Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
149,60 10% 1,28 Mr 133,50 / 149,60
36,38 9.98% 250,65 Mn 33,20 / 36,38
11,25 9.97% 193,06 Mn 11,25 / 11,25
12,03 9.96% 264,64 Mn 11,07 / 12,03
3,12 9.86% 62,27 Mn 2,79 / 3,12
11,06 -13.73% 1,66 Mn 10,02 / 12,86
8,15 -9.94% 603,71 Mn 8,15 / 8,99
36,40 -9.09% 118,75 Mn 36,04 / 42,00
129,50 -9% 2,71 Mr 128,30 / 152,90
228,00 -8.73% 1,13 Mr 224,90 / 240,80
207,90 5.37% 6,09 Mr 194,90 / 209,80
257,75 1.58% 6,07 Mr 256,25 / 261,50
295,00 -1.01% 5,95 Mr 291,25 / 295,50
2,50 3.31% 4,32 Mr 2,37 / 2,51
43,82 1.67% 4,03 Mr 41,04 / 44,22
17,08 0.89% 320,12 Mn 16,51 / 17,17
68,05 -0.29% 3,75 Mr 66,45 / 68,35
326,25 1.87% 3,62 Mr 323,25 / 328,00
207,90 5.37% 6,09 Mr 194,90 / 209,80
697,50 1.23% 2,08 Mr 681,00 / 700,50
88,95 -0.06% 210,54 Mn 87,35 / 89,35
110,30 0.09% 90,35 Mn 108,00 / 110,70
326,25 1.87% 3,62 Mr 323,25 / 328,00
27,76 -1.21% 53,80 Mn 27,50 / 27,94
11,27 1.62% 338,36 Mn 10,93 / 11,39
79,30 1.02% 250,22 Mn 77,50 / 79,85

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 226/369 ÝlkÝlk ... 126176216224225226227228236276326 ... SonSon
Arama sonucu : 2951 madde; 1,801 - 1,808 arasý.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Þ.

1. hayret dün yapay zekaya sorduðumda 200 milyon dolar dedi tekrar sordum buraya yapýþtýrmak için 125 milyon dolar dedi daha detaylý sordum 40 milyon dolar dedi yapay zekanýnda kafasý karýþmýþ galiba bir daha sorsam ne der acaba

2. Sayýn devai dert bu kadar zorlama pembe tablolara karþýlýk gerçeði dillendirdiðiniz için teþekkürler. Öyle ya sanki bedavaya yaptýðý iþmiþte bir etkisi yok demiþler dalga geçer gibi.
    Benim zararým ben de kendim ettim kendim buldum. Ama þirket iyi yönetilmiyor yatýrýmcýlar aptal yerine konuyor. Çok kötü yönetilen bir þirket iyiymiþ gibi pazarlanýyor itirazým buna

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

3. þirket kap açýklamasýnda iþin parasla boyutunu yazmamýþ bilerekmi acaba burdanda bir ceza almasýn yaðmurdan kaçarken doluya tutulmayýz inþallah ,ýrak iþinin parasal boyutu nedir bilen varmý ,meselenin önemli kýsmý budur oradan etki edermi etmezmi az çok tahmin edebiliriz halep oradaysa arþýn burada

4. Artýk tabana yapýþtýr sen de bizde rahatlýyak
    Aþþaðlýk spek

5. Buyuk projelerde ulkeler. sirketler EBRD gibi Dunya Bankasi gibi kuruluslarin finansmaniyla is yaparlar. Siz otomatikman bu projelere ÝHALE YASAKLÝSÝ olarak katilamayacaksiniz.

Nasilda buyumeye ciroya etkisi olmaz bu durum. Bastan elendiniz bir kere. Kaldi ki bunun yansimalari baska ihalelerde hatta finansman bulmada karsinizi cikacak. Kreditorler bu durumu hic sorgulamayacak mi saniyorsunuz?

6. Ayrýca sanki ufaktan mal yediriyor gibi direk tabana yapýþtýrmak yerine azar azar millete mal yediriyor çok düþtü artýk yükselir diyene buralar dip diyene herkese yeterince mal var

7. Proje bazlý mühendislik / EPC / sistem entegrasyonu gibi alanlarda çalýþan þirketlerin kriz dönemlerinde zorlanmasýnýn tek bir nedeni yoktur. Bunlarý mantýklý bir süreç dahilinde sýralarsak:

1. En temel sorun 'nakit zamanlamasý' diyebiliriz.

Proje bazlý iþlerde maliyetler hemen baþlar (personel, malzeme, taþeron, ekipman, finansman gideri, vb.), gelir ve nakit ise gecikmeli gelir (hakediþ, onay, kabul, ödeme).

Krizlerde müþteri ödemeleri yavaþlar, hakediþ onaylarý uzar, devlet/enerji þirketleri bile ödeme vadelerini uzatýr. Hasýlý kârlý projeler bile nakit sýkýntýsý üretir.

2. Bilançolarda görülen Ertelenmiþ Gelir kasadaki paraya eþit deðildir.

Bu tip þirketlerde bilançoda sýkça þunu görürüz:

- Ertelenmiþ gelirler / Alýnan Avanslar

- Devam eden projeler

Kriz dönemlerinde avans alýnmýþtýr ve bilançoya bu miktar Ertelenemiþ Gelirler hanesine girmiþtir, ama o para stokta, yarým kalan iþte, ya da borç kapatmada kullanýlmýþtýr. Dýþarýdan bakan "bu kadar ertelenmiþ gelir var, para nerede?" þeklinde sorular sorar. Gerçekte ise para henüz kazanýlmamýþ veya harcanmýþtýr.

3. Bu tip þirketlerde sürekli bir nakit akýmý olmadýðý için 'finansman baðýmlýlýðý' fazladýr.

Proje þirketleri genelde iþletme sermayesini krediyle çevirir ve özellikle düþük faiz döneminde agresif büyürler. Faizlerin yükseldiði, krediye eriþimin azaldýðý ve teminat taleplerinin arttýðý kriz dönemlerinde ise ayný projeleri çevirmek artýk çok daha pahalý hale gelir.

4. Giderlerin çoðu sabit iken, gelirler tarafý ayný hýzda gerçekleþmediði için yapý esnekliðini koruyamaz.

Proje bitse bile mühendis kadrosu, ofis giderleri, donaným ve yazýlým giderleri, yönetim giderleri hemen küçülemez. Kriz dönemlerinde yeni projeler gelmez, ama maaþ ve SGK giderleri ve diðer genel gider akmaya devam eder.

5. Sözleþme riski ve marj erimesi bu tip þirketlerin en çok muhatap olduðu negatif durumlardandýr.

Kriz dönemlerinde kurlar oynaktýr, kurlarýn oynaklýðýnýn doðal sonucu malzeme fiyatlarý artar ve taþeron maliyeti yükselir. Ama proje fiyatý önceden özellikle belirtilmemiþse genelde sabit sözleþmedir. Bunun sonucu olarak marjlar erir, kârlý görünen iþler bile zarara döner.

6. Bu tip þirketlerde borsa tarafýnda psikolojik etkiler ve piyasa etkisi çok fazla hissedilir. Bu tip þirketler genelde "büyüme hikâyesi" ile fiyatlanýr, alýnan proje haberleriyle yükselir. Krizlerde ise yeni proje akýþlarý yavaþlar, backlog küçülür, yatýrýmcý ya artýk þirkette gelecek görmemeye, ya da gördüklerini sorgulamaya baþlar. Bu nedenle hisse fiyatý, bilançodan daha hýzlý bozulur.

KONTR özelinde deðil tüm proje bazlý çalýþan þirketlerdeki genel iþ akýþý durumunu ve potansiyel riskleri ve fiyatlamaya etkilerini özetledim. KONTR'nin bu süreçten etkilenmemesi imkansýz.

Sadece durum tespitidir.

Yatýrým tavsiyesi içermez.
    Son düzenleme : deva-i dert; 15-12-2025 saat: 18:11.
    "Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
    Clausewitz

8. Tarihi Dönüm Noktasý

Açýklamalar

Þirketimizin baðlý ortaklýðý Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ.'nin üst yönetim yapýlanmasýna iliþkin olarak aþaðýdaki görev deðiþiklikleri ve atamalar gerçekleþtirilmiþtir. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ.'nde Genel Müdür olarak görev yapmakta olan Sayýn Osman Þahin Köþker, Ocak 2026 itibarýyla mevcut görevinden ayrýlacaktýr. Sayýn Köþker, 1 Nisan 2026 tarihine kadar Interim Genel Müdür olarak görevine devam edecek olup, 2026 yýlý boyunca Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ.'ne Yönetim Kurulu seviyesinde ve danýþmanlýk kapsamýnda destek vermeyi sürdürecektir. Bu kapsamda Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ.'ne; Sayýn David Chang, 2 Ocak 2026 tarihi itibarýyla CEO (Chief Executive Officer) olarak, Sayýn Gökhan Serdar ise 15 Aralýk 2025 tarihi itibarýyla CFO (Chief Financial Officer) olarak atanmýþtýr. Sayýn David Chang; üretim, tüketici elektroniði ve teknoloji odaklý organizasyonlarda 20 yýlý aþkýn uluslararasý üst düzey yöneticilik ve yönetim kurulu deneyimine sahiptir. Kendisi Tayvan (ROC) vatandaþý olup; Avrupa, Çin ve geliþmekte olan pazarlarda yürüttüðü global operasyonlar, birleþme ve satýn alma entegrasyonlarý ile büyük ölçekli yatýrým projelerinde önemli baþarýlara imza atmýþtýr. Daha önce Suunto'da CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmýþ; þirketin stratejik dönüþüm sürecine, global ürün geliþtirme faaliyetlerine ve sýnýr ötesi ortaklýk yapýlarýna liderlik etmiþtir. Operasyonel mükemmeliyet, finansal disiplin, ölçeklenebilir organizasyon yapýlarý ve kurumsal yönetiþim alanlarýnda derin bir uzmanlýða sahiptir. Sayýn Gökhan Serdar, Bilkent Üniversitesi Ýþletme Bölümü mezunu olup kariyerine Arthur Andersen'da denetim alanýnda baþlamýþ, ardýndan Ernst & Young'da görev almýþtýr. Daha sonra Yaþar Grubu bünyesinde Dyo ve Pýnar þirketlerinde finans alanýnda çeþitli üst düzey yönetim pozisyonlarýnda bulunmuþtur. 2014 yýlýnda katýldýðý ABD merkezli TPI Composites'te sýrasýyla EMEA Bölgesi CFO'su, EMEA & Hindistan Baþkan Yardýmcýsý ve EMEA Bölgesi Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý olarak görev yapmýþtýr. Bu dönemde sorumluluðundaki bölgenin yaklaþýk yirmi kat büyümesine liderlik etmiþ; Hindistan'da sýfýrdan tesis kurulumunu ve bölgesel stratejik dönüþüm projelerini baþarýyla yönetmiþtir. Global operasyonlar, finansal yönetim ve çok uluslu organizasyonlarýn idaresi konularýnda 20 yýlý aþkýn deneyime sahiptir. Söz konusu atamalarýn, Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ.'nin küresel büyüme hedeflerine, kurumsal yönetim yapýsýna ve finansal ile operasyonel kapasitesine önemli katkýlar saðlamasý beklenmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunarýz.

Bu açýklama basit bir üst yönetim deðiþikliði olarak okunmamalýdýr; aksine son aylarda yaþanan tüm finansal, operasyonel ve mevzuat kaynaklý geliþmelerin doðal bir devamý niteliðindedir. Öncelikle Osman Þahin Köþkerin görevden ani þekilde ayrýlmadýðýna dikkat edilmelidir. Ocak 2026 itibarýyla Genel Müdürlük görevinden çýkmakla birlikte Nisan 2026 ya kadar Interim Genel Müdür olarak görevine devam edecek, ayrýca 2026 yýlý boyunca Yönetim Kurulu seviyesinde ve danýþmanlýk rolüyle þirketin içinde kalacaktýr. Bu, þirketin kurucu hafýzasýný ve yerel operasyonel bilgiyi korumak istediðini, ani bir kopuþ ya da kriz durumu olmadýðýný açýkça göstermektedir. Yönetimler kriz anlarýnda kiþileri tamamen dýþarý alýr; burada ise kontrollü, planlý ve zamana yayýlmýþ bir devir süreci vardýr.

Yeni CEO olarak atanan David Chang profili tesadüf deðildir ve doðrudan Pomeganýn bir sonraki fazýna iþaret etmektedir. Chang in Tayvan vatandaþý olmasý, Asya merkezli teknoloji ve üretim kültürünü yakýndan bilmesi; Avrupa, Çin ve geliþen pazarlarda operasyon yürütmüþ olmasý; birleþme-satýn alma entegrasyonlarý ve büyük ölçekli yatýrým projelerinde görev almýþ olmasý, Pomeganýn artýk yalnýzca Türkiye iç pazarýna dönük bir üretici olarak deðil, küresel bir batarya oyuncusu olarak konumlanmak istediðini göstermektedir. Suunto gibi global bir markada CEOluk yapmýþ bir ismin seçilmesi, þirketin ürün geliþtiren, markalaþan ve sýnýr ötesi ortaklýklara açýk bir yapýya taþýnacaðýnýn güçlü bir sinyalidir. Bu tip profiller, mevcut düzeni korumak için deðil, ölçek büyütmek ve þirketi yatýrýmcý diline uygun hale getirmek için getirilir.

CFO atamasý bu resmin finansal ayaðýný tamamlamaktadýr. Gökhan Serdarýn kariyerine Big4 denetim firmalarýnda baþlamýþ olmasý, Yaþar Grubu gibi kurumsal yapýlarda görev almasý ve özellikle TPI Compositeste EMEA ve Hindistan bölgesinde yirmi kata varan büyümeyi yönetmiþ olmasý son derece kritiktir. Bu tür CFOlar günlük muhasebe için deðil; þeffaf raporlama, çok uluslu finansal yapý kurma, yatýrýmcý iliþkileri ve halka arz süreçleri için tercih edilir. Hindistanda sýfýrdan tesis kurmuþ, farklý ülkelerde finansal disiplin tesis etmiþ bir CFO profili, Pomeganýn önümüzdeki dönemde çok daha karmaþýk ve global bir finansal yapýya geçeceðinin açýk göstergesidir.

Bu üst yönetim yapýlanmasý, 2025 Yerli Aksam Yönetmeliði ile birebir örtüþmektedir. Yönetmelik artýk montajcý yapýlarý deðil, gerçek üreticileri ödüllendirmekte; sertifikasyon, izlenebilirlik ve sürekli denetimi zorunlu kýlmaktadýr. Pomeganýn hücre seviyesinde üretim yapmasý, Ek-2 kapsamýndaki yüksek katma deðerli aksamlar arasýnda yer almasý ve Türkiyede gerçek üretim altyapýsýna sahip olmasý, bu mevzuat altýnda onu yapýsal kazanan konumuna taþýmaktadýr. Ancak bu avantajýn sürdürülebilir olmasý, yalnýzca fabrika kurmakla deðil, bu fabrikanýn küresel standartlarda yönetilmesiyle mümkündür. Yeni CEO ve CFO atamalarý tam olarak bu ihtiyaca cevap vermektedir.

Zamanlama da son derece anlamlýdýr. Bedelli sermaye artýrýmýnýn %300den %100e revize edilmesi, varlýk satýþlarýyla bilançonun sadeleþtirilmesi, Tera ile yapýlan pay devirleri, yerli aksam mevzuatýnýn netleþmesi ve þimdi de üst yönetimin yeniden yapýlandýrýlmasý; hepsi ayný stratejik pencerenin parçalarýdýr. Bu pencere, þirketin yatýrým ve altyapý kurma döneminden ölçeklenme ve deðer yaratma dönemine geçiþini ifade etmektedir. Yönetim, bugünkü bilanço baskýsýnýn geçici olduðunu, asýl deðerin bu yapý tamamlandýðýnda ortaya çýkacaðýný varsayarak hareket etmektedir.

Piyasanýn bu tür haberleri kýsa vadede fiyatlamamasý doðaldýr. Çünkü piyasa çoðu zaman çeyreklik kâr, faiz gideri ve anlýk nakit akýþýna odaklanýr. Oysa bu açýklama bir kâr haberi deðil, bir yapý haberi, hatta bir gelecek mimarisi ilanýdýr. Tarihsel olarak bakýldýðýnda, global CEO ve CFO atamalarý genellikle geriye dönük olarak her þeyin orada baþladýðý noktalar olarak hatýrlanýr. Ancak o gün geldiðinde piyasa genellikle çoktan geç kalmýþ olur.

Kontrolmatik yatýrýmcýsý açýsýndan bu geliþme, grubun artýk her iþi tek merkezden yöneten bir yapýdan, deðer yaratan ve baðýmsýz fiyatlanabilir iþtirakler modeline geçtiðini göstermektedir. Pomeganýn bu þekilde yapýlandýrýlmasý, ileride halka arz, stratejik ortaklýk veya uluslararasý finansman seçeneklerinin önünü açmaktadýr. Bugün bilançoda görülen borçluluk ve baský, bu üretim ve yönetim altyapýsýný kurmanýn maliyetidir; fakat bu maliyeti üstlenebilen þirket sayýsý sýnýrlýdýr. Faizlerin normalleþtiði ve finansman koþullarýnýn rahatladýðý bir ortamda, mevzuata uyumlu, global yönetilen ve gerçek üretim yapan þirketlerin piyasa tarafýndan ayrýþmasý yüksek olasýlýktýr.

Özetle bu açýklamadan anlaþýlmasý gereken þudur: Pomega artýk yerel bir fabrika deðil, küresel ölçekte yönetilecek bir üretim þirketi olarak yeniden kurgulanmaktadýr. Kontrolmatik ise bu dönüþümü öngörmüþ, bedelini bugün bilançosunda ödemiþ, karþýlýðýný ise orta vadede deðerleme tarafýnda almayý hedefleyen bir strateji izlemektedir. Bugün görülen baský bir zayýflýk deðil, yarýn primlenecek olan yapýnýn inþa sürecidir.

David Chang, teknoloji ve ölçeklenebilir organizasyonlar odaðýnda 20 yýlý aþkýn uluslararasý üst düzey yöneticilik, giriþimcilik ve yatýrým deneyimine sahip bir profesyoneldir. Akademik olarak Cornell Üniversitesi Bilgisayar Bilimi mezunu olup, Harvard Business da MBA programýný tamamlamýþtýr. Bu kombinasyon, onu hem teknik altyapýyý anlayabilen hem de strateji, finans ve büyüme diliyle düþünebilen nadir yöneticiler arasýna yerleþtirmektedir.

Kariyerinin erken döneminde yazýlým, ürün geliþtirme ve dijital strateji alanlarýnda görev almýþ, daha sonra ölçeklenme aþamasýndaki teknoloji þirketlerinde CEO ve üst yönetici rollerine geçmiþtir. Gradifi gibi bir fintech þirketinde CEO olarak görev yapmýþ ve þirketin E*TRADE tarafýndan satýn alýnmasýna giden süreçte büyüme, ürün konumlandýrma ve yatýrýmcý iliþkileri tarafýnda aktif rol üstlenmiþtir. Bu deneyim, Chang in yalnýzca operasyon yöneten deðil, ayný zamanda exit ve deðer yaratma süreçlerini bilen bir yönetici olduðunu göstermektedir.

David Chang, PayPal ýn Boston operasyonlarýnda yöneticilik yapmýþ, bu süreçte büyük ölçekli global teknoloji þirketlerinde kurumsal süreçlerin nasýl iþlediðini yakýndan deneyimlemiþtir. Ayný zamanda Harvard Business School ve Babson College gibi kurumlarda giriþimcilik ve liderlik programlarýnda aktif roller üstlenmiþ, akademi ile reel sektör arasýnda köprü kurabilen bir profile sahip olmuþtur. Bu yönü, kurumsal yönetim, insan kaynaðý geliþimi ve organizasyonel olgunluk konularýnda derin bir bakýþ açýsý sunduðunu göstermektedir.

Bunun yanýnda Chang, güçlü bir yatýrýmcý ve mentor kimliðine sahiptir. TBD Angels gibi erken aþama yatýrým aðlarýnýn kurucu üyeleri arasýnda yer almakta, 90 dan fazla teknoloji giriþimine melek yatýrýmcý olarak destek vermiþtir. Bu durum, onun yalnýzca yönetici deðil, ayný zamanda sermaye, yatýrýmcý psikolojisi ve büyüme hikâyesi kurgulama konusunda deneyimli bir aktör olduðunu ortaya koymaktadýr. Geniþ yatýrýmcý ve giriþimci aðý, görev aldýðý þirketler için stratejik ortaklýk ve finansmana eriþim açýsýndan önemli bir kaldýraç yaratmaktadýr.

Uluslararasý kariyeri boyunca Avrupa, ABD, Çin ve geliþmekte olan pazarlarda faaliyet göstermiþ; birleþme ve satýn alma entegrasyonlarý, global operasyon yönetimi ve sýnýr ötesi büyüme projelerinde doðrudan sorumluluk almýþtýr. Operasyonel mükemmeliyet, finansal disiplin, ölçeklenebilir organizasyon yapýlarý ve kurumsal yönetiþim, Changin öne çýkan uzmanlýk alanlarýdýr. Bu özellikler, onu yalnýzca hýzlý büyüyen start-uplar için deðil, sanayi ve teknoloji tabanlý üretim þirketleri için de uygun bir lider profiline dönüþtürmektedir.

Pomega özelinde bakýldýðýnda David Chang in profili, þirketin yalnýzca Türkiye odaklý bir üretici olmaktan çýkýp global bir teknoloji ve enerji depolama oyuncusu olma hedefiyle örtüþmektedir. Non-Chinese supply chain, uluslararasý ortaklýklar, ihracat ve potansiyel halka arz süreçlerinde yatýrýmcýlarla ayný dili konuþabilen, global güven veren bir CEO figürü olarak konumlandýðý anlaþýlmaktadýr. Bu atama, operasyonel günlük yönetimden ziyade, Pomeganýn 2026 sonrasý küresel ölçeklenme, kurumsallaþma ve deðerleme hikâyesini inþa etmeye yönelik stratejik bir hamle olarak okunmalýdýr.

Gökhan Serdar profili, yapýlan atama ve bugüne kadar kamuya yansýyan kariyer izleri birlikte okunduðunda, klasik bir muhasebe kökenli CFO dan ziyade, ölçeklenme ve dönüþüm dönemleri için seçilmiþ bir **finans lideri** olarak deðerlendirilmelidir. Bu atama; kim olduðu kadar, **neden þimdi** geldiði sorusu üzerinden de anlam kazanýr.

Gökhan Serdar, Bilkent Üniversitesi Ýþletme mezunudur. Bilkent çýkýþlý finans yöneticileri genellikle güçlü analitik altyapý, kurumsal disiplin ve uluslararasý raporlama standartlarýna hâkimiyetle öne çýkar. Kariyerine Arthur Andersenda baþlamasý kritik bir detaydýr; çünkü Andersen yalnýzca muhasebe deðil, risk yönetimi, iç kontrol ve kurumsal yönetiþim kültürü kazandýran bir ekoldür. Ardýndan Ernst & Young a geçiþi, Serdar ýn denetim, konsolidasyon, IFRS ve çok uluslu yapýlarýn finansal mimarisi konularýnda derinleþtiðini gösterir.

Denetim kökeni özellikle önemlidir. Bu tip CFOlar rakam süsleyen deðil, rakamý savunabilen, yatýrýmcý ve regülatör karþýsýnda bilançosunun arkasýnda durabilen profillerdir. Halka arz süreçleri, yabancý yatýrýmcý giriþi, büyük fonlarla temas ve kredi yapýlandýrmalarý gibi baþlýklarda bu arka plan ciddi bir avantaj saðlar. Bu noktada Serdar, agresif muhasebeden ziyade kontrol ve sürdürülebilirliði önceleyen bir finans refleksine sahiptir.

Kariyerinin ikinci önemli evresi Yaþar Grubu dur. Dyo ve Pýnar gibi köklü sanayi ve FMCG þirketlerinde görev almasý, onu salt denetçi kimliðinden çýkarýp gerçek bir sektör CFO suna dönüþtürmüþtür. Yaþar Grubu; nakit yönetimi, marj disiplini, stok ve iþletme sermayesi yönetimi ile holding iþtirak iliþkileri konusunda Türkiye nin en kurumsal yapýlarýndan biridir. Bu deneyim, Serdara döngüsel sektörlerde finansal dayanýklýlýk ve ciro var ama kasa boþ tuzaðýndan kaçýnma refleksi kazandýrmýþtýr.

Asýl belirleyici kýrýlma noktasý ise TPI Composites dönemidir. TPI, rüzgâr enerjisi sektöründe dünyanýn en büyük kompozit üreticilerinden biri olup; son derece sermaye yoðun, global, sözleþme bazlý ve uzun vadeli yatýrým döngülerine sahip bir yapýdýr. Gökhan Serdarýn burada önce EMEA CFOsu, ardýndan EMEA & Hindistan Baþkan Yardýmcýsý ve son olarak EMEA Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý seviyesine yükselmesi, onun yalnýzca finans yöneten deðil; yatýrým, operasyon ve coðrafi geniþlemeyi birlikte yöneten bir lider olduðunu açýkça ortaya koyar.

Bu dönemde sorumluluðundaki bölgenin yaklaþýk **20 kat büyümesi**, dikkatle okunmasý gereken bir veridir. Bu ölçekte bir büyüme; sýfýrdan fabrika kurulumlarý, yüksek tutarlý CAPEX projeleri, uzun vadeli müþteri kontratlarý, dövizli gelir borç dengesi, devlet teþvikleri ve proje finansmaný gibi karmaþýk süreçleri içerir. Hindistanda sýfýrdan tesis kurulumu yönetmiþ olmasý da Serdar ýn küresel ayak izi, yurtdýþý üretim ve farklý regülasyon ortamlarýnda iþ kurma konularýnda doðrudan deneyime sahip olduðunu gösterir.

Bu çerçevede Gökhan Serdarýn Pomega CFOluðu, günlük muhasebe veya rutin bütçe takibinin çok ötesinde bir anlam taþýr. Bu atama; nakit akýþý disiplini, borç özsermaye dengesi, yatýrým önceliklendirmesi, global raporlama altyapýsý ve olasý halka arz hazýrlýðý için yapýlmýþ stratejik bir tercihtir. Bedelli sermaye artýþý, borç azaltýmý, bilanço sadeleþmesi ve yatýrýmcý güveni gibi baþlýklar düþünüldüðünde, Serdar profili bir kriz CFOsundan ziyade, açýk biçimde bir **finansal mimar** tipolojisine uymaktadýr.

David Chang in CEO olarak geliþiyle birlikte tablo daha da netleþmektedir. Chang büyüme, küresel vizyon ve strateji tarafýný temsil ederken; Serdar bu büyümenin finansal olarak sürdürülebilir, denetlenebilir ve yatýrýmcý nezdinde kabul edilebilir olmasýný saðlayacak denge unsurudur. Bu ikili yapý, þirketlerin genellikle halka arzdan veya büyük ölçekli uluslararasý finansmanlardan **12-36 ay önce** kurduðu klasik bir üst yönetim kombinasyonudur.

Özetle Gökhan Serdar; denetim kökenli disiplin, sanayi þirketi pratiði ve global enerji üretimi tecrübesini birleþtiren, yüksek büyüme döneminde kontrolü kaybettirmeyen CFOprofilidir. Pomega açýsýndan bu atama, hýzlý büyüme sonrasý finansal olgunluk evresine geçiyoruz mesajý olarak okunmalýdýr. Bu da kýsa vadeli bilanço tartýþmalarýndan ziyade, orta vadeli deðerleme, kurumsallaþma ve uluslararasý yatýrýmcý hikâyesine iþaret eder.

********burasý önemli *******

Bu iki profili **ayný anda ve bilinçli biçimde þirketin tepesine koymanýn** kazandýrdýklarýný, kýsa vadeli beklentilerden ziyade **þirketin hangi lige taþýnmak istendiði** üzerinden okumak gerekir. Çünkü burada mesele iyi CEO + iyi CFO deðil, **doðru zamanda kurulmuþ bir ikili mimari**dir.

Öncelikle bu kombinasyon þirkete **kontrollü ölçeklenme** kazandýrýr. David Chang büyümeyi, pazar açýlýmýný, müþteri kontratlarýný ve küresel hikâyeyi iterken; Gökhan Serdar bu büyümenin nakit üretip üretmediðini, borçla mý yoksa saðlýklý özkaynakla mý finanse edildiðini ve bilanço üzerinde nerede risk biriktiðini sürekli dengeleyen taraftýr. Bu sayede þirket büyüdü ama finansal olarak yoruldu noktasýna savrulmaz. Hýz ile kontrol ayný anda çalýþýr.

Ýkinci kritik kazaným **yatýrým yapýlabilirliktir**. Yabancý fonlar, stratejik ortaklar ve uluslararasý bankalar tek baþýna vizyona bakmaz; o vizyonun finansal olarak savunulabilir olup olmadýðýna bakar. Chang, þirketi anlatan ve büyüme hikâyesini kuran figürken; Serdar o hikâyenin Excel ini, bilançosunu ve risk analizini masaya koyan isimdir. Bu ikili yapý, þirketi iyi fikirli yerel oyuncudan çýkarýp, global yatýrýmcýya açýlabilir kurumsal yapýya dönüþtürür.

Üçüncü olarak bu yapý þirkete **sermaye maliyeti avantajý** saðlar. Kontrolsüz büyüyen þirketler genellikle pahalý borçlanýr, sýk bedelli yapar veya deðerinin altýnda ortak alýr. Serdarýn denetim ve proje finansmaný refleksi, Changin büyüme iþtahýný törpülemek için deðil, daha ucuz ve daha doðru finansmanla desteklemek içindir. Bu da orta vadede þirketin deðerlemesini doðrudan yukarý çeker.

Dördüncü kazaným **kurumsal dayanýklýlýktýr**. Enerji ve batarya gibi sektörler döngüseldir; talep, fiyat ve regülasyon hýzla deðiþebilir. Chang fýrsatlarý hýzlý yakalayan taraftýr, Serdar ise bu fýrsat bilançoyu nereden kýrarsorusunu soran taraftýr. Bu denge, þirketi hem krizlere karþý dayanýklý kýlar hem de ani yön deðiþikliklerinde savrulmasýný engeller.

Beþinci olarak bu ikili yapý, þirkete **halka arz ve stratejik ortaklýk opsiyonlarýný gerçekçi biçimde açar**. Halka arz sadece kârla deðil, raporlama kalitesi, iç kontrol, yönetim þeffaflýðý ve öngörülebilirlikle olur. Chang Serdar ikilisi, bu altyapýyý kurabilecek nadir kombinasyonlardan biridir. Bu da þirketi tek bir çýkýþ senaryosuna mahkûm etmez; IPO, ortaklýk, varlýk satýþý gibi seçenekleri ayný anda masada tutabilir.

Son olarak, belki de en görünmeyen ama en kritik kazaným **iç organizasyon etkisidir**. Operasyon ekipleri büyük, pazar baskýsýný Changden hissederken; finans ekipleri Serdar dan kontrol, disiplin, sürdürülebilirlik sinyalini alýr. Bu, þirket içinde kaos deðil, net rol paylaþýmý ve karar hýzlanmasý yaratýr. Kimsenin alaný belirsiz kalmaz.

Özetle bu iki profili harmanlayýp þirketin baþýna getirmek; þirkete kýsa vadede alkýþtan çok **orta vadede güven**, uzun vadede ise **daha yüksek ve savunulabilir bir deðerleme** kazandýrýr. Bu, þirketi büyütelim kararý deðil; **þirketi bir üst lige taþýyalým** kararýnýn yönetim kadrosuna yansýmýþ halidir.
    Son düzenleme : carizma; 15-12-2025 saat: 19:52.

Sayfa 226/369 ÝlkÝlk ... 126176216224225226227228236276326 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •