yeni bilgi yok..
2025 Sonu Durum Özeti
1. Ýnþaat ve Operasyon Durumu
Kontrolmatikýn 1H24 yatýrýmcý sunumuna göre, Pomeganýn Güney Karolina (Colleton County) fabrikasýnda temel atma (groundbreaking) yapýlmýþ ve saha hazýrlýðý hâlâ devam ediyor.
3Q2024 yatýrýmcý sunumunda, fabrikanýn finansal kapanýþýnýn (financial closing 2025te tamamlanmasý, inþaat çalýþmalarýnýn ise 2026 ortasýna kadar tamamlanmasý hedefleniyor.
Sertifikasyon süreci de planlara göre 2025 ortasýna kadar tamamlanacak.
2. Kapasite Hedefi
Fabrika kapasitesi hâlâ 3 GWh olarak planlanmýþ.
1H24 güncellemesinde, 2025 baþýnda “toplam cell kapasitesi ve pack (paketleme) kapasitesi çin 3 GWh hedefi konduðu belirtilmiþ.
3. Finansman Durumu
3Q2024 sunumuna göre, fabrikanýn finansal kapanýþý (financial close) 2025e planlanmýþ.
Þirket, üretimi desteklemek için hem öz kaynak ( hem kredi partnership) yapýlarýný kullanmayý planlýyor.
Ayrýca, ABD'de Production Tax Creditteþviklerini hedefliyor.
1H24 raporunda, ekonomik istikrarsýzlýk ve tedarik zinciri sorunlarýnýn finansman ve bütçeleri etkileme riski olduðu vurgulanmýþ.
4. Operasyon Baþlangýcý Planý
Baþlangýçta planlanan üretim “ortalara dayanarak 2024te baþlamasý hedeflenmiþti.
Ancak 3Q2024 sunumunda inþaat tamamlanmasýnýn 2026 ortasýna kadar süreceði planlandýðý not edilmiþ.
Sertifikasyon ve üretime geçiþ için gerekli altyapý aþamalarý (inþaat + üretim ekipmanlarý + kalite onaylarý) için zaman çizelgesi güncellenmiþ görünüyor.
5. Zorluklar / Riskler
Malzeme temininde (tedarik zinciri) gecikmeler ve artan maliyetler var.
Çalýþan sirkülasyonu (turnover) nedeniyle yeniden iþe alým ve eðitim maliyetleri oluþuyor.
Finansman sürecinde ekonomik istikrarsýzlýk risk olarak belirtilmiþ.
6. Þirketin Genel Görüþü
Yönetim raporuna göre, tesis düþük karbon emisyonu, œsýfýr atýk, ve sürdürülebilir yeþil bina standartlarý (örneðin LEED) hedefleriyle inþa ediliyor.
Ayrýca þirketin uzun vadeli vizyonunda ABDdeki gigafabrika önemli bir yer tutuyor ve planlý kapasite geniþletme düþüncesi mevcut
Proje hâlâ aktif ve ciddi þekilde ilerliyor; iptal edilmiþ gibi görünmüyor.
Ýnþaat devam ediyor, ama tamamlanma ve tam üretime geçme planý 2026 -2027 gibi görünüyor.
Finansman modeli hem öz kaynak hem kredi + teþvik bazlý; bazý riskler olsa da þirket bu hedeflere ulaþmak için adýmlar atýyor.
Üretim hedeflerinin ve kapasite planlarýnýn büyük ölçüde korunmuþ olmasý, þirkette projeye olan baðlýlýðýn devam ettiðini gösteriyor.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri