Originally Posted by
carizma
Amerika birleşik yirmi dört saat içinde iran'ı vurur mu? Yeni bir savaşın ayak sesleri şu anda duyuluyor mu bilinmez ama.
Aslında Amerika ve Iran arasında savaş çoktan başladı. Nasıl bir savaştan bahsediyorum teknolojik savaşa. O savaşın merkezinde de bildiğiniz gibi Amerikalı iş insanı, yılın Mask var ve onu Staling uyduları, şimdi Tahran yönetim eğlenceleri, internet bağlantısı imkanı sağlayan mask o starlinng uydularını da engelledi ve biraz da karizmasını çizdi. Yılın baskın. Peki bunu nasıl başardı. Irana yardımcı olanlar var mı. Tüm bunları Adli Bilişim Uzmanı Profesör Doktor Ali Murat Kırık hocamız da konuşacağız. Sdyoda konumuz efendim hoş geldiniz. Hoşlduk efendim, iyi geceler. Her akşam ekranda iz aldık sağlık. Siz yada izliyoruz çok sağ sağ.
Son olarak gazze'de biz bu Stalin uydularını duyduk. Oradaki iletişim faaliyetlerinde değil mi? Çok önemli bir görevlenmişti ama şimdi herkese bilmiyor olabilir. Hocam nedir bu Stalin uyduları nasıl çalışır? Önce kısaca bir onu anlatalım. Bir prensipleri nedir ondan sonra konuya gireriz. Şimdi Starlink alçak yörüngeli uydu olarak karşımıza çıkıyor ve özellikle internetin olmadığı ya da iletişimin kopuk olduğu noktalara internet iletişim sağlama amacıyla Elon Musk tarafından yani spacex tarafından geliştirilmiş bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Ve dünya genelinde de altı binin üzerinde ki bu resmi olmayan gayriresmi kaynaklara göre dokuz bin dokuz bin beş yüz olduğu ifade ediliyor, tahmin ediyor ve bu sayede aslında işte antarktika'dan tutun Sahra çölü'ne kadar.
Size internet sağlayabilen bir teknolojiden bahsediyorum. Muazzam bir teknoloji yani. Deprem anlarında, afet anlarında değil mi evet iletişim sağlamak için tabii. Peki iran'da niye bu kadar konuşulmaya, tartışılmaya başlandı? Bu uydular şimdi iran'da konuşulmasının en temel sebeplerinden bir tanesi. Biliyorsunuz Iran bir karartma uyguladı. Neden karartma uyguladı? Çünkü.
Artık çağımızda sosyal medya, psikoloji kalbinin farklı bir boyutunu oluşturuyor. Sahte bilgiler, dezenformasyon, manipülasyon. Bunlar belli bir noktadan sonra milli güvenlik sorunu oluşturuyor. Çünkü halkı kışkırtmak, yönlendirmek, algı operasyonları ve etki Ajanlı aracılığıyla aslında çok daha farklı boyutlara sevk edebilmek mümkün oluyor. Zaman zaman Türkiye ve dünyada da bu tarz olayların yaşandığını görmüştük. Kıymetli Evren bir. Dolayısıyla devlette bir nevi aslında kendi dijital güvenliğini sağlamak için böyle bir engel koydu. Fakat daha sonraki süreçte biliyorsunuz MASK tarafından.
Buraya Starlinng uydularının gönderildiği ve ücretsiz bir şekilde burada hizmet verileceği ifade edildi ki oradaki halkın direnişine destek verme amacıyla bunun gerçekleştirileceği söylen. Bildiğim kadarıyla iran'da bunlar yasak. Hattazalarda var. Nasıl sokulmuş olabilir. Bir yıl önce bir yıl önce Iran yönetiminde şöyle bir karar aldı dedi ki Kesinlikle musk'ın bu terminal ifade ettiğimiz modemlerini ülkeye sokana ciddi para ve hapis cezaları verileceğini soruy. Daha bir yıl önce bakın bunlar oldu. Adamlar uyardı önce evet uyardı uyardı Evren Bey. Fakat bunun daha sonra Iran hükümeti kendisi zaten bir açıklama yaptı elli bina yüz bin terminalin terminal dediğimiz şey de aslında bu evlerimizde kullandığımız çanak anten ya da modemler gibidir.
Yukarıda beş yüz elli klometre yukarıdaki sinyali alabilmesi için, o cihazın ve telefonların buna bağlanabilmesi için yerde de bir terminale ihtiyaç vardır. Çünkü orada sinyal alıp gönderim işlemleri biliyor olma olmadan olmaz. Zaten bundan iki gün önce Iran Hükümeti.
Kamuoyuna şöyle bir görüntü servis etti işte dedi yakalanan Starlink. Uydular. Onu nasıl yaptılar. Rusya ve çin'den almış oldukları dronelar vasıtasıyla. Çünkü bu droneları uçurtarak aslında sinyal seviyesinin tespit işlemini gerçekleştirir. Yani burada ira'nın teknolojik anlamda gücü zayıf ve başka ülkelerden yardım istemek zorunda kaldı. Çünkü neden bakın. Hemen ben not almıştım. Rusya'da Krashka dört isimli özellikle Rusya. Ukrayna savaş'nda aynı. Bu Starling uyduları sebebiyle Rusya, ukrayna'ya bu destek sürecini engelleyebilmek adına Krosshca dört gibi bir teknoloji geliştirdi. Aynı zamanda çin'de geniş alanlı sinyal karıştırıcı gritler geliştirdi. Bunlar ne sağladı evrende hemen söylemiş olalım. Şimdide bir veri akışı söz konusu tamam yani bir alıcı var bir de verici var. Şimdi burada.
Vericiler ne oluyor? Starling uyduları var. Alıcılar, alttaki terminaller, telefonlar tabletler de bu terminallere bağlanıp, tıpkı internet modeminizde olduğu gibi sinyal alıp gönderilmesini sağlamış oluyor. Şimdi bu sefer ne oldu? O sinyali sizin ne yapmanız lazım. Uyduyu kesemezsin. Beş yüz elli km yukarıda vuramazsın. Drone değil ki bu. Gelip vurabilesin. Doğru uyuyor.
Mypass edebilme şansı yok. Senin önünde iki yol vardı. Ya bu yerdeki terminalleri tespit edip iptal edeceksin ya da şu an yapılan aslında. Çünkü seksen'inin şu an işlevsiz bir hale geldiği ifade ediliyor. Birazdan zaten haritaları da göstereceğiz. Orada daha iyi anlamış olacak ama yüzde yirmi halen çalışıyor. Yüzde yirmi evet hala çalışıyor. Çünkü neden çalışıyor şimdi şöyle düşünün. Ben şimdi buraya askeri bir jmer koydum, askeri bir jmer koydum. Bunların hepsinin bir mesafesi var. Yani kapsadığı bir alan var. Şimdi bu kapsadığı alan uzaklaştığınızda o jamer'dan ister istemez o modemi o alandan bu kamyonda olabilir. Uçan drone jamerlar vardır mesela. Hatta benim edindiğim bilgiye göre, bölgeden edindiğim bilgiye göre.
Rusya.
Böyle bir jmer'ı gönderip özellikle halkın yoğun olarak var olduğu ve iletişimin aktığı noktalara bunları konuşlandırmış ve böylelikle aslında.
Uyduyu paypass edemeyeceğine göre sinyali kesersen, sinyal karıştırıcı kullanırsan anlıyorum bu sefer ne olur veri aktarımının önüne geçmiş olursun. Tıpkı bu jamerların yerleştirildiği noktada nasıl bir devlet kademesine herhangi biri geçtiğinde biliyorsunuz işte bu veri akışının önüne geçmiş için ne yapıyorlar? Sinyal karıştırıcı jamerlar kullanıyorlar. Ne yapıyor bu sefer sinyali göremediği için modem GPS sinyalini almıyor. Modem tabiri caizse görmeyen bir insan haline gelmiş oluyor. Şesiz ha alamadığı için evet uydu yukarıda duruyor ki zaten arkadaşlarımız Aykut Ekrana.
Verdi şu an mesela bu haritada şu an gördüklerimiz Stani koydu. Bakın anlık ve canlı bir şekilde arkadaşlarımız ekrana getirdiler. Şu an Starlink uydularını görüyorsunuz. Kıymetli Evren bey yani şu an Starlink uyduları bakın Türkiye' evvel bahsettiğiniz yüzde yirmi galiba şu an halen halen aktif. Şöyle söyleyelim bu uydular gördüğünüz yaklaşık seksen ila yüz tane şu an.
Iran'ın üstünde Starlinng uydusu var. Bakın dikkat edin niye diğer bölgelerde yok. Bak türkiye'nin üstünde niye yok sor hocam türkiye' Türkiye ona da geleceğiz çünkü. Çünkü biliyorsunuz starlink'in.
Btk'ya bir lisans başvurusu da olmuştu. Biliyorsunuz BTK onu kabul etmedi birazdan evet onu birazdan anlatacağım. Şimdi burada gördüğünüz üzere bu var olan sistem ki şu an musk'ın buna bir karşı cevap vereceği iddia edildi. Amerikan basınında da bu geniş yankı buldu Evren Bey, onu da hemen söylemiş olalım. Bunlar sinyal karıştırıcı kullanıyorsa biz dedi tekrardan. O sinyal karıştırıcıyı bypas edecek farklı bir sistem devreye sokar. Karşı yata evet soracaktım. Çalışma prensibi artık çözüldü. Yani karizması çizildim ama karşı bir yasak keslikle ya şöyle düşünün teknolojide her şeyi bir şekilde çözüm üretebiliyorsunuz. Mask ta ki yani MASK bunun görünen yüzü. Takdir edersiniz. Yani şu an aslına bakarsanız bu işin arkasında Amerika Birleşik Devletleri var.
Çok önemli bir şey söyleeyim hocam şimdi bu cihazlar nasıl sokulduğunu biraz konuştuk ama ücretsiz malzeve söyledim onu açalım. Bir de aynı zamanda ücretsiz yani telefonda bazı işlemler yapıyoruz meselavp falan girdik. Bununla da yaptığımızda buradaki veriler nereye gidiyor şimdi bakın asıl en önemli konulardan bir tanesini söylediniz. Şimdi düşünün ben gerçekten iyi niyetli bir vatandaşım. Tamam Irandasınız, iran'dayız. Gerçekten protesto hakkımı kullanıyorum. Bakın protesto hakkımı kullanıyorum ve sesimi dünyaya duyurmak istiyorum. Bunun için nereyi kullanacağım? Sosyal medyayı kullanacağım genelde nereyi kullanacağım x' kullanacağım. Şu an X' de sana özel kısmında.
Size bana kıymetli izleyicilerimize hepimize ne çıkıyor? Hangi içerikler çıkıyor? Amerika'nın öngördüğü.
Musk'ın Amerika ile yaptığı trump'la yaptığı işbiliği neticesinde.
Asıl kendi idesi kendi fikri, kendi görüşü doğrultusunda var olan içeriklerin öne çıktığını görüyoruz. Bunun tehlikesi nedir? Şunu söylemek istiyorum. Bakın şimdi ben görüyoruz. Sosyal medya ikiye ayrılmış bir kısım diyor ki Evet kardeşim iran'da zaten çok ciddi baskılar vardı. Bunun yapılması gerekliydi. Bir kısmı da diyordu ki Devlet halk kendi yönetimine kendi karar verir. Bunun için maskada ihtiyacı yoktur. Trump'a da ihtiyacı yoktur. Bunu niye söylüyorum. Arap Baharı bize çok ciddi tecrübeler verdi. Aslına bakarsanız irak'ta saddam'ın başına gelenler, libya'da kaddafinin başına gelenler, aslına bakarsanız amerika'nın demokratikleştirme ya da özgürleştirme amacının olmadığını, tam tersi Orta doğu'yu karıştırarak.
Tamamen amerika'nın.
Orta doğu'yu bir aparat aracı haline getirmeye çalıştığını gözler önüne serdi. Şimdi de baktığınızda bu domino efekt deriz. Domino etkisi deriz. Arap bahar ki Arap kışıdır. O aslına bakarsı. Bahar nedir? Hani huzur, mutluluk işte çiçekler açar. Yani Arap Baharı size göre oldu mu. Arap mı kışı mı oldu? Bu olay bence tartışmalı. Şimdi burada da aynısı siz ne yaparsınız? Amerika hiçbir zaman maşa varken elini sokmaz. Şu an aslında halkı sen psikolojik olarak bir şeyleri hazırlaman lazım.
Yönetim bitti devlet battı artık kontrol kayboldu. Devletin egemenliği bitti. E bunu nasıl yayacaksın? Sen damaşa görevine yılan maska mı ver? Mask görüyor işte. Sosyal MEDYA görüyor X Görüyor X görüyor Rusya-ukrayna savaşı'nda gördük. Gazze'de yaşananlar nasıl sansür gerçekleştirdiğini gördük. Musk dedi ki Hayır dedi. Ben gazze'ye Starlin uydusu göndereceğim dedi. Ne oldu hemen yüz seksen derece ne te yağ ile görüştü gitti. Israil'i ziyaret etti ve hemen tamamen yüz seksen derece değişti. Bu olay olmadan önce iki hafta önce Melanya Trump. Donald Trump ve Elon Musk bir araya geldi. Yemek yediler ve.
Olay her şey yumurta fiyatları ile başladı. Iran'da da aslına bakarsanız esnaflarlı çarşı oldu. Tıpkı Arap bahar'ında olduğu gibi kendini yakan manav gibi bir olayla karşı karşıya kalmaya başladık. Sebep sonuç bir şey. Netice bir kıvılcı mı? Aslında bakıyordu. Bu kıvılcımıı da yaptım. Ve şu an yaptığı söylemler.
Verdiği mesajlar trump'ın verdiği mesajlar hep ne.
Sıkı durun.
Biz buradayız. Iran halkına sıkıysa bir şey olsun. Halbuki bize gelen bilgiler dahilinde aslında bazı ölüm vakalarının da olduğu yönde bay ciddi ölüm vakalarının da olduğu ifade ediliyor sayın Aydın, şimdi burada şunu söylememiz lazım. Bu gerçekten Starlink uyduları ki bir devletin aslında hegemonyası bir devletin kontrolü, denetimi vardır. Sen şimdi bu aslına bakarsanızz hukuksuz bir eylemdir aynı zamanda neden çünkü Uluslararası Telekomünikasyon Birliği vardır. Internationın telekomniktion u hangi ucudu nerede alacak, nerede yer alacak? Bunun bağlayıcı bir kanaati ya da.
Kanun hükmüne geçen herhangi bir yasal mevzuatı söz konusu değildir. Ama öneri mahiyetinde ülkelere.
Yönlendirme sağlar uluslararası Telekomikasyon Birliği şimdi burada öyle ya da böyle bir devletin üstünde sen uyduna gönderip korsan bir aslında veri aktarımı gönderimi sağlıyorsun ve maalesef kimseden de bununla ilgili bu konuyla ilgili bir adım gelmiyor. Sanki bu yapılanmiş gibi. Şimdi siz dediniz ya hani bunun türkiye'ye zara Türkiye açısından mı koy çünkü aslında yani bu uydular bir özgürlük tanımını mı içeriyor yoksa bireylerin bir maşası, bir aparatı haline geldi önümüzdeki günlerde zaten bunları çok konuşacağız ama Türkiye açısından da konuşalım biraz son olarak yani türkiye'de kullanılmalı mı ki şu andaki bu görüntü bize ne anlama geliyor? O BTK ile ilişkiler nasıl gidiyor o konuda biraz açıklığa kavuşturalım. Yani lazım mı türkiye'de bu Stalinngşu? Şöyle söyleyelim Starling uyduları lazım mı türkiye'ye Starlinng uydusundan ziyade Türkiye.
Özellikle bu tarz olağanüstü durumlarda afetlerde, yangınlarda ya da.
Her tarafmız savaşlarla çevrili bir hale geldi. Aynı zamanda bir afet ülkesi olduğu geldi. Afet ülkesiyiz hem de yanı başımızda savaşlar meydana geliyor Rusya Ukrayna işte görüyorsunuz iran'da yaşanan olaylar o zaman bu nedir K. Afet zamanlarında neler yaşadığımız da ortada. Telekomünkasyon biliyorsunuz yani büyük Anadolu depreminde gördük. Yani işte baz istasyonlarının çalışmadığını bunların hepsini gördük. Depremlerde de görüyoruz. Kesinlikle görüyoruz. Şimdi o zaman ne var bizde bunu gerçekten mask mı sunmalı türkiye'ye? Yoksa türkiye'deki iletişim altyapısını elinde bulunduran.
GSM firmaları operatörleri mi Mobil istasyonlar Drone uçan istasyonlar oluşturup.
O veri akışını hızlı bir şekilde sağlamalı mı? Çünkü unutmayın biz her zaman ne diyoruz. Yerli teknoloji en önemli teknolojidir. Siz iletişim altyapınızı yurtşına verdiğinizde Allah korusun olası bir savaş anında herhangi bir ülkeyle, savaşa girdiğiniz amerika'yla ya da Rusyayla ya da X. Fransa ile diyelim onların ne yapacağını bilemezsiniz. Dolayısıyla iletişimi kestiğinde siz karşınızla.
Etrafınızda çevrenizle iletişim, iletişim çok önemlidir. Kıymetli evlen bey hatırlarsanız darbe zamanlarında şey ilk yapılan şey neydi? Trtye el koymaktı neden Çünkü iletişimi kestiğin an sen aslına bakarsan insanların halkın haber almasını da engellemiş oluyorsun. Önüne geçmiş oluyorsun. Starlinkte yapılan da aslında bu. Starlink size demin söylediniz ya vpn vpn ne yapar istediği ip'ye, istediği siteye.
Erişimla istemediğine sağlatmaz. Burada da aynısı X sağlatıyor. Sosyal medya mecraları sağlıklıyor. Iran devlet ajansına sağlatmıyor. Iran resmi kurumlarına sağlatmıyor. E bu da nedir? Psikolojik bir harptir. Yani sizi yönlendiren bir durumdur. Dolayısıyla türkiye'nin kendi teknolojisine ihtiyaç var. Tıpkı ihalarda siha'larda olduğu gibi olduğu gibi kendi iletişim altyapısını kurması lazım ve ivedilikle bunu hızlı bir şekilde geliştirmesi lazım. Bizim de teknolojik olarak bu hamlelere ihtiyacımıza bu olaylar sanki bize bunu gösterir. Belki bu iran'da yaşananlar değil mi? Bunların yapılması adına önemli bir.
Gösterge içeride bir hayır vardır ya kıymetli Evrem Bey. Ben onu düşünüyorum. Çok sağ olun hocam konu önemliydi bayağı da bir aydınlattınız. Evet sağ anlamış olduk. Statling uyduları ne nea gel çok sağ efendi bir başkan sağ efendim, iyi geceler, iyi
Yer İmleri