri üzerinden fiyatlanmaktadır.
Dedim ki 1 milyar doları olan bir yatırımcı ALARK’a yatırımcı olmak istese. Özet ile cevap.
Bu soru işin özünü yakalıyor. Kısa ve net cevap şu:
1 milyar doları olan biri ALARK’ı “varlıkları için†almaz, çünkü o varlıklara fiilen sahip olamaz.
1 milyar doları olan bir yatırımcı ALARK’ı satın almak istemez çünkü aldığı şey Meram’ı, Cenal’i veya kasadaki nakdi serbestçe kullanma hakkı değil; ana ortak kontrolü altında, karar gücü olmayan bir ortaklıktır. Halka açık paylar toplanarak yönetim değiştirilemez, varlık satışı zorlanamaz, temettü politikası dikte edilemez ve şirket parçalanarak değer açığa çıkarılamaz. Bu nedenle büyük yatırımcı için ALARK “ucuz bir varlık sepeti†değil, erişimi kısıtlı bir yapıdır. Piyasa da bu gerçeği fiyatlayarak, varlıkların tamamına değil, hissedara gerçekten dokunabilecek kısmına değer biçer; %50 civarı iskontonun temel sebebi budur.
1 milyar doları olan bir yatırımcı ALARK’ı almaz, çünkü aldığı şey şirket değil; kontrolsüz bir bekleme pozisyonudur. Halka açık paylar toplansa bile yönetim değiştirilemez, varlık satışı dayatılamaz, şirket bölünemez ve kasadaki nakit hissedara zorla dağıtılamaz. Meram, Cenal, gayrimenkuller ve iştirakler kağıt üzerinde çok değerli olsa da bu değerlerin ne zaman, ne kadarının ve hangi şartlarda hissedara döneceği yatırımcının kontrolü dışındadır. Aktivist bir fon için ALARK, “parçala–sat–değer açığa çıkar” yapılabilecek bir hedef değil; ana ortak iradesine kilitlenmiş kapalı bir yapıdır. Bu yüzden büyük para ALARK’ı varlıklarının tamamı üzerinden değil, erişebileceği kadar değer üzerinden fiyatlar; yaklaşık %50 iskonto bir yanlışlık değil, bilinçli bir savunma mekanizmasıdır.
Para=Yatırımcı akıllı davranıyor arkadaşlar. Biz eldeki varlık olarak değerlendiriyoruz ama yatırımcı kendisine dönen varlık olarak değerlendiriyor.
Şirketin be yapması gerektiğini sorduğumda yolumuzun doğru olduğunu görüyorum.
ALARK Holding İskontosunu Kapatmak İçin Ne Yapmalı? (Özet)
1ï¸âƒ£ Temettüyü tartışmasız kurala bağlamak
– Net, ölçülebilir ve tekrarlanabilir bir payout oranı (ör. konsolide nakdin %X’i)
– Tek seferlik yüksek temettü değil, süreklilik
Piyasa şu mesajı ister: “Bu nakit her yıl bana gelecek.â€
2ï¸âƒ£ Varlık sadeleşmesi: riskli hikâyeden nakde geçiş
– Cenal gibi yüksek regülasyon ve capex riski taşıyan varlıklardan çıkış
– Meram gibi öngörülebilir, nakit üreten işlere odaklanma
Daha az belirsizlik = daha düşük iskonto
3ï¸âƒ£ Büyük ve anlamlı hisse geri alımı + imha
– Sadece destek alımı değil, kalıcı arz azaltımı
– Geri alınan hisselerin gerçekten imha edilmesi
“Hisse ucuz†söylemi değil, matematiksel değer artışı
4ï¸âƒ£ Nakitin şirkette birikmesini sınırlamak
– “Kasada dursun†yaklaşımından vazgeçmek
– Nakit → temettü / geri alım / sadeleşme
Aksi halde nakit de iskontoya girer
5ï¸âƒ£ Yeni büyük yatırım iştahını bilinçli olarak sınırlamak
– Yeni Cenal’ler, büyük belirsiz projeler yok
– Büyüme değil, değerin paylaşımı öncelik olmalı
Piyasa sürpriz değil, disiplin ister
Not: yazışma çok uzun. Yazdıklarım özet. Umarım faydalı olur.
Saygılar.
sn ekserji
bilgiler için çok teşekkürler. ilk mesaj bizim borsamızın ana problemlerinden. aslında biraz daha ek yapması gerek öyle şirketlerimiz var ki halka açıklık oranı % 95 ama şmtşiyazlı hisseler ile kontrol var. bu halka açıklık bile problem iken acep % 51 olsa ne olur. şirketin kontrolü olacağı için mükemmel olur olur da....
1 milyar doları olan kişi ALARK alır... eğer şirketin halka açık olan % 35 i toplanabilse bunun en büyük hissedar anlamına geldiğini biraz chat ignore etmiş , modern tabirle... aile önce 2 ye sonra 4 e bölünmüş olsa da büyük pay oluşacağı için bir şekilde erişim olacaktır. neyse o kadar büyük para ALARKa girerse darmadağın eder, şimdilik alanımızın dışı diyelim....
diğer soruda ise şirket doğru yolda. 5. madde hariç hepsi yapılıyor. 5. madde ise olgunlaşmış bir şirket için gerekli. gene de yatırımı olmayan bir şirket düşünmek konyanın çorbacıları gibi olur. pişirdiğiniz çorbayı satarsınız ama başka çorba pişirmez ve büyümezsiniz. sağlamsınızdır ama beklenmeyen bir şey olduğunda yıkılırsınız. ALARK örneğinde mesela ALSİMin, Kırklareli DGÇS nin geldiği yerleri düşünmek yeter. yatırım iyidir çünkü şirketin dinamiğini başka alanlarda kullanmaya çeşitlendirmeye başladığınızda yıkılmazsınız...
bu minvalde mesela son yatırım tarımın bir problemi var. emek yoğun bir sektör olduğu için aslında maliyetler yükselebilir, ama ne kadar yükselirse yükselsin insanlar bir şekilde üretmek ve yemek içmek zorunda. sizin ürettiğiniz mal ile ülkede ve yerine göre dünyada üretilen mallar benzer süreçlere gidecektir ve bir şekilde denge oluştuğunda maliyetleri kontrol eden şirket kazanacaktır. mesela ısınma maliyetinin kontrolünü jeotermal ile yaptığınızda sektördeki diğer firmalara karşı avantajlısınızdır. çok sıcak olan yerlerde üretim özellikle yaz aylarında mümkün olmadığı için yer avantajı ile jeotermal birleştiğinde bir kç adım önde oluyorsunuz. hele de peptisit vs gibi kalıtımlardan uzak olursanız ne ala. bir tedarik zinciri teker teker çiftçiler yerine tek bir firma ile iş yapmayı daha avantajlı bulacaktır. dolayısı ile adımlar çoğalır.
benim için önemli diğer nokta ise gerçekten ülkemizde şimdiye kadar olan krizlerde ihracat odaklı şirketler daha avantajlı idiler. bundan sonrsını bilemem ama bir şekilde önemli bir ivme kazanmaya başlar şirket. üstelik bu ivmeyi Kazakistan ile dengelediğini düşünür isek denklem daha bir güzelleşecektir...
neyse şirkete aşık olmayı bırakalım ama bu chatler, teknik analizlerin benim için bir faydası var... ortalama insan ne düşünür bunu görmek önemlidir. önemlidir de asıl para insanların göremediğini gördüğünüzde kazanılacaktır...
bir de dünyada bazı şeyler olur ve bilim bunlara göre hareket eder. ama asıl olan şey ülkelerin iç dinamiklerini de hesaba katabilmektir. Batı bizi çoğu zaman algılayamamıştır çünkü ele aldığı veriler bizim verilerimiz değildir.
Gene gevezeliğim tuttu. fikir teatisi yapabildik mi bilmem. gerçi benim yazılarım müptezel dışında görünmez oluyor ama ( tabii sizin bal meselesini de unutmamak lazım. zaten forum ahalisinden birine bal satsam dişimi kıracağım bu yüzden dişlerimi sağlam tutmak için yokuşa sürüyorum, balcılık da kirazcılık gibi boş iş olsa da şu yeni virüs tehlikesi - covid ve influenzada hatta merste bağışıklık sistemi çok öenmli. baldaki vitaminler ve çiçek özleri direnci artırdıkları için daha hafif atlatmaya yardımcı oluyor, oğlana biraz daha yedirebilsem gribe yakalansa da 1-2 günde atlatmak yerine süreyi ve hasarı daha aza indirgemek lazım-benim balları ulaşılamaz kılacak ) ... bu kadar yazı yazdık kendi reklamımızı da yapalım değil mi?
![]()
Yer İmleri