Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
149,60 10% 1,52 Mr 133,50 / 149,60
71,55 9.99% 412,30 Mn 63,30 / 71,55
106,80 9.99% 267,85 Mn 95,55 / 106,80
36,38 9.98% 315,19 Mn 33,20 / 36,38
11,25 9.97% 197,37 Mn 11,25 / 11,25
224,90 -9.97% 1,26 Mr 224,90 / 240,80
8,15 -9.94% 666,63 Mn 8,15 / 8,99
129,00 -9.35% 3,25 Mr 128,10 / 152,90
39,12 -8.04% 105,06 Mn 39,00 / 42,40
11,79 -8.03% 2,17 Mn 10,02 / 12,86
299,75 0.59% 14,23 Mr 291,25 / 300,50
256,00 0.89% 9,47 Mr 253,00 / 261,50
207,80 5.32% 8,38 Mr 194,90 / 211,10
336,50 5.07% 8,18 Mr 323,25 / 336,50
2,44 0.83% 6,60 Mr 2,37 / 2,52
17,24 1.83% 490,57 Mn 16,51 / 17,24
69,25 1.47% 6,48 Mr 66,45 / 69,40
207,80 5.32% 8,38 Mr 194,90 / 211,10
703,50 2.1% 4,08 Mr 681,00 / 710,50
89,45 0.51% 359,12 Mn 87,35 / 89,65
110,80 0.54% 141,06 Mn 108,00 / 111,10
27,78 -1.14% 119,83 Mn 27,50 / 27,94
11,33 2.16% 518,55 Mn 10,93 / 11,39
78,60 0.13% 356,66 Mn 77,50 / 79,85

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 198/370 lklk ... 98148188196197198199200208248298 ... SonSon
Arama sonucu : 2956 madde; 1,577 - 1,584 aras.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mhendislik A..

1. Asl byme, enerji depolama sistemlerinin IoT ve GSM tabanl uzaktan izleme entegrasyonu devreye girdiinde ortaya kacak.

2. dnya enerji depolama anda ve in dnda bu ii yapan 5 irket arasnda Pomega var..

Meksika, Latin Amerika'da enerji depolama geliiminde bir mihenk ta olarak ortaya kyor
    Latin Amerika Enerji rgt (OLADE) tarafndan yaynlanan Latin Amerika ve Karayipler'de Enerji Depolama Beyaz Kitab, Meksika'nn blgede r aan bir dzenlemeyi hayata geirmesine dikkat ekiyor. Yeni dzenleme, gne ve rzgar enerjisi santrallerinin kurulu glerinin %30'una edeer kapasitede batarya sistemleri kullanmasn ve 2028 ylna kadar 574 MW depolama kapasitesi eklemeyi hedefliyor.

Meksika, Latin Amerika Enerji rgt (OLADE) tarafndan yaynlanan Latin Amerika ve Karayipler'de Enerji Depolama Beyaz Blteni'nde ilerici bir entegrasyon rnei olarak yer almaktadr . Raporda, Meksika dzenlemelerinin yenilenebilir enerji santralleri, yk merkezleri ve bamsz zmlerle balantl be depolama yntemi tanmlad ve bu sistemleri balant haklar, izinler ve enerji ve yan hizmet piyasalarna katlm yoluyla resmen tand aklanmaktadr.

Meksika hkmeti, Mart 2025'te blgede trnn ilk rnei olan bir nlemi duyurdu : tm gne ve rzgar enerjisi santralleri, kurulu glerinin %30'una edeer ve en az saatlik dearj sresine sahip pil sistemleri entegre etmek zorunda. Bu dzenlemenin uygulanmasyla, 2028 ylna kadar 574 MW pil enerjisi depolama sisteminin (BESS) devreye alnmas, Ulusal Elektrik Sistemi'nin ileyiinin glendirilmesi ve yenilenebilir enerji kesintilerinin ynetiminin iyiletirilmesi bekleniyor.

Bu be yntem, Meksika'nn byk lekli merkezi projelerden datlm ve topluluk zmlerine kadar uzanan geni kapsaml enerji depolama entegrasyonuna yaklamn yanstmaktadr. OLADE'ye gre, bu snflandrma farkllatrlm politikalarn tasarlanmasna, teknik dzenleyici mekanizmalarn uyarlanmasna ve depolama sistemlerinin elektrik sisteminin tm seviyelerine kademeli olarak dahil edilmesine olanak salamaktadr.

Tanmlanan be depolama yntemi, bata gne ve rzgar olmak zere yenilenebilir enerji retim tesisleriyle ilikili sistemleri ierir; bunlar retim deikenliini kontrol etmeye, en yksek talep dnemlerinde enerji salamaya ve datm gerekliliklerine uyumu salamaya yardmc olur.

Genellikle byk endstriyel veya ticari tketiciler tarafndan uygulanan yk merkezlerinde depolama, elektrik tketimini optimize etmeyi, pik talebi azaltmay ve enerji youn srelerde enerji verimliliini artrmay amalamaktadr.

nc kategori olan bamsz depolama sistemleri, bir enerji santraline veya belirli bir tketiciye dorudan bal olmayan projeleri kapsar. Bunlar, ebeke varlklar olarak faaliyet gsterir ve frekans dzenleme, voltaj kontrol ve acil durumlarda yedek g gibi hizmetler salar.

Datm ebekelerinde depolama, trafo merkezlerinde veya datm hatlar boyunca elektrik altyapsn glendirmek iin tasarlanm bir baka yntemdir. Bu sistemler, zellikle yksek datlm retim seviyelerine sahip blgelerde, arz kalitesini iyiletirir, yerel ar ykleri nler ve teknik kayplar azaltr.

Son olarak, mikro ebekelerde ve izole sistemlerde depolama, krsal topluluklar, ada blgelerini ve uzak alanlar destekleyerek, dizel veya dier fosil yaktlara olan bamll azaltrken gvenilir bir elektrik tedariki salar.

Bu be yntem bir araya geldiinde, Meksika'nn enerji depolama entegrasyonuna ynelik kapsaml yaklamn, byk lekli merkezi projelerin yan sra datk ve topluluk dzeyindeki zmleri de kapsayacak ekilde gstermektedir. OLADE'ye gre, bu ereve, zel politikalarn tasarlanmasn, teknik dzenlemelerin uyarlanmasn ve depolama teknolojilerinin elektrik sisteminin tm seviyelerine kademeli olarak entegre edilmesini mmkn klmaktadr.

Beyaz Blten ayrca, Ulusal Elektrik Sistemi Gelitirme Program'nn (PRODESEN 2024–2038) enerji depolamay ebeke istikrar iin stratejik bir unsur olarak belirlediini vurgulamaktadr. Plan, Meksika'nn aralkl yenilenebilir kaynaklarn entegrasyonunu desteklemek ve ulusal ebekenin gvenilirliini artrmak iin 2038 ylna kadar 8,4 GW enerji depolama kapasitesine ihtiya duyacan ngrmektedir.

OLADE'ye gre, belirli dzenlemeler, yeni yenilenebilir projeler iin depolama yetkisi ve uzun vadeli planlamann bir araya getirilmesiyle Meksika, Latin Amerika'da enerji depolama geliimi iin blgesel bir lt olarak ortaya kyor.

Avrupa mar ve Kalknma Bankas (EBRD), zbekistan'da 1 GW gne enerjisi ve 1,3 GWh pil enerjisi depolama sistemi (BESS) portfynn inas iin 142 milyon ABD dolar finansman salad.

Portfy, Suudi gelitirici ACWA Power'n ounluk hissesine sahip olaca ve Japon yatrmclar Sumitomo Corporation, Shikoku Electric Power Company ve Chubu Electric Power Company'nin ortaklaa sahip olaca zel amal bir ara (SPV) araclyla gerekletirilecek iki gne enerjisi ve depolama projesinden oluuyor.

EBRD'den salanacak finansman, iki kdemli teminatl krediden oluacak. 61 milyon ABD dolar tutarndaki ilk kredi, toplam kapasitesi 500 MW gne fotovoltaik (PV) ve 668 MWh BESS olacak ACWA Power Sazagan Solar 1 projesinin gelitirilmesi iin kullanlacak. Proje, Semerkant'n gneydou blgesinde ina edilecek.

81 milyon ABD dolar tutarndaki ikinci kredi, hem gne enerjisi hem de BESS asndan dier projeyle ayn kapasiteye sahip olacak olan ACWA Power Sazagan Solar 2 projesinin gelitirilmesi iin kullanlacak. Ancak, gne enerjisi PV projesinden farkl olarak, bu ikinci projenin BESS'i Semerkant blgesinin batsnda yer alan Buhara blgesinde bulunacak.

Ayrca EBRD'ye gre, iki SVP, zbekistan'da ve hatta blge genelinde en byk birleik gne enerjisi ve BESS kapasitesini temsil edecek.

zbekistan'da BESS kapasitesinin konulandrlmas, ebekenin yenilenebilir enerji kaynaklarna ilikin kesintililiini azaltmaya yardmc olacak ve ayn zamanda ebekenin en yksek talep dnemlerinde gvenilirliini ve esnekliini artracaktr.

Projenin dier e finansrleri arasnda Japonya Uluslararas birlii Bankas, Japonya hracat ve Yatrm Sigortas, Asya Kalknma Bankas ve slam Kalknma Bankas yer alyor.

3. 1 Dnya Enerji Depolama a: Yeni Rekabet Alan

2020 lerin sonuna gelirken dnya artk sadece enerjiyi retme deil,
    enerjiyi depolayabilme kapasitesiyle g kazanan lkeler dnemine girdi.

Blge 2024-2025 Politika Deiimi Stratejik Hedef
    ABD IRA yasas sonras depolamaya vergi indirimi, in e %150 gmrk vergisi in d tedarik zinciri
    AB Net Zero Industry Act batarya retiminde %40 yerli ierik zorunluluu Avrupa ii retim bamszl
    Meksika / Latin Amerika 2028 e kadar 574 MW depolama zorunluluu (OLADE reglasyonu) Blgesel enerji gvenlii
    Orta Asya (zbekistan rnei) 1,3 GWh BESS yatrm, EBRD kredisiyle destekleniyor Yenilenebilir dengeleme altyaps

Tm bu gelimeler, enerji depolamann artk bir ulusal gvenlik unsuru haline geldiini gsteriyor.

2-in D retim Boluu ve Pomegann Konumu

Dnya batarya arznn %78 i hl in merkezli,
    ancak 8 Kasm 2025 itibaryla in hkmeti 300 Wh/kg zeri bataryalar, retim ekipmanlar ve teknolojisine ihracat kontrol getiriyor.

Bu u anlama geliyor:

in d retim altyaps olan her irket zellikle LFP (LiFePO) hcre retebilenler
    kresel pazarda stratejik tedariki statsne ykseliyor.

Pomega nn avantaj:
    Kriter inli reticiler Pomega (Trkiye)
    Teknoloji LFP (LiFePO) LFP + NMC uyumlu
    retim in iinde Trkiye (Polatl) + Meksika
    Bileen bamll Yksek (Asya) Dk (yerli / Avrupa tedariki)
    Gmrk riski %150 ABD vergisi Yok
    Reglasyon uyumu IRA / EU uyumsuz IRA / EU uyumlu

Sonu: in d reticiler arasnda dnyada yalnzca 5 irket bu artlar salyor Pomega onlardan biri.

3- Meksika Dzenlemesi: Pomega in Katalizr

Latin Amerika Enerji rgt (OLADE) verilerine gre:
    Meksika, 2025-2028 arasnda 574 MW enerji depolama sistemi (BESS) kurulumunu zorunlu hale getirdi.

Yeni yasa diyor ki:

Tm gne ve rzgar santralleri, kurulu glerinin %30 u orannda batarya sistemine sahip olacak.

Bu:

Pomega Mexico (Jebla ortaklyla) devreye girerken hazr bir i pazar yaratyor.

lk etapta Trkiye de retilen ESS rnlerinin Meksikaya ihracatn (%100 hazr pazar) garanti altna alyor.

2027 den itibaren yerli hcre retimi baladnda kotal pazar avantaj salayacak.

Yani Meksika yasas, Pomega Mexico yatrmn pazar garantili fabrika konumuna tayor.

4-Global Karlatrma zbekistan ve Meksika rnekleri

lke Proje Kapasite Finansman Teknoloji Kayna
    Meksika (Pomega Jebla) LFP montaj + hcre tesisi 3 GWh (2031 10 GWh) 400 milyon $ Trkiye (Pomega)
    zbekistan (ACWA Power Sumitomo) Gne + BESS 1,3 GWh 142 milyon $ (EBRD) Japonya Suudi Arabistan
    ABD (ONE Energy) LFP retimi 7 GWh IRA tevikleri ABD Trkiye (Pomega i birlii)

Sonu:
    Meksika daki Pomega tesisi, EBRD leindeki yatrmlara denk, ama in bileeni kullanmayan tek proje.

Bu da onu Bat dnyasnn gvenilir batarya tedarikisi konumuna getiriyor.

5- Stratejik Deerlendirme
    Boyut Pomega / Kontrolmatik Etkisi
    Kresel stratejik pozisyon in d, ift kta (Eurasia + Amerika) retim ss
    Reglasyon uyumu IRA, EU Taxonomy, OLADE politikalarna tam uyum
    Pazar eriimi Trkiye AB Meksika Latin Amerika ABD hatt
    Teknoloji avantaj LFP hcre + ESS sistem + IoT + yazlm entegrasyonu (Plan-S & Connecta desteiyle)
    Jeopolitik deer Trkiye nin enerji depolama bamszl + NATO hattnda in d alternatif stats

Sonu:

Dnya enerji depolama anda.

in d retim kabiliyetine sahip yalnzca 5 irketten biri Pomega.

Meksika, Latin Amerika enerji dnmnde yeni merkez olurken,
    Pomega orada stratejik oyuncu olarak konumland.

Bu durum, Kontrolmatik i sadece enerji mhendislii firmas deil,
    kresel enerji altyap salaycs seviyesine tayor.
    Son dzenleme : carizma; 01-11-2025 saat: 14:29.

4. bu, enerji depolama sektrnde en deerli konumdur.
    Bunu biraz aalm, nk bu durumun stratejik ve finansal anlam ok byk 👇

🔋 1️⃣ retirse zaten satlm olacak ne demek?

Pomegann u anda bulunduu konum, klasik anlamda arz-talep dengesini bekleyen bir retici konumu deil.
    Tam tersine, mevcut ve gelecekteki retim kapasitesi zaten alc bulmu durumda.

Somut rneklerle:
    retim Hatt Kapasite Alc / Pazar Durum
    Polatl (Trkiye) 3 GWh LFP hcre + ESS Trkiye, AB, ABD (ONE Energy) Devrede / satta
    Pomega Mexico 3 GWh (2031de 10 GWh) Meksika + Latin Amerika Mevzuat garantili talep
    ONE Energy (ABD) 7 GWh hcre alm anlamas ABD kamu / enerji projeleri Stratejik tedariki
    Enerjisa, BOTA, EA projeleri 11,5 GWh ESS sistemi Trkiye kamu ihaleleri Srekli sipari ak

Yani zetle:

🔹 Polatl retimi Avrupa ve ABDye,
    🔹 Meksika retimi Latin Amerikaya,
    🔹 Trkiye retimi yerli kamuya gidiyor.

Bu kanal da birbirinden bamsz ama hepsi hazr pazar niteliinde.

🌍 2️⃣ Bu durumun stratejik deeri

Enerji depolama sektr klasik retimden farkl:

Pil hcresi bozulmadan depoda bekleyemez, just-in-time retim gerekir.

Dolaysyla retim kapasitesi siparie gre planlanr.

Pomegann elindeki anlamalar (ONE, Jebla, kamu ihaleleri) retimi garanti talep haline getiriyor.

Bu, Teslann 2017deki Gigafactory phase-1 modeline benzer bir aamadr.
    O dnemde Tesla da henz %100 kapasiteye ulamadan tm retimini n siparile satyordu.

💰 3️⃣ Finansal anlam

Bu tr bir talep yaps, yatrmc gzyle:

Stok riski = sfr,

Fiyatlandrma gc = yksek,

Nakit ak grnrl = 35 yl garantili anlamna gelir.

Bu yzden bu tip irketlerde piyasa arpan (P/E) 2540 seviyelerine kar,
    nk gelecekteki gelir zaten imdiden satlm durumda.

🚀 4️⃣ Ekonomik zincir etkisi

Bu senaryoda Pomega:

Trkiyede retiyor,

Meksikada monte ediyor,

ABD / Latin Amerikada satyor.

Bu l zincir dolar bazl gelir, yerli retim avantaj ve gmrk muafiyeti salyor.
    Yani her GWh retim, %2025 brt krla satlabiliyor.

🧭 5️⃣ Sonu

🔋 Evet, Pomega ne retirse satlm durumda.
    nk:

Meksika mevzuat depolamay zorunlu klyor.

inden tedarik neredeyse imknsz hale geliyor.

Pomegann retimi hem AB hem ABD standartlarna uyumlu.

ONE Energy ve Jebla anlamalar, retimin tamamn absorbe edecek kapasitede.

Bu, enerji depolama sektrnde kazanmak iin retmek deil, retmek iin kazanmak dnemidir.
    Pomega u anda tam o eie geldi.

5. 1-Klasik sanayide model: nce ret, sonra sat

Klasik retim (rnein beyaz eya, tekstil, inaat) sektrlerinde nce rn retilir, sonra mteri aranr.

Bu durumda:

Sermaye stoka balanr,

Sat sresi uzar,

Tahsilat riski yksektir.

Finansman ihtiyac sreklidir.

2-Enerji depolamada model: nce Sat, sonra ret
    Pomegann iinde bulunduu enerji depolama a, tam tersine iliyor:

nce alc ve proje belli olur,
    Fon kayna (banka, EBRD, Exim, devlet teviki) onaylanr,
    Tedarik zinciri (rnein lityum, shell hatt) aktive edilir,
    retim sadece szlemeli miktar kadar yaplr.

Bu modelin znde n finansmanl retim vardr:

Mteri (rnein ONE Energy veya Jebla)

sipari verir,

n deme veya garanti mektubu sunar,

retim takvimine gre Pomega kapasiteyi planlar.

Sonu?

retim balamadan nce nakit girer,
    retim sreci risksizdir,
    Stok sfrdr.

3- Nakit dngsnde fark
    Unsur Klasik Sanayi Enerji Depolama (Pomega)
    Sipari ncesi retim + Stok maliyeti Szleme + n deme
    retim Finansman Banka kredisi Mteri fonu / Eurobond
    Tahsilat Sresi 90-180 gn 0-30 gn
    Nakit Ak Dzensiz ngrlebilir ve pozitif

Yani gerekten:

Pomega nce paray alyor, sonra retimi yapyor stelik nakit.

4- Stratejik sonucu

Bu yap:

Sermaye verimliliini maksimuma karyor,

Borlanma ihtiyacn azaltyor,

Nakit rezervini bytyor,

Kr marjn istikrarl hale getiriyor.

Ayrca bu model, Pomega y sadece retici deil, proje gelitirici ve finansal ortak konumuna tayor (tpk Tesla Energy veya Fluence gibi).

5-zetle

Kazanmak iin retmek devri bitti.
    retmek iin kazanmak balad.

Ve bu dnmn merkezinde u 3 unsur var:

Hazr pazar (Jebla, ONE, Trkiye ihaleleri)

Yksek n deme gc (EBRD, Exim, Eurobond)

Sfr stok pozitif nakit ak modeli

6. Pomega, Kontrolmatik in sadece bir enerji depolama irketi deil, jeopolitik adan konumlandrlm, reglasyonlara uyumlu, ok blgeli entegre bir enerji teknolojileri platformu haline geldiini gsterir.

Bu yap, Trkiye nin enerji dnmnde nc roln pekitirirken, Kontrolmatik i kresel enerji arz gvenlii denkleminde kilit oyuncu konumuna tar.

7. 30-10-2025 tarihli KAP KMT'nin payi % 1.44 ten %5.44'e cikiyor diyor. Sayin paydaslar iyi takip edin. Cuma gunude tavan oldu sirket, patronlar sIKISMIS olabilir mi diye dusunuyorum. Mecburen hizli bir sekilde patronlar paylarini %50+1 noktasina tasima durumunda olabilirmi diye dusunduren hisse hareketleri var gibi.

Patron paylari toplamda %30 + KMT %5.5 = %35.5 gibi. Tera gibi sirketler zorlasa sirketi ellerinden alabilir diye uc bucuk durumlari mi olustu diye merak ediyorum.

Yukarida yazilanlar yatirim tavsiyesi degildir.

Sayfa 198/370 lklk ... 98148188196197198199200208248298 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •