Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
149,60 10% 1,52 Mr 133,50 / 149,60
71,55 9.99% 412,30 Mn 63,30 / 71,55
106,80 9.99% 267,85 Mn 95,55 / 106,80
36,38 9.98% 315,19 Mn 33,20 / 36,38
11,25 9.97% 197,37 Mn 11,25 / 11,25
224,90 -9.97% 1,26 Mr 224,90 / 240,80
8,15 -9.94% 666,63 Mn 8,15 / 8,99
129,00 -9.35% 3,25 Mr 128,10 / 152,90
39,12 -8.04% 105,06 Mn 39,00 / 42,40
11,79 -8.03% 2,17 Mn 10,02 / 12,86
299,75 0.59% 14,23 Mr 291,25 / 300,50
256,00 0.89% 9,47 Mr 253,00 / 261,50
207,80 5.32% 8,38 Mr 194,90 / 211,10
336,50 5.07% 8,18 Mr 323,25 / 336,50
2,44 0.83% 6,60 Mr 2,37 / 2,52
17,24 1.83% 490,57 Mn 16,51 / 17,24
69,25 1.47% 6,48 Mr 66,45 / 69,40
207,80 5.32% 8,38 Mr 194,90 / 211,10
703,50 2.1% 4,08 Mr 681,00 / 710,50
89,45 0.51% 359,12 Mn 87,35 / 89,65
110,80 0.54% 141,06 Mn 108,00 / 111,10
27,78 -1.14% 119,83 Mn 27,50 / 27,94
11,33 2.16% 518,55 Mn 10,93 / 11,39
78,60 0.13% 356,66 Mn 77,50 / 79,85

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 260/370 ÝlkÝlk ... 160210250258259260261262270310360 ... SonSon
Arama sonucu : 2959 madde; 2,073 - 2,080 arasý.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Þ.

1.  Alýntý Originally Posted by carizma Yazýyý Oku
    ülkemizin döviz kazanmasý için di.. kimseye muhtaç olmadan üretim yapabilmek içindi. ülkenin zenginleri faizden para kazanýrken sokakta iþsiz býrakmamak içindi..

devam edeyim mi ?
    Sayýn Carizma bu paylaþýmýnýz ve yaklaþýmýnýzdýr doðru olan
    ben þahsen gördüðüme ve yaþadýðýma inanan bir insaným sosyal medyadan yada uzmanlardan asla etkilenmeyen bir insaným dinlerim ama karaýmý ben veririm geçen gün boynunda zincir kulaðýnda küpe otuz dakika kontrolmatiði eleþtren serdamýydý neydi bir profun ne kadar cahilce konuþmasýný izleyince ne kadar doðru yolda olduðumu anladým,
    kontrolmatiðe yatýrým yapma hikayem tabiki para kazanmak içindi haberdaar bile deðildim ancak borsa haberlerini mutlaka izlerim kontrolmatiðide aldýðý ihaleler sonucunda keþfettim baktým sýk sýk ihale alýyor az bir posizyon açtým aldýk kaðýt uçmaya baþladý ,derken genel kuruluna katýldým Sami Aslanhaný tv ve basýndan izlemiþtim ancak bu tanýmam için yeterli deðildi genel kurulda kendisiyle birebir konuþtukca neyapmak istediklerini ve kiþiliði hakkýndada çýkarým yaptým kendimce þirketin geleceðini parlak gördüm yatýrýmlarýmý çoðalttým ikinci üçüncü genel kurullarda inancým iyice pekiþti þirkete karþý epey hissem oldu son bedelliyede katýldým ,þirketin içinden üç dört tane unicron çýkacaðýný zamanla görebileceðiz umudunu halen taþýyorum .
    bir kaç iþyeri batýrmýþ birisi olarak Sami beye bildiklerimi yýllar önce anlattým son bedellide gidip ihlas ve katmercilerle görüþün dedim onlar bir ayda onay alýyor nasýl hangi yöntemle aldýklarýný öðrenin demiþtim üç yýl önce %200 bedelli yapýn demiþtim olmadý ülkenin yanlýþ ekonomik uygulamalarýda zor zamanlar üzerine tüy dikti ,
    gelelim sadede buradaki herkese bir arkadaþ bir paydaþ olarak seslenmek istiyorum biribirimize kýrýcý davranarak hiç bir yere varamayýz ,daha yapýcý daha yol gösterici daha gerçek paylaþýmlar yapýlmasý hepimizin çýkarýnadýr
    þimdi ben gerçek bir bilgi paylaþayým þirketin 350 bin yatýrýmcýsý var bu muazzam bir saayýdýr otuz endeks kaðýtlarýnýn bzýlarýnda bu sayý yoktur ,bu þirketin epey tanýndýðýný ve inanýldýðýnýn bir göstergesidir.

2. kontr depresyonu öyle adlandýrýyorum
    bir kýsým yatýrýmcý hala inkar durumunda. kontr hakettiði yerde deðil bilerek düþürülüyor modunda.
    bu inkar dönemini geç de olsa atlattým.artýk kabulenme dönemindeyim
    artýk olumlu haberleri sorgulayabiliyor acaba diyebiliyorum.
    suçu sadece þirket yönetiminde aramýyorum.
    ama inkar dönemi niye benim açýmdan uzun sürdü.burda þirket yönetimi sanki daha fazla suçlu gibi
    --abd de fabrika kurulumu 1 milyar dolara yakýn teþvik haberleri,arsa satýn alýnmalar
    progresiva 300 mýlyon dolarlýk çin kredisi, santral lisansý verilmesi
    simens stratejik ortaklýk
    varta ortaklýk
    enerjisa stratejik ortaklýk
    plan s uzaya uydu göndermeler
    iski botaþ osmaniye ýrak gibi yüksek miktarlý ihaleler
    mc fly 48 mýlyon dolar teþvik kredisi
    þirketin güzel ciro artýþý
    yurt içinde teþvikler
    benim kontr un olumsuz taraflarýný görmemi hep engelledi inkar dönemimin uzun sürmesine sebeb oldu.
    üstelik benim maliyetler 14-15 li fiyatlar yakýn zamanan kadar karda (enflasyon hariç) olduðum halde
    þimdi kontr yatýrýmý unuttum çektim kenara yeni portföy oluþturarak devam.
    kontr depresyonu bitti.
    burda bazý arkadaþlarýn þirket yönetimine ve yazý yazan arkadaþlara hakaret içerikli sözlerini tasvip etmiyorum,kontr depresyonuna baðlýyorum.
    kontr u her durumda öven yere göðe sýðdýramayan arkadaþlarýnda bu inkar dönemini atlatmalarýný, þirketin olumlu ve olumsuz yanlarýný beraber deðerlendirmesini bir an önce yapabilmesini diliyorum. tabii bu benim sorunum deðil.dilek sadece.

yeni pozýsyon ne zaman artýrýrým
    pomega özellikle yurt içi yüklü batarya ihaleleri almaya baþlarsa
    depolamalý santral lisans(ön lisans deðil) onaylarý hýzlanýr ve artarsa
    faizler yatýrým yapýlabilecek seviyelere gelirse
    þirketin finansman giderleri azalýrsa
    ciro artýþý devam ederse.
    favök özsermaye vs onlara girmiyorum
    belki en dipten olmaz ama kontr yeni alým o zaman yaparým.
    burda amacýmýz birbirimize farklý bakýþ açýsý sunmak. bilgi alýþveriþinde bulunmak.
    ego tatmin etmek deðil.kavga etmek deðil.
    zaten kontr yatýrýmcýsý olarak sýkýntýlý durumdayýz

3. Bu þirketi kurtaracak tek þey Bilal beyin varlýk fonuna devri ve sami denen kiþinin þirketten defedilip kodese týkýlmasýyla olur. Tutuklamak için gerekçe zor olmaz yerli milli þirket sonuçta devlet bu þirketi borcuyla beraber devralsýn bence.

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

4. Bedelli sermaye artýrýmý öncesi (28 Kasým 2025) ve sonrasý (26 Aralýk 2025)

1 Toplam takas hacmi ve tabana yayýlým:
    Bedelli öncesinde toplam takas hacmi yaklaþýk 420 milyon lot seviyesindeyken, bedelli sonrasýnda bu rakam 936 milyon lota yükselmiþtir. Bu çok net biçimde, bedelliyle birlikte hisse senedinin likiditesinin arttýðýný ve daha geniþ yatýrýmcý tabanýna yayýldýðýný göstermektedir. Yani hisse dar bir elde sýkýþmýþ olmaktan çýkmýþtýr.
    2 Büyük aracý kurumlarýn pozisyon deðiþimi:
    Bedelli öncesinde Ýþ Yatýrým (54 mn lot), Garanti BBVA (41 mn lot) ve Ziraat Yatýrým (33 mn lot) gibi kurumlar sýnýrlý büyüklükte pozisyonlara sahipken; bedelli sonrasýnda bu kurumlarýn pozisyonlarý sýrasýyla 119 mn, 95 mn ve 76 mn lota yükselmiþtir. Bu durum, bedelli sonrasý dönemde kurumsal yatýrýmcýlarýn hisseye ilgisinin azalmadýðýný, aksine arttýðýný ortaya koymaktadýr.
    3 Diðer grubunun payý:
    Bedelli öncesinde Diðerkategorisi toplam takasýn yaklaþýk %54,5ini oluþtururken, bedelli sonrasýnda bu oran %53,8 seviyesinde kalmýþtýr. Oransal olarak büyük bir deðiþim olmamasý, bedelli sonrasý satýþlarýn panik boþaltmasý deðil, doðal bir daðýlým ve yeniden konumlanma süreci olduðunu gösterir.
    4 Yatýrým fonlarý ve banka aracý kurumlarý:
    Bedelli öncesinde yatýrým fonlarý ve bankalar daha sýnýrlý pozisyondayken, bedelli sonrasýnda Yatýrým Fonlarý (71 mn lot), Yapý Kredi (71 mn lot), Ak Yatýrým (68 mn lot) ve Vakýf Yatýrým (67 mn lot) gibi oyuncularýn belirgin þekilde pozisyon büyüttüðü görülmektedir. Bu tablo, hisseye uzun vadeli bakýþýn tamamen kaybolmadýðýný, aksine daha kurumsal bir yapýya evrildiðini gösterir.

5 Bedelli sonrasý fiyat takas iliþkisi:
    Fiyat baskýsýna raðmen büyük kurumlarýn toplam pozisyonlarýnýn artmasý, satýþlarýn aðýrlýklý olarak kýsa vadeli, bireysel veya spekülatif yatýrýmcýlar kaynaklý olduðunu düþündürmektedir. Kurumsal taraf, düþüþleri pozisyon kurma ve maliyet düþürme fýrsatý olarak deðerlendirmiþtir.

6) Genel sonuç (net tablo):
    Bedelli sermaye artýrýmý sonrasý ortaya çýkan tablo;
    Likiditesi artmýþ,
    Kurumsal yatýrýmcý payý büyümüþ,
    Daha yaygýn ve dengeli bir ortaklýk yapýsýna sahip,
    Kýsa vadede fiyat baskýsý yaþayan ancak uzun vadede sindirilmiþ bir sermaye yapýsýna doðru ilerleyen bir hisse görünümüdür.
    Bu veriler, bedelli sonrasý dönemin çöküþ deðil, klasik bir yeniden fiyatlama ve daðýlým süreci olduðunu göstermektedir.

Öncelikle hisse fiyatýndaki düþüþü tek baþýna þirketin borçlarýný çeviremiyor olmasý þeklinde okumak eksik ve yüzeysel bir yorumdur. Kontrolmatikte yaþanan süreç; yüksek büyüme dönemine özgü bilanço gerilimi + sermaye artýrýmý kaynaklý geçici arz baskýsý + piyasa psikolojisinin birleþimidir.
    Patron satýþý = finansal iflas algýsý doðru deðildir
    Patronun pay satýþý, þirket kasasýna doðrudan nakit giriþi saðlamaz; bu nedenle operasyonel borç ödeme için zorunlu bir araç deðildir. Burada yapýlan satýþ, bedelli sermaye artýþýyla birlikte özkaynak yapýsýný güçlendirme ve iþtirak yatýrýmlarýna alan açma stratejisinin bir parçasýdýr. Patron kontrolü kaybetmemiþtir; aksine sermaye tabaný geniþletilmiþtir.
    Nakit / kýsa vadeli borç %13 eleþtirisi baðlamdan kopuktur
    Bu oran tek baþýna yorumlanamaz. Kontrolmatikte:
    yüksek stok,
    Uzun vadeye yayýlan proje tahsilatlarý,
    Döviz bazlý ve teminatlý borç yapýsý
    vardýr. Bu þirket bir ticaret firmasý deðil, proje-finansman modeliyle çalýþan mühendislik þirketidir. Kýsa vadeli borçlar, genellikle proje bazlý rotatif finansmandýr.
    3 Net Finansal Borç / FAVÖK 19,33 geçici bir rasyodur
    Bu oran, FAVÖKün henüz devreye girmemiþ yatýrýmlar nedeniyle baskýlý olduðu bir dönemde hesaplanmýþtýr.
    Pomega
    Plan-S
    Enerji depolama projeleri
    Mc fly
    henüz tam kapasite FAVÖK üretmeye baþlamamýþtýr. Bu yatýrýmlar devreye girdiðinde oran doðal olarak hýzla aþaðý gelir. Bu yüzden bu rasyoyu statik görmek yanlýþtýr.
    4 Bedelli sermaye artýþý sonrasý takas verileri ne söylüyor?
    Karþýlaþtýrmalý takas analizinde görülen tablo nettir:
    Büyük kurumsal yatýrýmcýlar (Ýþ, Garanti, Ziraat, Yapý Kredi) pozisyon artýrmýþtýr
    Diðer grubundaki daðýnýk yatýrýmcý satýþlarý azalýrken, merkezileþme artmýþtýr
    Ortalama maliyetler 11,40 11,55 bandýnda sýkýþmýþtýr
    Bu tablo daðýtým deðil, konsolidasyon / taban oluþumu karakteri taþýr.
    5 Hisse fiyatý neden hemen yükselmiyor?
    Çünkü:
    Bedelli sonrasý arz sindirimi gerekir
    Kýsa vadeli trader çýkýþý yaþanýr
    Piyasa, yeni sermayenin nerede kullanýlacaðýný görmek ister
    Ancak bu faktörler geçicidir. Finansal belirsizlik kalktýðýnda, fiyatýn gecikmeli ama sert tepki vermesi piyasa doðasýna uygundur.
    Sonuç Net ve Açýk
    Kontrolmatik borcunu çeviremeyen bir þirket deðildir
    Yaþanan süreç yüksek büyümenin bilanço üzerindeki geçici baskýsýdýr
    Bedelli, þirketi zayýflatmamýþ; finansal manevra alanýný geniþletmiþtir
    Takas verileri akýllý paranýn pozisyon aldýðýný göstermektedir
    Bugün görülen fiyat, þirketin potansiyelini deðil; geçici belirsizlik fiyatlamasýný yansýtmaktadýr.

5. Cakal Sami nin diger hissesi Emkel de olanlarda bir garip. Ali Ercan'in ekibi once tipe donusum yapiyor. Ertesi gun bu hisseler yasaklaniyor. Burada Spk ve/veya devlet eliyle bir sorusturma oldugu asikar. Bunun ucu tescilli duzenbazlara dokunabilir.

6.  Alýntý Originally Posted by carizma Yazýyý Oku
    Bu yorumda bazý finansal oranlar doðru olsa da çýkarýlan sonuçlar eksik ve tek boyutludur. Evet, Net Finansal Borç/FAVÖK oraný yüksektir ve bu þirket için bir risk göstergesidir, bunu kimse inkâr etmiyor. Ancak bu oran tek baþýna “borçlar döndürülemiyor” sonucunu doðurmaz. Çünkü Kontrolmatik’te borcun önemli kýsmý proje finansmaný ve yatýrým döngüsüne baðlýdýr; özellikle Pomega, Plan-S ve enerji depolama yatýrýmlarý henüz nakit üretim fazýna geçmemiþtir. Bugün FAVÖK zayýf görünürken borç yüksekse oran þiþer; bu matematiksel bir sonuçtur, iflas göstergesi deðil.

Kasadaki nakdin kýsa vadeli borçlara oranla düþük olmasý da tek baþýna “ödeme krizi” anlamýna gelmez. Þirket son bir yýlda tahvil, finansman bonosu ve Eurobond ile vadeyi uzatmýþ, kýsa vadeli TL borçlarý orta-uzun vadeye yaymýþtýr. Bu zaten KAP açýklamalarýnda açýkça yazmaktadýr. Likidite yönetimi sadece “kasa nakdi” ile deðil, vade yapýsý, tahsilat döngüsü ve proje bazlý nakit giriþleriyle deðerlendirilir.

“Hisse satýþý = patron sýkýþtý” genellemesi de finans literatüründe doðru deðildir. Kontrol kaybý yaratmayan, iþtirak finansmaný için yapýlan satýþlar; özellikle sermaye piyasasýna eriþimi olan büyüme þirketlerinde sýk görülen bir yöntemdir. Bu iyi midir, kötü müdür? Ayrý tartýþýlýr. Ama otomatik olarak “borç döndürülemiyor” demek teknik olarak hatalýdýr.

Özetle

Rakamlarý kopuk okumak kolay. Net Borç/FAVÖK yüksek çünkü yatýrýmlar nakit üretim fazýna geçmedi. Bu bir risk, ama “borç döndürülemiyor” demek deðil. Þirket son bir yýlda vadeyi uzattý, Eurobond çýkardý, kýsa vadeli TL borcu azalttý. Hisse satýþý da kontrol kaybý yaratmýyor. Tartýþma “battý” deðil, 2026’da FAVÖK artacak mý sorusu üzerinden yapýlmalý.
    Neo klasik ekonomi düþüncesinden epistemolojik kopuþ, heterodoks yaklaþýmý ön plana çýkardý.
    nebati söylemi ile sizin yazý birebir ayný
    oyun geçmeye çalýþan çocuklar geçemeyeceðini anlayýnca son çare tüm tuþlara basar ya ayný öyle bir yazý olmuþ her tuþa basmýþsýnýz

7. %300 bedelli sermaye artýþý planýnýn %100’e revize edilmesinin olasý nedenleri, uzun, hem finansal hem stratejik hem de piyasa psikolojisi boyutuyla
    1 Piyasa absorpsiyon kapasitesinin sýnýrýna gelinmesi
    %300 bedelli, mevcut sermayenin üç katý kadar yeni nakit talebi anlamýna geliyordu. Özellikle hisse fiyatýnýn baský altýnda olduðu, yatýrýmcý güveninin zayýfladýðý ve likiditenin seçici olduðu bir dönemde bu büyüklükte bir bedellinin piyasada saðlýklý þekilde sindirilmesi zordur. Yönetim, yatýrýmcýdan “bir seferde çok yüksek kaynak” istemenin hem fiyatý hem de güveni kalýcý biçimde zedeleyebileceðini görmüþ olabilir. %100 bedelliye çekilmesi, piyasayý boðmadan fonlama yapma tercihi olarak okunabilir.
    2 Bedelli sonrasý satýþ baskýsýný sýnýrlama isteði
    Yüksek oranlý bedellilerde en büyük risk, hak kullanýmýndan sonra oluþan yoðun satýþ dalgasýdýr. %300 gibi agresif bir artýþta, özellikle kýsa vadeli yatýrýmcýlarýn eline çok fazla yeni pay geçer ve bu paylarýn önemli bir kýsmý hýzla satýlýr. Bu da bedelli sonrasý fiyatýn uzun süre toparlanamamasýna yol açar. %100 bedelliye geçiþ, arz þokunu küçültme ve satýþ baskýsýný daha yönetilebilir hale getirme amacýný taþýr.
    3 Finansman ihtiyacýnýn yeniden ölçeklendirilmesi
    Baþlangýçta planlanan %300 bedelli, “maksimum ihtiyaca göre” hazýrlanmýþ bir senaryo olabilir. Ancak süreç içinde;
    • Yurt dýþý tahvil (Eurobond) ihracý,
    • Finansman bonosu / tahvil geri ödemelerinin sorunsuz yapýlmasý,
    • Döviz bazlý borçlarýn vade uzatýmý,
    • Ýþtiraklerden (Pomega, Plan-S vb.) beklenen nakit akýþlarýnýn netleþmesi
    gibi geliþmelerle birlikte nakit ihtiyacýnýn aciliyeti ve büyüklüðü aþaðý revize edilmiþ olabilir. Bu durumda %100 bedelli, “yeterli ama aþýrý olmayan” bir fonlama olarak tercih edilmiþ olabilir.
    4 Kontrol ve ortaklýk yapýsý hassasiyeti
    Çok yüksek oranlý bedelliler, özellikle katýlým oraný düþerse, mevcut ortaklar için kontrol kaybý riskini beraberinde getirir. Patron ve ana ortaklar açýsýndan %300 bedelli, katýlýmýn tam olmamasý halinde ciddi seyrelme (dilution) yaratabilirdi. %100 bedelli ise hem þirketi fonlar hem de ortaklýk yapýsýný daha kontrollü biçimde korur. Bu da “þirketi büyütürken kontrolü riske atmama” refleksiyle uyumludur.
    5 Yatýrýmcý psikolojisini toparlama ihtiyacý
    %300 bedelli, piyasada çoðu zaman “þirket çok sýkýþýk” algýsý yaratýr. Bu algý doðru olmasa bile fiyat üzerinde yýkýcý etki yaratýr. %100’e revizyon ise piyasaya þu mesajý verir:
    “Evet, fon ihtiyacý var ama bu yönetilebilir ve makul düzeyde.”
    Bu, özellikle orta–uzun vadeli yatýrýmcý için psikolojik eþiklerin yumuþatýlmasý anlamýna gelir.
    6 Alternatif finansman kanallarýnýn devreye girmesi
    Þirketin son dönemde:
    • Yurt dýþý tahvil ihracý,
    • Döviz bazlý uzun vadeli borçlanma,
    • Nitelikli yatýrýmcýya satýþlar
    gibi kanallarý etkin kullandýðý görülüyor. Bu tablo, özkaynak yoluyla toplanmasý gereken tutarýn azaltýlmasýna imkân tanýmýþ olabilir. Yani %300 bedelli yerine, borç + bedelli dengesi yeniden kurulmuþ olabilir.
    7 SPK ve piyasa geri bildirimleri
    Her ne kadar resmî olarak açýklanmasa da, yüksek oranlý bedellilerde SPK’nýn ve aracý kurumlarýn piyasa koþullarýna iliþkin geri bildirimleri etkili olabilir. “Bu büyüklük piyasada zorlanýr” uyarýlarý, yönetimi daha dengeli bir yapýya yönlendirmiþ olabilir. %100 bedelli, hem onay hem de satýþ süreci açýsýndan daha az risklidir.
    8 Stratejik zaman kazanma hamlesi
    %100 bedelli, þirket için “tek seferde her þeyi çözmek” yerine, zamana yayýlmýþ finansman stratejisinin ilk adýmý olabilir. Yönetim, önce piyasayý rahatlatmayý, fiyatý stabilize etmeyi ve operasyonel sonuçlarý göstermeyi; ileride gerekirse ilave araçlarla (tahvil, proje finansmaný, iþtirak satýþlarý vb.) devam etmeyi planlamýþ olabilir.
    9 Sýkýþýklýk iddiasýna karþý net çerçeve
    Bu revizyon tek baþýna þirket çok kötü durumda” anlamýna gelmez. Aksine, kontrolsüz bir þekilde %300 bedelliye gitmek yerine, piyasa gerçeklerine göre geri adým atabilmek, yönetimin esnekliðini ve rasyonel karar alma kapasitesini gösterir. Gerçekten çaresiz þirketler, genelde plan küçültmez; aksine daha da agresif fonlama arayýþýna girer.
    10 Özetle
    %300’ten %100’e revizyon;
    • Nakit ihtiyacýnýn azaldýðýný veya daha iyi yönetildiðini,
    • Piyasa ve yatýrýmcý tepkisinin dikkate alýndýðýný,
    • Kontrol ve fiyat istikrarýnýn önceliklendirildiðini,
    • Finansmanýn tek kanala baðlanmadýðýný
    gösteren stratejik bir dengeleme hamlesi olarak okunabilir.
    .

8.  Alýntý Originally Posted by carizma Yazýyý Oku
    Bedelli sermaye artýrýmý öncesi (28 Kasým 2025) ve sonrasý (26 Aralýk 2025)

1 Toplam takas hacmi ve tabana yayýlým:
    Bedelli öncesinde toplam takas hacmi yaklaþýk 420 milyon lot seviyesindeyken, bedelli sonrasýnda bu rakam 936 milyon lota yükselmiþtir. Bu çok net biçimde, bedelliyle birlikte hisse senedinin likiditesinin arttýðýný ve daha geniþ yatýrýmcý tabanýna yayýldýðýný göstermektedir. Yani hisse dar bir elde sýkýþmýþ olmaktan çýkmýþtýr.
    2 Büyük aracý kurumlarýn pozisyon deðiþimi:
    Bedelli öncesinde Ýþ Yatýrým (54 mn lot), Garanti BBVA (41 mn lot) ve Ziraat Yatýrým (33 mn lot) gibi kurumlar sýnýrlý büyüklükte pozisyonlara sahipken; bedelli sonrasýnda bu kurumlarýn pozisyonlarý sýrasýyla 119 mn, 95 mn ve 76 mn lota yükselmiþtir. Bu durum, bedelli sonrasý dönemde kurumsal yatýrýmcýlarýn hisseye ilgisinin azalmadýðýný, aksine arttýðýný ortaya koymaktadýr.
    3 Diðer grubunun payý:
    Bedelli öncesinde Diðerkategorisi toplam takasýn yaklaþýk %54,5ini oluþtururken, bedelli sonrasýnda bu oran %53,8 seviyesinde kalmýþtýr. Oransal olarak büyük bir deðiþim olmamasý, bedelli sonrasý satýþlarýn panik boþaltmasý deðil, doðal bir daðýlým ve yeniden konumlanma süreci olduðunu gösterir.
    4 Yatýrým fonlarý ve banka aracý kurumlarý:
    Bedelli öncesinde yatýrým fonlarý ve bankalar daha sýnýrlý pozisyondayken, bedelli sonrasýnda Yatýrým Fonlarý (71 mn lot), Yapý Kredi (71 mn lot), Ak Yatýrým (68 mn lot) ve Vakýf Yatýrým (67 mn lot) gibi oyuncularýn belirgin þekilde pozisyon büyüttüðü görülmektedir. Bu tablo, hisseye uzun vadeli bakýþýn tamamen kaybolmadýðýný, aksine daha kurumsal bir yapýya evrildiðini gösterir.

5 Bedelli sonrasý fiyat takas iliþkisi:
    Fiyat baskýsýna raðmen büyük kurumlarýn toplam pozisyonlarýnýn artmasý, satýþlarýn aðýrlýklý olarak kýsa vadeli, bireysel veya spekülatif yatýrýmcýlar kaynaklý olduðunu düþündürmektedir. Kurumsal taraf, düþüþleri pozisyon kurma ve maliyet düþürme fýrsatý olarak deðerlendirmiþtir.

6) Genel sonuç (net tablo):
    Bedelli sermaye artýrýmý sonrasý ortaya çýkan tablo;
    Likiditesi artmýþ,
    Kurumsal yatýrýmcý payý büyümüþ,
    Daha yaygýn ve dengeli bir ortaklýk yapýsýna sahip,
    Kýsa vadede fiyat baskýsý yaþayan ancak uzun vadede sindirilmiþ bir sermaye yapýsýna doðru ilerleyen bir hisse görünümüdür.
    Bu veriler, bedelli sonrasý dönemin çöküþ deðil, klasik bir yeniden fiyatlama ve daðýlým süreci olduðunu göstermektedir.

Öncelikle hisse fiyatýndaki düþüþü tek baþýna þirketin borçlarýný çeviremiyor olmasý þeklinde okumak eksik ve yüzeysel bir yorumdur. Kontrolmatikte yaþanan süreç; yüksek büyüme dönemine özgü bilanço gerilimi + sermaye artýrýmý kaynaklý geçici arz baskýsý + piyasa psikolojisinin birleþimidir.
    Patron satýþý = finansal iflas algýsý doðru deðildir
    Patronun pay satýþý, þirket kasasýna doðrudan nakit giriþi saðlamaz; bu nedenle operasyonel borç ödeme için zorunlu bir araç deðildir. Burada yapýlan satýþ, bedelli sermaye artýþýyla birlikte özkaynak yapýsýný güçlendirme ve iþtirak yatýrýmlarýna alan açma stratejisinin bir parçasýdýr. Patron kontrolü kaybetmemiþtir; aksine sermaye tabaný geniþletilmiþtir.
    Nakit / kýsa vadeli borç %13 eleþtirisi baðlamdan kopuktur
    Bu oran tek baþýna yorumlanamaz. Kontrolmatikte:
    yüksek stok,
    Uzun vadeye yayýlan proje tahsilatlarý,
    Döviz bazlý ve teminatlý borç yapýsý
    vardýr. Bu þirket bir ticaret firmasý deðil, proje-finansman modeliyle çalýþan mühendislik þirketidir. Kýsa vadeli borçlar, genellikle proje bazlý rotatif finansmandýr.
    3 Net Finansal Borç / FAVÖK 19,33 geçici bir rasyodur
    Bu oran, FAVÖKün henüz devreye girmemiþ yatýrýmlar nedeniyle baskýlý olduðu bir dönemde hesaplanmýþtýr.
    Pomega
    Plan-S
    Enerji depolama projeleri
    Mc fly
    henüz tam kapasite FAVÖK üretmeye baþlamamýþtýr. Bu yatýrýmlar devreye girdiðinde oran doðal olarak hýzla aþaðý gelir. Bu yüzden bu rasyoyu statik görmek yanlýþtýr.
    4 Bedelli sermaye artýþý sonrasý takas verileri ne söylüyor?
    Karþýlaþtýrmalý takas analizinde görülen tablo nettir:
    Büyük kurumsal yatýrýmcýlar (Ýþ, Garanti, Ziraat, Yapý Kredi) pozisyon artýrmýþtýr
    Diðer grubundaki daðýnýk yatýrýmcý satýþlarý azalýrken, merkezileþme artmýþtýr
    Ortalama maliyetler 11,40 11,55 bandýnda sýkýþmýþtýr
    Bu tablo daðýtým deðil, konsolidasyon / taban oluþumu karakteri taþýr.
    5 Hisse fiyatý neden hemen yükselmiyor?
    Çünkü:
    Bedelli sonrasý arz sindirimi gerekir
    Kýsa vadeli trader çýkýþý yaþanýr
    Piyasa, yeni sermayenin nerede kullanýlacaðýný görmek ister
    Ancak bu faktörler geçicidir. Finansal belirsizlik kalktýðýnda, fiyatýn gecikmeli ama sert tepki vermesi piyasa doðasýna uygundur.
    Sonuç Net ve Açýk
    Kontrolmatik borcunu çeviremeyen bir þirket deðildir
    Yaþanan süreç yüksek büyümenin bilanço üzerindeki geçici baskýsýdýr
    Bedelli, þirketi zayýflatmamýþ; finansal manevra alanýný geniþletmiþtir
    Takas verileri akýllý paranýn pozisyon aldýðýný göstermektedir
    Bugün görülen fiyat, þirketin potansiyelini deðil; geçici belirsizlik fiyatlamasýný yansýtmaktadýr.
    ***acayip polyannacý bakýþ açýsý keþke yatýrým þirketleride bukadar polyannacý olsa
    kötü bir haberim var iyi bir çocuk olunca rüyanda þirinleri göremeyeceksin
    hangi birini düzelteyimki hisse ort 40 düþmüþ 10 lara dip konsolidasyon yapmýþ
    büyükler poziyon arttýrmýþ ama düþmeye devamke
    bedelli ne yapmýþ sindiriyor kaç para bedelli yapmýþ sanki sami katýlmadý gelen para 470 milyon nakit gelmiþ 1 aylýk faiz parasý sadece 1 ay 1 mount 2.592.000 saniye hepsi bu
    rasyo geçicidir çünkü þirket 100 sene ömrü olucakda ky o kadar ömrü olucakmý
    kontol nasýl yükselecek asýl soru bu tek çýkýþ var 200 milyon usd üstü bedelli

Sayfa 260/370 ÝlkÝlk ... 160210250258259260261262270310360 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •