Originally Posted by
carizma
merhaba üretim ve satýþ teknikleri farklý..
Son iki yýlda Pomeganýn satýþ performansý, kamuya açýklanan sýnýrlý veriler ve duyurulan sözleþmeler üzerinden deðerlendirildiðinde hýzlý ölçeklenme ve ihracat odaklý büyüme þeklinde özetlenebilir. 2025 yýlý itibarýyla þirket, Türkiyede lisanslý GES projeleri kapsamýnda yaklaþýk 303,5 MWh enerji depolama sistemi için 54,6 milyon ABD dolarý tutarýnda sipariþ almýþ; bu sipariþler hücre, batarya paketi, BESS, yazýlým ve devreye alma hizmetlerini kapsayan anahtar teslim çözümlerden oluþmuþtur. Bu durum, Pomeganýn yalnýzca hücre üreticisi deðil, ayný zamanda entegre sistem saðlayýcýsý olarak gelir elde ettiðini göstermektedir.
Ayný dönemde Pomega, satýþlarýný uluslararasý pazara taþýmýþ ve ABDye yönelik yaklaþýk 400 milyon ABD dolarý büyüklüðünde bir ihracat anlaþmasý imzalamýþtýr. Bu anlaþma, Ankaradaki gigafabrikada üretilecek LFP hücrelerin birkaç yýl içinde 2-5 GWh/yýl seviyelerine ulaþacak þekilde ihracýný hedeflemektedir. Özetle, son iki yýlda Pomeganýn satýþlarý; yurt içinde proje bazlý BESS sipariþleri, yurt dýþýnda ise uzun vadeli ve yüksek hacimli hücre ihracat anlaþmalarý üzerinden þekillenmiþ, þirketin ticari büyümesinin üretim kapasitesi artýþýyla paralel ilerlediði görülmüþtür.
Pomega gibi yýllýk 3-6 GWh üretim kapasitesine sahip ve batarya hücresi üretimi yapan bir enerji depolama þirketi, deðer zincirinin en alt seviyesinden baþlayarak uçtan uca entegre bir iþ modeline sahiptir. Þirketin temel faaliyet alaný, baþta LFP (Lityum Demir Fosfat) olmak üzere, enerji depolama uygulamalarýna uygun lityum-iyon batarya hücrelerinin üretimidir. Hücreler; elektrot kaplama, hücre montajý, elektrolit dolumu, formasyon ve yaþlandýrma testlerinden geçirilerek endüstriyel ve þebeke ölçekli kullanýma hazýr hâle getirilir. Bu hücreler hem þirketin kendi sistemlerinde kullanýlýr hem de sýnýrlý ölçüde B2B müþterilere satýlarak ek gelir yaratýlýr.
Üretim yapýsýnda hücre üretimini takiben modül, batarya paketi ve rack sistemleri ayný tesis veya entegre üretim hatlarýnda oluþturulur. Hücrelerin modüllere dönüþtürülmesi, BMS entegrasyonu, mekanik ve termal tasarýmýn yapýlmasý þirketin kalite ve güvenlik kontrolünü artýrýr. Ardýndan bu modüller; güç dönüþüm sistemleri (PCS), enerji yönetim yazýlýmý (EMS), soðutma ve yangýn güvenliði ekipmanlarý ile birleþtirilerek konteyner tipi anahtar teslim enerji depolama sistemlerine (BESS) dönüþtürülür. Bu dikey entegrasyon, maliyet kontrolü, tedarik güvenliði ve ürün performansý açýsýndan Pomega ölçeðindeki firmalara önemli rekabet avantajý saðlar.
Ürün portföyü, endüstriyel tesisler için birkaç yüz kWh seviyesindeki sistemlerden, yenilenebilir enerji santralleri ve þebeke uygulamalarý için onlarca hatta yüzlerce MWh kapasiteye sahip depolama çözümlerine kadar uzanýr. Hücre üretiminin þirket bünyesinde yapýlmasý sayesinde ürünler proje bazýnda optimize edilebilir; çevrim ömrü, enerji yoðunluðu ve güvenlik parametreleri müþteri ihtiyacýna göre ayarlanabilir. Bu yaklaþým, BYD ve CATL gibi küresel üreticilerin uyguladýðý modele benzemektedir.
Satýþ modeli aðýrlýklý olarak B2B ve proje bazlýdýr. Þirket; EPC firmalarý, enerji yatýrýmcýlarý, GES ve RES geliþtiricileri ile doðrudan çalýþarak MW/MWh bazýnda sistem satýþý gerçekleþtirir. Bunun yanýnda büyük sanayi kuruluþlarý, organize sanayi bölgeleri ve veri merkezlerine doðrudan satýþlar yapýlýr. Hücre üretimi yapan bir firma olmanýn avantajý, fiyatlama ve teslim sürelerinde esneklik saðlayarak özellikle büyük hacimli projelerde tercih edilirliði artýrmasýdýr. Ayrýca bazý pazarlarda, sadece hücre veya modül satýþýyla OEM ve sistem entegratörlerine tedarikçi olarak da konumlanýlabilir.
Pazarlama stratejisi, hücre üretimi yapan bir þirket için büyük ölçüde teknik yeterlilik, güvenilirlik ve referans projeler üzerine kuruludur. Uluslararasý sertifikalar (IEC, UL vb.), uzun süreli performans testleri ve sahada çalýþan sistemlerden elde edilen veriler pazarlamanýn temel unsurlarýdýr. Satýþ ve pazarlama ekipleri, müþterilere yalnýzca ürün deðil; sistem tasarýmý, enerji optimizasyonu ve yatýrým geri dönüþü analizleri sunan teknik danýþman rolünde hareket eder. Bu model, Pomega gibi entegre üretim yapan firmalarýn hem yerel hem de küresel pazarda sürdürülebilir büyüme yakalamasýný saðlar.
Yer Ýmleri