Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
36,38 9.98% 241,32 Mn 33,20 / 36,38
11,25 9.97% 180,86 Mn 11,25 / 11,25
12,03 9.96% 247,47 Mn 11,07 / 12,03
3,12 9.86% 58,74 Mn 2,79 / 3,12
89,90 8.57% 41,99 Mn 78,00 / 91,00
10,90 -14.98% 1,24 Mn 10,02 / 12,86
8,15 -9.94% 533,56 Mn 8,15 / 8,99
84,70 -7.88% 861.483,70? 84,70 / 84,70
230,40 -7.77% 974,47 Mn 224,90 / 240,80
131,90 -7.31% 1,82 Mr 130,20 / 152,90
258,00 1.67% 4,14 Mr 256,25 / 261,50
206,00 4.41% 3,72 Mr 194,90 / 208,50
293,00 -1.68% 3,41 Mr 291,25 / 293,75
67,65 -0.88% 2,59 Mr 66,45 / 68,35
12,92 -0.84% 2,52 Mr 12,72 / 13,09
16,72 -1.24% 151,92 Mn 16,51 / 16,82
324,25 1.25% 2,42 Mr 323,25 / 327,50
206,00 4.41% 3,72 Mr 194,90 / 208,50
696,50 1.09% 1,27 Mr 681,00 / 699,00
88,35 -0.73% 92,64 Mn 87,35 / 88,70
109,20 -0.91% 48,24 Mn 108,00 / 109,90
324,25 1.25% 2,42 Mr 323,25 / 327,50
27,64 -1.64% 28,51 Mn 27,50 / 27,94
11,22 1.17% 241,94 Mn 10,93 / 11,39
79,00 0.64% 120,77 Mn 77,50 / 79,30

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 3/368 lklk 123451353103 ... SonSon
Arama sonucu : 2942 madde; 17 - 24 aras.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mhendislik A..

Duhul
    Feb 2017
    kamet
    https://merakneguzelsey.blogspot.com/
    Gnderi
    4,472
    https://www.ekonomim.com/ekonomi/tur...-haberi-735610

Trkiye ile ticareti, Yuan ve TL ile yapmay hedefliyoruz
    in'in Ankara Bykeli Liu Shaobin, Mart ay banda toplanan 14. in Ulusal Halk Meclisi ve in Halk Siyasi Danma Konferans 14. Ulusal Komitesi’nde alnan kararlar ve yaplan deerlendirmeler nda in’in gelecek vizyonuyla ilgili EKONOM gazetesine nemli aklamalarda bulundu.
    AT yar Gibi borsa dan Tyo bekleyenlere yatrm tavsiyesi iermez yazdklarm ngrlerim arkada sohbeti dnmek gereklidir almak satmak size aittir nk para sizindir ..

2. CW Enerji'nin Ynetim Kurulu Bakan Tark Sarvan, enerji piyasasn yakndan ilgilendiren yeni ynetmelii Enerji Gnl iin yorumlad. Lisanssz yenilenebilir enerji santrallerine lisans alma hakk tanyan bu yeni ynetmelik, sektrde byk bir deiimi beraberinde getirebilir.Tark Sarvan'n vurgulad gibi, lisanssz santrallere enerji depolama tesisi kurulup kurulmayacann belirlenmesi, bu santrallerin gelecei iin kritik bir faktr olacak. Bu durum, yenilenebilir enerji alannda faaliyet gsteren firmalar iin byk nem tayor. Kaynak: Lisanssz GES'lere depolama tesisi kurulacak m?

htiya fazlas enerjinin deerlendirilmesi MADDE 24 – (8) (Ek:RG-11/8/2022-31920) 5 inci maddenin birinci fkrasnn (d) bendi kapsamnda kurulu retim tesisleriyle, farkl lm noktasnda olmak kaydyla, ayn fkrann (h) bendi kapsamnda retim tesislerinin birlikte kurulmas halinde, yaplacak saatlik mahsuplama sonrasnda ebekeye verilen ihtiya fazlas enerji ilgili mevzuat uyarnca, YEK Kanununa ekli I sayl Cetvelde lisanssz retim tesisleri iin belirlenen fiyat zerinden YEKDEM kapsamnda deerlendirilir. 5 inci maddenin birinci fkrasnn (d) bendi kapsamndaki retim tesisinden ebekeye enerji verilmemesi kaydyla; ayn fkrann (h) bendi kapsamnda, farkl datm blgesinde saatlik mahsuplamak suretiyle retim tesisi kurulabilir.

Taslak alma 29 Mart 2024 gn mesai bitimine kadar kamuoyunun gr ve deerlendirmelerine ak olacak.

depolamann deerini bilelim. kontr at kenara

3. Sami hoca yakt bizi 1 ayda 100 TL den kat 2.5 ay sonra sfr. Kontrolmatiin tek beendiim zellii logosu kim bulmusa iyi baka da Fas’a fiso haberler dnda bi zellii yok. 5 yl nce fiyat 80 TL idi performans ortada mal meydanda..

Tapatalk kullanarak iPhone araclyla gnderildi

4. KRINI BYTECEK BRLNE MZA ATTI

SORU- yllk projeksiyonda Kontrolmatik’in fiyat ne kadar primlenir?
    Serhat

CEVAP- Bir hissenin ileriye dnk fiyatnn ne boyutta artaca esas itibariyle irketin ticari performansn ne lde artraca ile yakndan alakaldr. Daha ak ifade ile hissenin performans firmann gelir ve kar bymesinin yan sra pazardaki konumlanmasnn ne boyutta olduuyla yakndan ilikili bulunmaktadr. Bu anlamyla Kontrolmatik’e ait hissenin gelecekteki fiyat hareketi de irketin alaca ilerin bykl ve miktaryla dorudan alakal olacaktr.
    Kontrolmatik, enerji sektrnde sunduu zmlerle mteri memnuniyetini st seviyede tutma kabiliyetine sahip. Bu erevede yakn zamanda Enrjisa retim ile imzalad ibirlii anlamas nemli. Tekirda’da kurulacak 250 MW’lk Rzgar Enerji Santrali ve bin MWh’lk Enerji Depolama Tesisi projelerinde zm orta olacak. 1 milyar dolarlk projenin Kontrolmatik’e ciddi bir finansal katks olacak. te yandan bu i birliinin salayaca sinerji irketin sektrnde daha gl ve rekabeti bir yapya brnmesine olanak tanyacak. Firmann mali tablolar incelendiinde byyen krllk dikkat ekiyor. Son aklad 2023 dokuz aylk dnemde de gelir ve kr bymesi sryor. irketin dnem sonu ana ortaklk kr art yzde 184 seviyesinde bulunuyor. Bymenin srmesi ayn zamanda hissenin g toplamasna olanak veriyor.

Duhul
    Feb 2017
    kamet
    https://merakneguzelsey.blogspot.com/
    Gnderi
    4,472
    https://www.dunya.com/sektorler/ener...-haberi-721120

Trkiye'nin ilk yzer GES'i retime balad
    Tarm ve Orman Bakan brahim Yumakl Elaz’da Trkiye’nin ilk yzer gne enerji santralinde (GES) incelemelerde bulunarak santralin test retimine baladn syledi.
    AT yar Gibi borsa dan Tyo bekleyenlere yatrm tavsiyesi iermez yazdklarm ngrlerim arkada sohbeti dnmek gereklidir almak satmak size aittir nk para sizindir ..

6. Pil depolamada maliyetlerin drlmesi ve verimliliin artrlmas
    Yaynlanma tarihi: 13 ubat 2024; Gncelleme tarihi: 13 ubat 2024
    Yazan: Chris Woodley, cwoodley@mailbox.sc.edu
    USC, byk lekli enerji depolama pilleri gelitirmek iin enerji depolama irketi Pomega ile ortaklk kuruyor.
    ebeke leinde enerji depolama, ebekenin dayanklln salamak iin kritik bir bileendir. Depolama, iddetli hava olaylar srasnda yedek g salayabilir veya doal gaz enerji santralleri gibi geleneksel retim teknolojilerinin ykn hafifletebilir ve hatta gne enerjisinin daha geni bir ekilde kullanlmasn salayabilir.

Piller hemen hemen her yere monte edilebildiinden, ebeke leinde enerji depolama iin popler bir seenek haline geliyorlar. Gelimekte olan bu teknolojiyi daha iyi anlamak iin, Aratrma ve Kimya Mhendislii Dekan Yardmcs Profesr William Mustain, byk lekli enerji depolama pilleri iin yksek kaliteli dijital ikizlerin (modellerin) gelitirilmesine ynelik aratrmalara nclk ediyor. Aratrma, kimya mhendislii profesrleri Ralph White ve Golareh Jalilvand ile Kimya ve Biyokimya Profesr Morgan Stefik'in ibirliiyle gerekletirilecek .

Proje, SC Fraunhofer Alliance ve Pomega Enerji Depolama Teknolojileri tarafndan 700,000 dolardan fazla fonla finanse ediliyor. ttifak, Gney Carolina ve aratrma kurumlarnda uygulamal aratrmay ilerletmeye ynelik ortak bir abadr. Aralk 2022'de Pomega, Gney Carolina'nn Colleton County ehrinde 300 milyon dolarlk bir lityum iyon pil tesisi ina etme planlarn duyurdu . Bu yln sonuna kadar faaliyete getikten sonra tesis, ebeke leinde enerji depolamaya ynelik geni formatl pillerin gelitirilmesine ve retilmesine odaklanacak.

Pomega yakn gelecekte Gney Carolina'da olacak ve bu sadece ilikimizin balangc.

-William Mustain

Dk karbonlu elektrie gei iin verimli, dk maliyetli ve gvenilir pil depolama arttr. Aratrma projesi, zellikle Pomega'nn Gney Carolina tesisi iin pil retim srelerinde ve malzemelerinde maliyet tasarrufu salayan atlmlar salamay amalyor.

€œGeen Mart aynda Pomega ile grtmzde, onlar iin nemli olan ak kimyas almalarmzdan etkilendiler. Birlikte yaplabilecek temel almalar da bizimle grtler€ diyor Mustain. "Daha sonra Mays aynda SC Fraunhofer Alliance ile balant kurduk ve ynetim kurulunun beendii ve finanse etmeye karar verdii bir teklif zerinde altk."

Aratrmann birinci aamas, daha iyi bir anlay ve gelimi alma kontrol salamay amalayan Pomega pillerinin yeniliki bir dijital ikizini gelitirmek amacyla getiimiz Ocak aynda balad. Bu, daha yksek enerji younluuna, daha uzun kullanm mrne, daha hzl arja ve gelimi gvenlie yol aacaktr. Aratrma ayn zamanda Pomega'nn maliyetleri drmek ve performans artrmak iin retim srelerine uygulayaca parametreleri de salayacak.

Modeli elektrokimyasal modelleme konusunda uzman olan White gelitirecek.

€œEn byk zorluk, Pomega pilindeki anot (pozitif ykl) iin doru bir matematiksel model gelitirmek olacak. Anot modelini gelitirmek iin gerekli deneysel verileri elde etmek amacyla Profesr Mustain ve Pomega ile yakn ibirlii iinde alacaz" diyor White.

Dijital ikiz, Pomega'nn tasarm srecini ynlendirmeye ve gerekli yeni nesil malzemeleri simle etmeye yardmc olacak. lk nesil fiziksel bir rn olmasa da fiziksel rn iin ya da en azndan hedef belirlemek amacyla kullanlabilir. Dijital ikizde yenilik yapmak, bir modele yeni matematik oluturmak veya yeni bir yardmc program eklemek anlamna gelse de, bu projenin yenilikleri, bileenleri fiziksel olarak uygulanmadan nce dijital olarak deitirebilme yetenei olacak.

Mustain, "Fiziksel sistemin dijital ikizini oluturduunuzda, gerek sistem zerinde denemeler yapmadan sorular sorabilir, aratrma ve gelitirmede zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz" diyor.

Projenin dier ynleri anot ve katot elektrotlarnn daha iyi anlalmasna dayanacaktr. Jalilvand katodu anlamak ve gelitirmek iin liderlik yapacak, Mustain ise anot bileeninin gelitirilmesi zerinde alacak.

Jalilvand, "Ticari olarak uygun katotlarn uygun lekte retilmesi iin nemli bir nokta olan, byk elektrotlar boyunca katot ve elektrolit arasnda tekdze bir etkileim elde etmek istiyoruz" diyor. "Katot ve elektrolit yzeyindeki fiziksel deiikliklerin yan sra kimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonlar aratrmak iin ok ynl bir yaklam tasarladk."

Mustain'e gre deneysel parametreler dijital modele aktarlacak.

Mustain, "Pomega, biz elektrot ve hcre entegrasyonu ile malzeme karakterizasyonunu yaparken aktif malzemelerden sorumludur" diyor. "Veriler, pilin nasl davrandna ilikin dijital bir model oluturmak iin kullanlacak. Kk madeni para hcreleriyle balayp leini byteceiz.€

kinci aama, yeni nesil pil ynetim sistemlerinin uygulanmasna olanak salamak iin retimde enerji tketimini azaltmaya ve salk ve yaam durumunu modele entegre etmeye odaklanacak. Pomega sistemleri ayn zamanda yapay zekayla gelitirilmi ngrc bakm besleyen deikenleri lmek iin yeni sensrlerle donatlacak.

"Birinci aama daha temel nitelikte olduundan pilin nasl performans gstereceini biliyoruz. Daha sonra ikinci aamada entegrasyon ve retime geeceiz€ diyor Mustain. "SC Fraunhofer Alliance ile konutuumuzda rn gelitirme zerinde gerek, somut etkiler istiyorlard."

Mustain, projenin baarsnn geni kapsaml ekonomik etkilere sahip olabileceini de szlerine ekledi. Pomega dnya apnda daha fazla ebeke lekli pil satabilir, bu da ie almda ve retim kapasitesinde arta yol aabilir.

Mustain, "Projemiz Pomega'nn 300 milyon dolarlk balang €‹€‹yatrmnn ok tesinde byme hedefine uyuyor" diyor. €œDier bir etki de igcnn gelitirilmesi ve en kritik alan ise rencilerin entegrasyonudur. En iyi sonulardan biri onlara Pomega'nn pillerinin nasl altn retmek olacaktr, bylece bu USC rencilerinin tam zamanl istihdam elde etmelerini salayacak bir kanal oluturur."

Mustain, projeden ve Gney Carolina ve tesindeki potansiyelinden heyecan duyuyor. Grubu daha nce hi kullanmadklar son teknoloji malzeme setleri zerinde alacak olsa da proje ayn zamanda USC ile Pomega arasnda daha byk, uzun vadeli bir ilikiye doru atlan ilk adm olarak deerlendiriliyor.

€œ[Malzemenin] test edildiinde nasl davrandn grmek beni heyecanlandryor. Aratrma ve gelitirmenin erken bir aamasnda olduklarn bildiimizden, almalarmz gerekten ilerletebiliriz" diyor Mustain.

Proje ayn zamanda USC ve endstri ortaklaryla birlikte zellikle ebeke leinde depolama etrafnda aratrma an da bytecek.

Mustain, "Pomega ngrlebilir gelecekte Gney Carolina'da olacak ve bu sadece ilikimizin balangc" diyor. "Bu uzun vadeli ilikiyi srdrmeyi ve iimizi mmkn olduunca baarl klmay gerekten sabrszlkla bekliyorum."

7. Enerji Depolama
    G Rportaj: Pomega Enerji Depolama retimi ABD'de ekilleniyor
    Bir yldan fazla bir sre nce yasalaan Enflasyon Azaltma Yasas (IRA), ABD'deki pil enerji depolama projelerinin ekonomisini iyiletiriyor Bamsz depolama projeleri artk %30'luk bir yatrm vergisi kredisine (ITC) uygundur; Yerli ekipmanlarn kullanmna ve dk gelirli topluluklara fayda salayacak ekilde tasarlanan kurulumlara ynelik ek teviklerle bu oran %70'e ulaabilir.

Enerji depolama sistemleri daha nce yalnzca gne enerjisi gibi yenilenebilir bir enerji kaynayla eletirildiinde vergi kredisi olarak kullanlabiliyordu. Baz analistler, mevzuatn 2032 ylna kadar tevikler uygulamaya koymas nedeniyle IRA'nn nmzdeki on ylda enerji depolama yatrmlarna 1 trilyon dolara kadar tevik edebileceini syledi. Bu ayn zamanda tesislerin finansman konusunda gelitiricilere ve yatrmclara kesinlik salyor.

Enerji depolama alanndaki birok kiinin zellikle ilgisini eken ey, piller gibi enerji depolama bileenlerinin ABD retimini artrmaya ynelik teviklerdir. Bu, ABD enerji politikasnda daha nce 2021'de kabul edilen Altyap Yatrmlar ve Yasas ile desteklenen bir eilimdir. ABD'nin ekipman retimine daha fazla ekonomik tevik salamaya ynelik bu hamle, mevcut retimlerini geniletme frsat gren yabanc irketlerin dikkatini ekti. ABD'de retim yaplyor veya yeni fabrikalar ina ediliyor; ounlukla ABD merkezli yan kurulular kurularak.

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri de bu itiraklerden biridir. Trkiye'deki Kontrolmatik Technologies'in bir yan kuruluu olan Virginia merkezli irket, Gney Carolina'nn Colleton County blgesinde gelecek yl ekipman retmeye balamas beklenen bir pil retim tesisi ina ediyor. Kontrolmatik Teknolojileri ve Pomega Enerji Depolama Teknolojileri ABD CEO'su Bahadr Yetki, bu yln balarnda irketinin ABD planlarn tartmak zere POWER ile grt ve yakn zamanda grubunun pil enerjisi iin ABD ve kresel pazarlarda nasl gezindiine ilikin POWER'n sorularn yantlad. depolamak.

G: Pomega neden ABD'de bir retim tesisi kurdu? Bu yalnzca IRA'nn vergi kredileriyle mi ilgiliydi?

Yetki: IRA'dan nce bile Amerika Birleik Devletleri'nin enerji depolama konusunda byk bir byyen pazar olaca akt. Pomega, Aralk 2021'de ABD'de Pomega'y kurmaya karar verdiinde zaten Trkiye'deki ilk lityum iyon pil ve enerji depolama sistemleri fabrikasnn inaatna balamt. ABD'deki fabrika iin saha aratrmamz Nisan 2022'de, yani anlamann yrrle girmesinden ok nce balad. Ayn yln Austos aynda IRA (lke apndaki siteleri deerlendirdikten sonra Gney Carolina'y setik). IRA, projemizin boyutunu artrmamz iin bizi zorlad (3 GWh'den 6 GWh'ye), ancak ABD'de inaat yapma kararmz tevik eden ey bu deildi.

Bahadr Yetki
    Bahadr Yetki
    G: Gney Carolina tesisi ka i yaratacak?

Yetki: Fabrika inaatmzn tamamlanmasndan nce, konut sistemlerimiz iin hcrelerin retimine antiyeye yakn mevcut bir tesiste balama karar aldk. Bu nedenle Colleton County'de iki tesisimiz olacak. Konut sistemlerimiz iin ilk tesis 50-100 arasnda istihdam yaratacak, BESS (batarya enerji depolama sistemi) fabrikamz ise 575 yeni istihdam yaratacak.

G: Pomega Gney Carolina'da hangi rnleri retecek?

Yetki: Gney Carolina'daki Pomega, lityum iyon pil hcresinden, modllere, raflara ve anahtar teslimi BESS'e kadar her eyi kapsayan eksiksiz pil enerji depolama sistemleri retecek. Daha nce de belirttiim gibi, bataryalar ve muhafazalar dahil olmak zere konut tipi batarya depolama sistemlerini de zel bir tesisten reteceiz. ou enerji depolama irketinin hcreleri yurt dndan temin ettii kendi lityum iyon hcrelerimizi retmemiz asndan benzersiziz.

Trkiye'nin Kontrolmatik Teknolojileri itiraki Pomega Enerji, Gney Carolina'da ABD'nin ilk lityum iyon pil retim tesisinin temel atma trenine 2023 yl banda ev sahiplii yapt. Colleton County'deki 500.000 metrekarelik tesisin 2024 ortasnda retime balamas bekleniyor. Proje yaklak 575 yeni i yaratacak ve ilk retim kapasitesi 3 GWh, daha sonra 6 GWh'ye kacak. Kaynak: Omega Enerji
    Trkiye'nin Kontrolmatik Teknolojileri itiraki Pomega Enerji, Gney Carolina'da ABD'nin ilk lityum iyon pil retim tesisinin temel atma trenine 2023 yl banda ev sahiplii yapt. Colleton County'deki 500.000 metrekarelik tesisin 2024 ortasnda retime balamas bekleniyor . Proje yaklak 575 yeni i yaratacak ve ilk retim kapasitesi 3 GWh, daha sonra 6 GWh'ye kacak. Kaynak: Omega Enerji
    G: Pomega'nn elektrikli ara (EV) sektrnn aksine, yalnzca yerel hizmet leinde enerji depolama pazarna adanm lityum iyon piller retme stratejisi ne kadar nemli?

Yetki: Bu bizim iin ok nemli. Pek ok oyuncunun yer ald hzla byyen bir pazarda bu bizim iin bir fark yaratyor. nmzdeki yllarda ABD'de devreye girmesi planlanan gigawatt-saatlik yeni pil retim kapasitesine baktnzda, bunlarn neredeyse tamamnn ya eski otomobil reticileri tarafndan desteklendiini ya da EV alanna ynelik olduunu greceksiniz. Sabit depolama alanna hizmet vermeyi planlayan irketlerin ou bile abalarnn bir ksmn EV pazarna odaklyor. Bu, snrl kaynaklar iin yaplan rekabette enerji depolama alannn daralmas anlamna geliyor. Pomega, ABD'de yalnzca sabit depolama pazarna ynelik retim yapan tek irket olacak ve bu, mterilerimiz ve ortaklarmz iin nemli.

G: Pomega, kresel enerji depolama pazarnn yan sra ABD enerji depolama pazarna (belki de byme potansiyeli asndan) nasl bakyor?

Yetki: ABD enerji depolama pazar katlanarak byyor. Sadece muazzam bir derinlik vaat etmiyor, ayn zamanda srdrlebilirlik ve uzun mrllk de vaat ediyor. Bata Avrupa ve Asya olmak zere kresel pazarlarn ou iin de ayn durum geerli. Dnyann net sfr hedeflerine bir an nce ulaabilmek iin enerji depolamaya ihtiyac var ve piyasalar buna ok iyi yant veriyor.

POWER: ABD enerji depolama pazar Avrupa ve dier yerler ile karlatrldnda nasldr?

Yetki: ABD pazar dier pazarlarla karlatrldnda ok daha derin bir potansiyele ve daha hzl bir byme oranna sahip. Bymeyi destekleyecek IRA gibi gl bir destekleyiciye sahip ve ksa srede kendi kendine yeterli hale gelecek ki bu, Avrupa pazarnda uzun yllar mmkn olmayacak.

G: Enerji depolama pazarn etkileyen balca sorunlar nelerdir?

Yetki: Bizim amzdan en byk endie, pillerimizi retmek iin ihtiya duyduumuz tm temel malzemelerin, en nemlisi de lityumun bulunabilirliidir. Ancak bu sorun bile ok byk bir endie kayna deil nk dnya apnda (ABD dahil) mevcut kullanlmam lityum yataklar, mevcut kapasitenin altnda kalyor.

Yeni mevduatlar hzl bir ekilde evrimii hale gelecek ve bu yalnzca IRA'nn salad destekle hzlanacak. te yandan teknoloji hibir zaman statik deildir. LFP bugn enerji depolama iin en iyi kimya olsa da, 20, 10, hatta be yl iinde durum byle olmayabilir. Yeni kimyalar ve pil teknolojileri geliecek ve Pomega gibi irketlerin karlat zorluk, gelien bilime ayak uyduramamalarn salamak olacak. Aratrma ve gelitirmeye byk nem veriyoruz ve pil kimyalarn ve sistem uygulamalarn srekli aratrmak iin Gney Carolina'nn nde gelen niversiteleriyle ortaklk yapyoruz.

G: Pomega'y Kontrolmatik Teknolojileri'nin bir yan kuruluu olarak nitelendirebilir misiniz?

Yetki: Pomega Kontrolmatik'in bir yan kuruluu, evet. Ana irketimiz Kontrolmatik, 2007'den bu yana enerji retim tesisleri iin EPC (mhendislik, satn alma, inaat) yklenicisi ve sistem entegratr olarak faaliyet gstermektedir. Bu sre zarfnda, aratrma ve gelitirmeye byk yatrmlar yaparak eitli yan kurulular ayrmtr. Plan-S, u anda yrngede birok uydusu bulunan bir uydu irketidir. Controlix, yeni stanbul havalimannda konulandrlan kontrol sensrlerini tasarlayan bir Nesnelerin nterneti irketidir. McFly Robotics robotik kollar tasarlyor ve retiyor.

Pomega, Kontrolmatik'in pil ve enerji depolama yan kuruluudur. ABD'deki Pomega, burada kurulmu, merkezi Virginia'da bulunan ve ABD pazarna odaklanm bir ABD kuruluudur.

8.  Alnt Originally Posted by carizma Yazy Oku
    Enerji Depolama
    G Rportaj: Pomega Enerji Depolama retimi ABD'de ekilleniyor
    Bir yldan fazla bir sre nce yasalaan Enflasyon Azaltma Yasas (IRA), ABD'deki pil enerji depolama projelerinin ekonomisini iyiletiriyor Bamsz depolama projeleri artk %30'luk bir yatrm vergisi kredisine (ITC) uygundur; Yerli ekipmanlarn kullanmna ve dk gelirli topluluklara fayda salayacak ekilde tasarlanan kurulumlara ynelik ek teviklerle bu oran %70'e ulaabilir.

Enerji depolama sistemleri daha nce yalnzca gne enerjisi gibi yenilenebilir bir enerji kaynayla eletirildiinde vergi kredisi olarak kullanlabiliyordu. Baz analistler, mevzuatn 2032 ylna kadar tevikler uygulamaya koymas nedeniyle IRA'nn nmzdeki on ylda enerji depolama yatrmlarna 1 trilyon dolara kadar tevik edebileceini syledi. Bu ayn zamanda tesislerin finansman konusunda gelitiricilere ve yatrmclara kesinlik salyor.

Enerji depolama alanndaki birok kiinin zellikle ilgisini eken ey, piller gibi enerji depolama bileenlerinin ABD retimini artrmaya ynelik teviklerdir. Bu, ABD enerji politikasnda daha nce 2021'de kabul edilen Altyap Yatrmlar ve Yasas ile desteklenen bir eilimdir. ABD'nin ekipman retimine daha fazla ekonomik tevik salamaya ynelik bu hamle, mevcut retimlerini geniletme frsat gren yabanc irketlerin dikkatini ekti. ABD'de retim yaplyor veya yeni fabrikalar ina ediliyor; ounlukla ABD merkezli yan kurulular kurularak.

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri de bu itiraklerden biridir. Trkiye'deki Kontrolmatik Technologies'in bir yan kuruluu olan Virginia merkezli irket, Gney Carolina'nn Colleton County blgesinde gelecek yl ekipman retmeye balamas beklenen bir pil retim tesisi ina ediyor. Kontrolmatik Teknolojileri ve Pomega Enerji Depolama Teknolojileri ABD CEO'su Bahadr Yetki, bu yln balarnda irketinin ABD planlarn tartmak zere POWER ile grt ve yakn zamanda grubunun pil enerjisi iin ABD ve kresel pazarlarda nasl gezindiine ilikin POWER'n sorularn yantlad. depolamak.

G: Pomega neden ABD'de bir retim tesisi kurdu? Bu yalnzca IRA'nn vergi kredileriyle mi ilgiliydi?

Yetki: IRA'dan nce bile Amerika Birleik Devletleri'nin enerji depolama konusunda byk bir byyen pazar olaca akt. Pomega, Aralk 2021'de ABD'de Pomega'y kurmaya karar verdiinde zaten Trkiye'deki ilk lityum iyon pil ve enerji depolama sistemleri fabrikasnn inaatna balamt. ABD'deki fabrika iin saha aratrmamz Nisan 2022'de, yani anlamann yrrle girmesinden ok nce balad. Ayn yln Austos aynda IRA (lke apndaki siteleri deerlendirdikten sonra Gney Carolina'y setik). IRA, projemizin boyutunu artrmamz iin bizi zorlad (3 GWh'den 6 GWh'ye), ancak ABD'de inaat yapma kararmz tevik eden ey bu deildi.

Bahadr Yetki
    Bahadr Yetki
    G: Gney Carolina tesisi ka i yaratacak?

Yetki: Fabrika inaatmzn tamamlanmasndan nce, konut sistemlerimiz iin hcrelerin retimine antiyeye yakn mevcut bir tesiste balama karar aldk. Bu nedenle Colleton County'de iki tesisimiz olacak. Konut sistemlerimiz iin ilk tesis 50-100 arasnda istihdam yaratacak, BESS (batarya enerji depolama sistemi) fabrikamz ise 575 yeni istihdam yaratacak.

G: Pomega Gney Carolina'da hangi rnleri retecek?

Yetki: Gney Carolina'daki Pomega, lityum iyon pil hcresinden, modllere, raflara ve anahtar teslimi BESS'e kadar her eyi kapsayan eksiksiz pil enerji depolama sistemleri retecek. Daha nce de belirttiim gibi, bataryalar ve muhafazalar dahil olmak zere konut tipi batarya depolama sistemlerini de zel bir tesisten reteceiz. ou enerji depolama irketinin hcreleri yurt dndan temin ettii kendi lityum iyon hcrelerimizi retmemiz asndan benzersiziz.

Trkiye'nin Kontrolmatik Teknolojileri itiraki Pomega Enerji, Gney Carolina'da ABD'nin ilk lityum iyon pil retim tesisinin temel atma trenine 2023 yl banda ev sahiplii yapt. Colleton County'deki 500.000 metrekarelik tesisin 2024 ortasnda retime balamas bekleniyor. Proje yaklak 575 yeni i yaratacak ve ilk retim kapasitesi 3 GWh, daha sonra 6 GWh'ye kacak. Kaynak: Omega Enerji
    Trkiye'nin Kontrolmatik Teknolojileri itiraki Pomega Enerji, Gney Carolina'da ABD'nin ilk lityum iyon pil retim tesisinin temel atma trenine 2023 yl banda ev sahiplii yapt. Colleton County'deki 500.000 metrekarelik tesisin 2024 ortasnda retime balamas bekleniyor . Proje yaklak 575 yeni i yaratacak ve ilk retim kapasitesi 3 GWh, daha sonra 6 GWh'ye kacak. Kaynak: Omega Enerji
    G: Pomega'nn elektrikli ara (EV) sektrnn aksine, yalnzca yerel hizmet leinde enerji depolama pazarna adanm lityum iyon piller retme stratejisi ne kadar nemli?

Yetki: Bu bizim iin ok nemli. Pek ok oyuncunun yer ald hzla byyen bir pazarda bu bizim iin bir fark yaratyor. nmzdeki yllarda ABD'de devreye girmesi planlanan gigawatt-saatlik yeni pil retim kapasitesine baktnzda, bunlarn neredeyse tamamnn ya eski otomobil reticileri tarafndan desteklendiini ya da EV alanna ynelik olduunu greceksiniz. Sabit depolama alanna hizmet vermeyi planlayan irketlerin ou bile abalarnn bir ksmn EV pazarna odaklyor. Bu, snrl kaynaklar iin yaplan rekabette enerji depolama alannn daralmas anlamna geliyor. Pomega, ABD'de yalnzca sabit depolama pazarna ynelik retim yapan tek irket olacak ve bu, mterilerimiz ve ortaklarmz iin nemli.

G: Pomega, kresel enerji depolama pazarnn yan sra ABD enerji depolama pazarna (belki de byme potansiyeli asndan) nasl bakyor?

Yetki: ABD enerji depolama pazar katlanarak byyor. Sadece muazzam bir derinlik vaat etmiyor, ayn zamanda srdrlebilirlik ve uzun mrllk de vaat ediyor. Bata Avrupa ve Asya olmak zere kresel pazarlarn ou iin de ayn durum geerli. Dnyann net sfr hedeflerine bir an nce ulaabilmek iin enerji depolamaya ihtiyac var ve piyasalar buna ok iyi yant veriyor.

POWER: ABD enerji depolama pazar Avrupa ve dier yerler ile karlatrldnda nasldr?

Yetki: ABD pazar dier pazarlarla karlatrldnda ok daha derin bir potansiyele ve daha hzl bir byme oranna sahip. Bymeyi destekleyecek IRA gibi gl bir destekleyiciye sahip ve ksa srede kendi kendine yeterli hale gelecek ki bu, Avrupa pazarnda uzun yllar mmkn olmayacak.

G: Enerji depolama pazarn etkileyen balca sorunlar nelerdir?

Yetki: Bizim amzdan en byk endie, pillerimizi retmek iin ihtiya duyduumuz tm temel malzemelerin, en nemlisi de lityumun bulunabilirliidir. Ancak bu sorun bile ok byk bir endie kayna deil nk dnya apnda (ABD dahil) mevcut kullanlmam lityum yataklar, mevcut kapasitenin altnda kalyor.

Yeni mevduatlar hzl bir ekilde evrimii hale gelecek ve bu yalnzca IRA'nn salad destekle hzlanacak. te yandan teknoloji hibir zaman statik deildir. LFP bugn enerji depolama iin en iyi kimya olsa da, 20, 10, hatta be yl iinde durum byle olmayabilir. Yeni kimyalar ve pil teknolojileri geliecek ve Pomega gibi irketlerin karlat zorluk, gelien bilime ayak uyduramamalarn salamak olacak. Aratrma ve gelitirmeye byk nem veriyoruz ve pil kimyalarn ve sistem uygulamalarn srekli aratrmak iin Gney Carolina'nn nde gelen niversiteleriyle ortaklk yapyoruz.

G: Pomega'y Kontrolmatik Teknolojileri'nin bir yan kuruluu olarak nitelendirebilir misiniz?

Yetki: Pomega Kontrolmatik'in bir yan kuruluu, evet. Ana irketimiz Kontrolmatik, 2007'den bu yana enerji retim tesisleri iin EPC (mhendislik, satn alma, inaat) yklenicisi ve sistem entegratr olarak faaliyet gstermektedir. Bu sre zarfnda, aratrma ve gelitirmeye byk yatrmlar yaparak eitli yan kurulular ayrmtr. Plan-S, u anda yrngede birok uydusu bulunan bir uydu irketidir. Controlix, yeni stanbul havalimannda konulandrlan kontrol sensrlerini tasarlayan bir Nesnelerin nterneti irketidir. McFly Robotics robotik kollar tasarlyor ve retiyor.

Pomega, Kontrolmatik'in pil ve enerji depolama yan kuruluudur. ABD'deki Pomega, burada kurulmu, merkezi Virginia'da bulunan ve ABD pazarna odaklanm bir ABD kuruluudur.
    Syn carizma bu haberin kaynan paylasmaniz mmkn m, yeni tarihli bir haber mi bu.

SM-M515F cihazmdan Tapatalk kullanlarak gnderildi

Sayfa 3/368 lklk 123451353103 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •