Dedim ki 1 milyar doları olan bir yatırımcı ALARK’a yatırımcı olmak istese. Özet ile cevap.

Bu soru işin özünü yakalıyor. Kısa ve net cevap şu:
1 milyar doları olan biri ALARK’ı “varlıkları için†almaz, çünkü o varlıklara fiilen sahip olamaz.

1 milyar doları olan bir yatırımcı ALARK’ı satın almak istemez çünkü aldığı şey Meram’ı, Cenal’i veya kasadaki nakdi serbestçe kullanma hakkı değil; ana ortak kontrolü altında, karar gücü olmayan bir ortaklıktır. Halka açık paylar toplanarak yönetim değiştirilemez, varlık satışı zorlanamaz, temettü politikası dikte edilemez ve şirket parçalanarak değer açığa çıkarılamaz. Bu nedenle büyük yatırımcı için ALARK “ucuz bir varlık sepeti†değil, erişimi kısıtlı bir yapıdır. Piyasa da bu gerçeği fiyatlayarak, varlıkların tamamına değil, hissedara gerçekten dokunabilecek kısmına değer biçer; %50 civarı iskontonun temel sebebi budur.

1 milyar doları olan bir yatırımcı ALARK’ı almaz, çünkü aldığı şey şirket değil; kontrolsüz bir bekleme pozisyonudur. Halka açık paylar toplansa bile yönetim değiştirilemez, varlık satışı dayatılamaz, şirket bölünemez ve kasadaki nakit hissedara zorla dağıtılamaz. Meram, Cenal, gayrimenkuller ve iştirakler kağıt üzerinde çok değerli olsa da bu değerlerin ne zaman, ne kadarının ve hangi şartlarda hissedara döneceği yatırımcının kontrolü dışındadır. Aktivist bir fon için ALARK, “parçala–sat–değer açığa çıkar” yapılabilecek bir hedef değil; ana ortak iradesine kilitlenmiş kapalı bir yapıdır. Bu yüzden büyük para ALARK’ı varlıklarının tamamı üzerinden değil, erişebileceği kadar değer üzerinden fiyatlar; yaklaşık %50 iskonto bir yanlışlık değil, bilinçli bir savunma mekanizmasıdır.