Originally Posted by
Salih VURAL
Futbol kulüpleri bazen genç yetenek arayýþýna girer.
Oyuncudan 1-2 yýl verim alamayacaðýný bilir fakat 3-5 sene sonrasýna yatýrým yapar.
Bazen de kriz durumlarý yaþanýr ve parasý neyse verip 30 yaþýndaki tecrübeli ve kalitesini ispatlamýþ transferi yapar.
Ýlk senaryoda az para ile çok verim almayý bekler, ikinci senaryoda ise çok para verir ama oyuncunun standardýndan emin olur.
Borsada büyük ve akýllý para bir süredir ilk senaryoyu iþletiyordu.
Piyasada faizler düþük, para kýymetsizdi.
Büyüme þirketleri, F/K'sý 50-60 olan uçuk yerlerde fiyatlanan þirketler kendisine alýcý buluyordu.
Halka arzlar ciddi þekilde alýcý buluyordu.
Bunlar aslýnda futboldan örnek verdiðim genç yeteneklerdi.
Bir süredir durum deðiþti, para artýk ne olacaðýný bilmediði sürpriz bir yer/yetenek istemiyor.
Performansýndan emin olduðu yýldýz transferini yapma amacýnda.
O yüzden önümüzdeki en az 2 yýl boyunca büyüme hisseleri yerine "baba" hisseleri seçmekte fayda olacaðýný düþünüyorum.
Faizlerin düþmeye baþladýðý ortamda, faize parasýný koyanlar borsaya geri geldiðinde çok daha güvenli liman olarak gördüðü hisseleri tercih edecek.
Þu anda o parasýný faizden geri getireceklere iskontolu mal vermek istemeyecekleri hisseleri sürmeye baþladýlar.
Bir süre de böyle devam edeceðimizi düþünüyorum.
Borsaya son dönemde gelen insanlar lotu az, sermayesi düþük hisseler gider ama diðerleri gitmez gibi yanlýþ/eksik bir algýya kapýldý.
Bence "baba" hisseler devri baþladý.
Büyüme hisseleri elbette portföyde bulunabilir. Sonuçta Real Madrid onca yýldýzýna raðmen Arda Güler'i transfer edebiliyor.
Fakat en az 2 yýl boyunca portföylerde Ereðli, Þiþe, Thy gibi hisselerin aðýrlýðýnýn fazla olmasý gerektiðini düþünüyorum.
Yer Ýmleri