Kitaplar arasýnda gezinirken güzel ölümler gözüme çarptý. Bunlarýn bir kýsmýný sizlerle de paylaþmak isterim:
Bilgiye doymak bilmeyen bir gözlemci olarak, kendimi hayatýn çok zeki bir öðrencisi olarak görüyorum. Sonuç olarak, hayatýmda çok deðerli bazý dersler öðrenmeyi baþardým. Ancak son zamanlarda bu konu üzerinde düþündükten sonra, ticaret hakkýnda bilmem gereken her þeyi 10 yaþýmdan önce annemden öðrendiðimi fark ettim.
Ýþte bana küçük bir çocukken öðrettiði birkaç þey.
Ders 1: Ayaða kalkma sürecinden bir þeyler öðrendiðiniz sürece düþmenizde bir sakýnca yoktur. Bugüne kadar, ticaret hatalarýmdan öðrenme sanatýný öðütledim ve uyguladým. Ticari kayýplarýmýn her biri, daha yüksek bir ticaret ustalýðý seviyesine sýçrama tahtasý görevi görüyor.
Ders 2: Her zaman baþkalarýnýn ne hissettiðini anlayýn . Ortaðým Greg Capra'nýn bu kadar baþarýlý bir tüccar olmasýnýn nedeni de tam olarak budur. Her zaman belirli bir hisse senedindeki diðer tüccarlarýn ne hissettiðini anlamaya çalýþýr. Diðer tüccarlar için acý, sizin için fýrsat anlamýna gelebilir. Neden mi? Çünkü baþarýlý ticaret, acý çekenlerden ucuza hisse senedi satýn almak ve açgözlü olanlara pahalýya satmaktan baþka bir þey deðildir. Ticaret oyununda gerçekten zeki olmak için, piyasadaki diðer tüccarlarýn ne hissettiðini (acý veya açgözlülük) bilmelisiniz. Bu yeteneði kazanmak sizi zengin edebilir. Teþekkürler anne.
Ders 3: Bugün iþler ne kadar kötü olursa olsun, yarýn doðru olaný yapmak için baþka bir fýrsat sunacaktýr. Bir trader olarak, dünün yükünü bugünün olanaklarýna taþýyamazsýnýz. Bir önceki kaybettiðiniz iþlemden kalan tortu, bir sonrakini yapmadan önce silinip temizlenmelidir. Aksi takdirde, mahkum olursunuz.
Ders 4: Yaptýðýnýz her iþlemi neden yaptýðýnýzý bilin. Asla korku ya da açgözlülük duygularýyla bir eylemde (alým ya da satým) bulunmayýn. Özellikle traderlar olarak, bu iki duygu arasýnda zekanýn yattýðýný anlamamýz zorunludur. Baþka bir deyiþle, korku ve açgözlülük arasýnda bir boþluk vardýr ve tüm eylemlerimiz buradan kaynaklanmalýdýr. Bugüne kadar, korku hissettiðimde asla bir hisse senedi satmadým. Bazen bunun sonucunda daha fazla para kaybetsem de, çoðu zaman zekânýn ortaya çýkmasýný beklediðimden emin olarak daha iyi sonuçlar elde ediyorum.
Ders 5: Kendinizi asla çok ciddiye almayýn . Ne zaman büyük bir kazanma serisine girsem, bu sözlerin kulaðýmda çýnladýðýný duyuyorum. Hayatýmýn neredeyse her günü piyasada kazanmama raðmen, tüm þirket içi tüccarlarým, ticaret yaparken asla çok ciddi olmadýðým gerçeðini onaylayacaktýr. Aslýnda aptalým ama bunun nedeni annem.
Ders 6: Yalnýzca kazanabileceðiniz savaþlarda mücadele edin . Bu bilgelikten hisse senetlerimi, giriþlerimi ve çýkýþlarýmý çok dikkatli seçmeyi öðrendim. Örneðin ne zaman bir hisse senedine girsem, onun benim tarafýmda olduðunu ve benim için çalýþmaya hazýr olduðunu düþünerek kendimi rahat hissederim. Asla piyasayla savaþmamaya çalýþýrým, çünkü bu kazanamayacaðýmý bildiðim bir savaþtýr. Piyasa ile çeliþen bir seçim yaptýðýmý fark ettiðimde, piyasadan çýkarým ve hemen kendimi güçle ayný hizaya getiririm. Ýncil'de Davut, Golyat'a karþý verdiði savaþý kazanmýþ olabilir. Ama size þunu söyleyeyim. Piyasada Golyat her zaman kazanýr.
Ders 7: Hayat fethedilecek deðil, dost olunacak bir þeydir. Annemden aldýðým bu ders bana piyasaya karþý deðil, piyasayla birlikte çalýþmayý, onu elimden alabilecek bir düþman olarak deðil, zenginleþtirebilecek bir müttefik olarak görmeyi öðretti. Piyasa Frankenstein deðildir. O bir dosttur. Hayallerin katili deðildir. Onlarý özgürleþtirendir. Kýsacasý, piyasa tüm olasýlýklarýn alanýdýr.
Ders 8: Bir kayýp sizi her zaman daha az deðerli yapmaz. Bazen kaybetmek kazanmaktýr. Çok fazla günlük yatýrýmcý bu deðerli noktayý gözden kaçýrýr. Eðer bir hisse senedinden 1 dolar zarar edersem ve hisse senedi 2 dolar daha düþerse, kaybetmem. Kazanmýþ olurum. Kazanma sanatý, ne kadar akýllýca kaybettiðinize göre belirlenir.
NOT: Çeviriyi kendim yapmadým, otomatik çevirttirdim...
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
Yer Ýmleri