KONTROLMATÝK AÇISINDAN DEÐERLENDÝRME
1. Küresel Teknoloji Ýþ Birliði ve Know-how Transferi
ONE gibi ABD merkezli bir teknoloji firmasýyla imzalanan baðlayýcý ve münhasýr iþ birliði anlaþmasý, Kontrolmatikin teknolojik yetkinliðinin uluslararasý düzeyde kabul gördüðünü gösteriyor.
Teknoloji transferi ile yerli üretim kabiliyeti artýrýlacak ve uluslararasý standartlarda üretim yapýlacak. Bu, hem Pomeganýn hem de Kontrolmatikin global projelerde daha güçlü konumlanmasýna katký saðlar.
2. Yeni Bir Gelir Kanalý ve Uzun Vadeli Üretim Garantisi
Anlaþma 7 GWh'lik üretimi kapsýyor. Bu, orta ve uzun vadede istikrarlý gelir saðlayacak bir sipariþ garantisi anlamýna geliyor.
2026da baþlanacak üretimin 2027'de 5 GWh seviyesine çýkarýlmasý, ölçek ekonomisi yaratma potansiyelini ve fabrikanýn daha etkin kullanýlacaðýný gösteriyor.
3. EPC ve Mühendislik Deneyiminin Ticarileþtirilmesi
Kontrolmatik'in EPC (Mühendislik, Tedarik ve Ýnþaat) alanýndaki tecrübesi, ONE'ýn Michigandaki ONE Circlegigafabrikasýna taþýnabilir. Bu, yalnýzca ürün bazlý deðil, ayný zamanda hizmet bazlý ihracat ve iþ ortaklýðý anlamýna geliyor.
4. ABD IRA (Inflation Reduction Act) Kapsamýnda Avantajlý Konum
ONE ýn ABD'deki teþviklerden faydalanma amacý, iþ birliðini daha sürdürülebilir kýlýyor. Bu durum, uzun vadeli ortaklýk olasýlýðýný artýrýr.
YATIRIMCILAR AÇISINDAN DEÐERLENDÝRME
Pozitif Etkiler:
Orta-uzun vadeli büyüme beklentileri güçleniyor
2026 dan itibaren baþlayacak üretim sayesinde, gelir ve kârlýlýk potansiyeli artýyor.
Pomega nýn küresel görünürlüðü artarken, Kontrolmatik hisseleri için de yatýrýmcý güveni yükselebilir.
Yeni pazarlara açýlým ve döviz bazlý gelir potansiyeli
ABD pazarýnda yer alma ve burada iþ geliþtirme faaliyetleri, dolar bazlý gelir elde edilmesini saðlayabilir.
Sürdürülebilirlik ve yeþil enerji odaklý büyüme
LFP pil üretimi, yeþil dönüþüm kapsamýnda deðerlendiriliyor ve yatýrýmcýlarýn ESG odaklý ilgisini çekebilir.
Potansiyel EPC anlaþmalarý ile ek gelir yaratýmý
Michigan daki ONE Circle gigafabrikasýna yönelik EPC hizmetleri, ilave ciro yaratabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Üretim 2026 da baþlayacak: Bu anlaþmanýn finansal katkýsý kýsa vadede sýnýrlý olabilir. Yatýrýmcýlarýn, orta vadeli stratejiyle hareket etmesi gerekir.
Satýn alma sözleþmeleri henüz imzalanmadý: Ticari koþullarýn netleþmemesi bir belirsizlik unsuru olabilir.
Yatýrým ve kapasite artýrýmý maliyetleri: 5 GWh üretim için ilave yatýrým gerekebilir. Bu durum, kýsa vadede nakit çýkýþý ve yatýrým yükü doðurabilir.
GENEL DEÐERLENDÝRME
Bu iþ birliði, Kontrolmatik'in global oyuncu olma yolunda attýðý önemli adýmlardan biri. Teknoloji transferi, üretim gücü, mühendislik kabiliyeti ve uluslararasý pazarda bilinirliðin artmasý gibi unsurlar, yatýrýmcýlar için olumlu sinyaller veriyor.
Uzun vadeli bakýþ açýsýyla deðerlendirildiðinde, bu anlaþmanýn þirketin stratejik deðerini artýrmasý beklenebilir. Ancak, kýsa vadede somut finansal etkiler sýnýrlý olabilir; bu nedenle yatýrýmcýlarýn geliþmeleri ve satýn alma sözleþmelerini yakýndan izlemesi önemli.
Our Next Energy Inc. (ONE) açýsýndan bu iþ birliði, özellikle ABD merkezli bir enerji teknolojileri þirketi olarak stratejik büyüme, tedarik zinciri güvenliði ve uluslararasý üretim ölçeðini geniþletme açýsýndan çok kritik avantajlar saðlýyor.
ONE AÇISINDAN STRATEJÝK DEÐERLENDÝRME
1. IRA (Inflation Reduction Act) ile Uyumlu Esnek Tedarik Zinciri Kurulumu
ABD Enflasyon Azaltma Yasasý (IRA), enerji depolama teknolojileri için yerli üretim, dost/müttefik ülkelerden tedarik ve sürdürülebilirlik esaslarýna dayalý teþvikler sunuyor.
Türkiye, ABD ile serbest ticaret anlaþmasý olmamakla birlikte, jeopolitik olarak "friend-shoring" konseptine uygun ülkelerden biri sayýlabilir.
Bu baðlamda Pomega ile yapýlan üretim ortaklýðý, ONE ýn IRA kapsamýnda dolaylý avantajlar elde edebileceði esnek bir küresel üretim modeli anlamýna geliyor.
2. Ölçeklenebilir ve Düþük Maliyetli Üretim Kapasitesi
LFP (Lityum Demir Fosfat) hücre üretiminin Türkiyede yapýlacak olmasý, ONEa:
Daha düþük iþçilik ve üretim maliyeti,
Yüksek kalite uygun maliyet dengesine sahip ürün arzý,
AB ve Asya pazarlarýna lojistik yakýnlýk
gibi avantajlar saðlayacak.
Bu da ONE ýn sadece ABD iç pazarý deðil, küresel satýþ stratejileri için de önemli bir tedarik ayaðý kurduðu anlamýna gelir.
3. Hýzlý Kapasite Artýþý Ýmkaný (2 GWh - 5 GWh)
Pomega gigafabrikasýnýn 2026 da 2 GWh, 2027 itibarýyla 5 GWh üretim hedefi, ONE a:
Talep artýþýný karþýlayabilecek esnek tedarik,
Risk daðýlýmý (sadece ABD içindeki üretime baðlý kalmadan),
Yatýrým sermayesini dýþ kaynaklarla paylaþma fýrsatlarý sunar.
4. Uzmanlýktan Yararlanma: EPC ve Sistem Kurulumu
ONE, Michigan daki ONE Circle gigafabrikasýnda üretim kapasitesini artýrmayý hedefliyor.
Kontrolmatikin EPC ve fabrika kurulumundaki deneyimi, ONE için:
Zaman ve maliyet açýsýndan verimli proje yürütme,
Güvenilir mühendislik iþ ortaðý ile çalýþmanýn getirdiði operasyonel istikrar demek.
Bu, ONEýn iç kaynaklarýný sadece teknoloji geliþtirme ve pazarlamaya odaklamasýna olanak tanýr.
ONE ÝÇÝN AVANTAJLAR ÖZETLE
Alan Kazaným
Tedarik Zinciri Esnek, bölgesel çeþitlendirilmiþ, düþük maliyetli üretim
IRA Uyumu ABD merkezli olmayan üretimle dahi IRA dan dolaylý faydalanma potansiyeli
Ölçeklenme Hýzlý kapasite artýþý ve risk daðýlýmý
EPC ve Operasyonel Destek Kontrolmatik tecrübesinden yararlanma, ONE Circle kurulumu için know-how aktarýmý
Uluslararasý Yayýlým Avrupa, Orta Doðu ve Afrika pazarlarý için Türkiye merkezli çýkýþ noktasý yaratma

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri