yanýlýyorsunuz sn ekserji
Yüce analist ali veli beli ne buyurmuþ bakalým "#ALARK CALARKODA YINE HERZAMANKI gibi ipnelik var...takaslarda hol ait 17milyon kime virman????toplam fark ise 1.5mil dan 6mil nasil cikti...nasil bir yahudi oyunu ve hol uhsesi deki hisseler neye kime neden virman"
ülkemizdeki finansal okuryazarlýk iþte bu kadar. bu mahluk utanmadan bunlarý yayýnlýyor ve birileri inanýyor... hakeza bazý analistler hüloooogggg bakýn 4500 Tlye çýktý PTF tavaný ahmaklar anlamýyor gibi mükemmel yorumlar yaptýlar. 4 nisandan 4 mayýsa PTF aritmetik ortalamasý 885 aðýrlýklý ortalama 1 021 TL... CENAL ve diðer þirketler müthiþ karlar edecek aptal ALARK yönetimi CENALi kaptýrdý. nasýl olur da aptallýk eder anlamazsýnýz PTF 4500 oldu naralarý atýldý. halen belli naralar atýlarak cehaletler gizlenmiyor sadece atýlan yalanlara yenileri ekleniyor. tartýþýlýr anlarým benim gibi teknocahiller geçen yýldan beri PTF lerin seyrinden ülkenin ekonomik ve sýnai kullanýmýný anlayabiliyorlar ise anlayamayan ileri zekalar meydaný boþ buldular. aldým bizim þirket sattým gerzek þirket. hisseler zinhar düþmeli... neyse bunlara ayýracak vakit mi var derseniz evet var. bilgi arayan kirlenmeyi görsün.
satýþlar ile ilgili þirket kendi hisselerini aldý ve yaktý. ister ben satayým ister büyük hissedarlar þirket en iyi yatýrýmýn kendiþ þirketi olduðunu söyledi ve iþini yaptý...
Nasýl depolamada bazý þeyler olumsuz gidiyor ise seralarda da benzer bir yapý mevcut... geçen yýllarda seralarýn geri dönüþümü maksimum 5 yýl iken þimdilerde 7-8 yýl oldu... yani yatýrým yapmak biraz can acýtýcý oldu. size bir þirketin GES satýþý ve alýþýný yazdým. borçlu þirketler daha iyice saçmalayacaklar. ALARKO ise tam tersine
400 milyon dolar yýllýk MERAM EPDK nýn mecburi tuttuðu yatýrýmý kendi kaynaklarýndan yapacak...
425 milyon dolar yatýrým depolamada planlý ama çinle rekabet mümkün deðil diye erteleniyor gerekirse vazgeçilir deniyor. bu arada distribütörlük var gerekirse ithal edilir piyasaya satýlabilir. üretim ve knowhow yerine ticaret yapýlýr. ileride yapýlabilir üretim yatýrýmý...
Sera yatýrýmlarýnýn þu haliyle ille de acele acele yapýlmasý doðru mudur deðildir. þu haliyle 1500 dönümden fazla bir sera var ( Kazakistan dahil) ve bu alanda önemli bir oyuncu... sera yapýlmasý için gereken yerlerin çoðu alýndý ve iþleri bitirmek çok zor deðil. biraz bürokratik engeller biraz piyasa iþleri geciktiriyor...
þirket parayý ne yapacak. bu haliyle bile iyi bir temettü veriyorlar. sonraki dönemde de verebilirler ama þirket aldýðý hisseleri yani kendine yaptýðý yatýrýmý yaktý. Evet bu bizim kara kaþýmýz kara gözümüz için olmadý çünkü asýl yükseliþ büyük ortaklarýn hisselerinde. ama artýk þirketin sermayesi 417 milyon keþke 400 e düþse... temettü bile arttý farkedilmiyor mu... þirket iyi kazanýyor ve kazanmaya devam edec gibi duruyor. körü körüne yatýrýmlar yapmak yerine piyasa deðerlendirilip gerektiði zamanda ve gerktiði þekilde yapýlýyor. bu da þirketin iyi yönetildiðine delalet...
Son düzenleme : tovbekar; 03-05-2026 saat: 19:27.
Ben masum göremiyorum. 3 yýl önce zirveden satarak hissenin bugünlü deðeri ile 70-80 lira kar edip, þirketine toplatarak 3-5 lira koklatmak biraz sahtekarlýk gibi. Kimsenin yalakasý olaam doðruya doðru. Þirketlere sermaye yatýrmak yerine enerjþ üretim alanýnda uzmanlaþmayý denemek için harcayabilirlerdi mesela o parayý. Ama yöneticiler de þirkette genellikle paradan para kazanma derdinde maalesef. Mesela AKSEN’in kara kaþýna kara gözüne vermiyorlar 3 kýtada o anlaþmalarý veya uygun kredileri. Adam 30 tane santral kurmuþ tek baþýna. REFERANS, DENEYÝM önemlidir bu iþlerde. MERAM iþ modeli karlý ama uzun vade yüksek deðer yaratacak bir iþ deðil mesela. Vizyonlarý maalesef hep küçük. Ýþleri güçleri parayla ve garantici. Tarým konusunda açýkçasý ben 10 bin dönüm konusunda karamsarým. 5 bin anca belki. Ama CENAL takasý ile özkaynaklarda düþüþ ama finansallarda düzelme beklediðim için buradayým. Yani kýsa vadeli. Yoksa onlarca þirket 3-4 senelik zaman için çok daha iyilerini vaadediyor þu an. Ben memur kafalý þirket sevmiyorum belki de, ya da sahtekarlarý![]()
Nasýl olsa temettü verince düþüyor. 1 gün önce satarým.Temettü günü yerine koyarým. ...
Aklýmý seveyim. !![]()
-Baþarýlý bir yatýrým sabýr, disiplin ve zaman gerektirir. Ne kadar yetenekli olduðunuz ya da ne kadar efor harcadýðýnýzýn bir önemi yok. Bazý þeyler sadece zaman gerektirir. 9 farklý kadýný hamile býrakarak 1 ayda bebek sahibi olamazsýnýz. WARREN BUFFET
Önceki hafta Sahol satýp Alark almak cazipti, Alark temettüsü sonrasý fiyatlar yakýn marja düþünce Alark satýp Sahol almak cazip oldu. Ýki hisse için de öngördüðüm fiyatlar170-180 aralýðýnda. Hedef fiyata hangisi daha önce gelir bilmiyorum. Alarkonun tarým hikayesi var Sabancý'nýn enerji portföyü Meram'ýn 6-7 katý büyüklðkte. Umarým þimdiye kadar olduðu gibi bu iki hisse birbirlerinden kopmaz ve arbitraj fýrsatlarý verir..
sn noreply,
SAHOLde Akbank diye bir banka var... bir çok yatýrýmcý için müthiþ bir fýrsat, benim gibiler için olmasa da böyle düþünenler epey fazla. inançlarým nedeniyle banka almam ama sanýrým olmasa da þu sýralar almazdým . hakeza Sigorta da benzer.EM uygulanýrsa epey bir problem oluþabilir.
SAHOLde mesela þimdiye kadar satýlan portföy dýþýna çýkartýlan bütün þirketler uçtu. ya kötü bir yönetim var ya da piyasa ALARKa güvenmediði gibi SAHOLe de güvenmiyor.
Saholde ALARKta olmayan Brisa gibi Çimsa gibi çok iyi þirketler var. Kordsa bu alanýn bahtsýzlarýndan...
Carrefoursa, Teknosa ???
neyse ben yatýrým yapýyor olsaydým arbitraj dýþýndaki çok þeyi hesap etmeliydim... Enerjileri karþýlaþtýrmadýðým belirteyim.
Sn Tövbekar banka hisseleri konusunda objektif düþünüyorum. Sabancý Akbank'ýn temettüsünden faydalanýyor. Bankacýlýðýn ( para satmanýn, plase etmenin) kýsýtlý bir ömrü olduðu kanýsýndayým. Belki 8-10 yýl daha. Sigorta biraz daha farklý. Warren Buffet da Ai baðlantýlý yatýrým yapýlabilir sektörlere sigorta ve demiryolu lojistiðini koymuþ. Þurasý bir gerçek ki geleceðin ne getireceðini tam bilemiyoruz. Seracýlýk yatýrýmý, enerji daðýtýmý, depolama doðru iþler gibi görünüyor. Ben Sabancý Alarko'dan daha parlak demedim. Zaman içinde oluþabilecek farklar için önümüzde daha uzun bir süre var görüþündeyim..
sn no reply
güzel çirkin demeden karþýlaþtýrma var ise fikir serdetme babýndan mesaj yazmýþtým. karþýlaþtýrmayý ben de yeniden yapmýþ oldum. bazen önceden fikir teatisine girmek canlý tutuyor. siz de zaten arbitraj olarak yazýyorsunuz. burada genelde yazýlan bu þirket kaka ( ALARK) diðer þirket mükemmel yazýlarýný dönem dönem görüyorum.
Sabancý son yýllarda satýþlarýyla gündeme gelmiþti. Acaba Carrefoursa ( geçmiþte ilgi alanýmda idi) ayný etkiyi yapacak mý diye düþünüyordum ki sizin yazýnýz geldi. ben de aklýma gelenleri yazmak durumunda kaldým. aslýnda yýllardýr Carrefoursaya ya da Teknosaya hatta Kordsaya neden bir çözüm bulmadýlar merak etmiþimdir. ikisini de hem ALARK hem Sabancý artýlarý ve eksileri ile deðerlendirmek gerek, ve ikisi de parlak þirketler. mesela birisi bana AKSA mý ALARK mý demiþti açýk ara ALARK demiþtim. o AKSAya yatýrým yapmýþý. AKSA 1 e 11 bedelsiz verdi ve ALARKýo sollayýp geçmiþti... dönem dönem bazý þirketler ön plana çýkacaktýr. 2029 yýlýndan itibaren- belki de öncesinde baþlar bakarsýnýz ALARK açýk ara öne geçebilir...
son söz tartýþmak temeldeki deðerlendirmeler ile iyidir. fikir teatisi yerine saçmalamadýktan sonra bütün fikirler deðerlendirilmelidir.
Yer Ýmleri