iecam bu gn 7 sene vadeli 500 milyon usd eurobond ihra etti faiz 8,3750
vade 4 seneden daha fazla
tutar 25 kat
kont %12
ie %8,3750
ek kardan oluyor hep
trk irketleri arasnda en yksek faiz deyen eurobond kontrolmatiin bu gurur hepimizin![]()
iecam bu gn 7 sene vadeli 500 milyon usd eurobond ihra etti faiz 8,3750
vade 4 seneden daha fazla
tutar 25 kat
kont %12
ie %8,3750
ek kardan oluyor hep
trk irketleri arasnda en yksek faiz deyen eurobond kontrolmatiin bu gurur hepimizin![]()
https://www.londonstockexchange.com/...s/company-page
iecamn 2029 ve 2032 vadeli Eurobond artlaryla toplamda yzlerce milyon USD tutarnda ve %8,25 %8,625 kupon oranl uzun vadeli ihralar yapmas ile Kontrolmatik in 20 milyon USD, 3 yl vadeli ve %12 faizli Eurobond u dorudan kyaslanamaz. Aradaki tutar, vade, likidite ve risk fark, faiz oranlarn doal olarak belirler; yksek faiz kr veya rekor deil, yatrmclarn risk primine bal piyasa gereidir
onu sylyoruz izofren polyannacl brak gereklere dn
yksek faiz rekor alt st 2o milyon usd ve 3 sene vade en ksa vade ve en dk tutarda eurobond normalde p nota ramen max faiz %10 olmalyd vade ksa para dk risk az adamlar tahvil almak istememi vadeyi ksm faizi ykseltmiler samide nefes alsn yeter modunda dnya piyasalarna giriyorum ayana onaylam
zoren batak vestel batak zellikle vestel defoult fiyatlamasnda onun bile faizi kontrolden dk
nce durumu kabullenmek sonra kyolu bulmak mantkl insanlarn yapmas gereken
burda her eye gzelleme yapmak deil
100 milyon usd eurobond ihra etseydi talep gelmezdi ama biz geldi zerinden yapalm
max vade 4-5 sene olurdu faiz oran en az %16
max 2 sene ana para demesiz dnem ,3. ve 4. senelere %20-25 er ana para demesi koyarlard
Bundan oncek %100 bedell %100 bedelsz yaptklarnda stratejk hata yaptlar bence
Aslnda eger mumkunse o zamanlar ben olsam %500 bedelsz yapardm
Ozamanda smdk kabul gormeyen %300 bedellde spk dan onay alrd
Bu durumda bedell artrmndan oncek ve smdk bedell artrmna gore daha fala srkete para kaynag olusturulmus olurdu.
Syledklerm Ben Baglar Kesnlkle Yatrm Tavsyes Degldr.
Yzde 500 bedelsizden sonra yzde 100 bedelli bile daha ok para sokardi irkete ancak yzde 500 bedelsiz yapabilmesi iin irketin i kaynaklarla bunu karlamas gerekirdi ki bu kadar kayna olduunu zannetmiyorum. Kasada para olmasa bile muhasebesel kayna bile var myd bilemiyorum.
Krka Lityum Karbonat retim Tesisi Yapm i
ihalenin son teklif verme tarihi 15 Ocak 2026 saat 11.00
rnesans bir nceki ihaleyi iptal ettirmiti. bu sefer ne olacak bakalm
“Maalesef” sami yapt tm bunlar onun eseri.. endex ykselii de gitti.
Tapatalk kullanarak iPhone araclyla gnderildi
meksika anlamas hatrlatma yazsdr. meksikaya satlar hayrl olsun
Model, nce sat sonra yatrm ilkesine dayanan ak ve disiplinli bir taahhttr. Buna gre Pomega ve yerel ortak, Meksika pazarnda talep gerekten oluup srdrlebirlii net biimde kantlanmadan sabit ve yksek sermayeli yatrmlara girmeyecektir. 2026da ve byk olaslkla 2027nin ilk dneminde satlar, Trkiyede Pomega tarafndan retilen ESS rnlerinin Meksikaya ihra edilmesi yoluyla gerekletirilecek; Meksika tarafnda bu aamada yalnzca sat, datm ve saha entegrasyonu faaliyetleri yrtlecektir. Bu gei dnemi, hem nakit ak yaratmay hem de pazarn gerek derinliini ve talebin srekliliini lmeyi amalayan bilinli bir yap olarak kurgulanmtr.
Bu nedenle 2026da gerekleecek satlarn finansal sonucu nettir: fatura Pomega Trkiye tarafndan kesilir, tahsilat Pomega Trkiyeye gelir ve gelir tablosuna %100 Pomega cirosu olarak yansr. Bu satlar, %51-%49 ortaklk yapsyla ilikili deildir; nk bu aamada Meksikada retim yapan veya kr reten bir ortaklk faaliyeti henz bulunmamaktadr. KAP metninde geen hedeflenen sata ulaldktan sonra ifadesi kritik bir eii tanmlar; bu eik almadan ESS montaj tesisi ya da batarya retimi iin beton, makine ve capex harcamas yaplmayacaktr.
Talep yeterli ve sreklilik arz eder hale geldiinde, 2027-2029 dneminde nce ESS montaj hatt, ardndan kademeli biimde batarya retimi devreye alnacaktr. Bu sralama, yksek sermaye gerektiren hcre retimine gemeden nce daha dk riskli montaj faaliyetleriyle renme erisi oluturmay hedefler. Finansal adan en nemli nokta, bu yatrmlarn yerel ortak tarafndan finanse edilecek olmasdr; bylece Kontrolmatik/Pomega tarafnda ek borlanma, bedelli ya da ilave sermaye yk olumaz. Pomega ise %51 ortak olarak, yatrm balad andan itibaren Meksika operasyonlarndan doacak net krn ounluunu alrken riskini snrl tutar. zetle yap; sat geliri nce Pomega Trkiyede, yerel retimden doan kr ise daha sonra %51 payla Pomegada olacak ekilde tasarlanm, bilano dostu, nakit ak ncelikli ve leklenebilir bir byme stratejisidir.
Meksika anlamasnda ilk etap iin aklanan yaklak **3 GWh ESS kapasitesi**, retime dayal bir yapdan ziyade **Trkiyeden ihracat + sat** modeline dayanmaktadr. Bu fazda ESS sistemleri Pomega tarafndan Trkiyede retilecek; batarya, g elektronii ve sistem entegrasyonunu ieren zmler Meksika pazarna ihra edilerek satlacaktr. Endstriyel z-tketim amal ESS projelerinde Latin Amerika pazarnda bugn iin **200-300 USD/kWh** aral muhafazakr bir birim sat fiyat olarak kabul edilebilir. Bu bandn alt agresif fiyatlama, st ise daha ok premium ve zel projelere karlk gelmektedir. Bu varsaymla bakldnda, **1 GWh sat 200-300 milyon USD ciro**, **3 GWh tam kapasite ise 600-900 milyon USD yllk ciro potansiyeli** anlamna gelmektedir.
Ancak kritik nokta, bu kapasitenin ilk ylda tam olarak devreye girmeyecek olmasdr. Benzer uluslararas ESS projelerinde ilk yl genellikle **%20-40 kapasite kullanm** grlr. Bu nedenle 2026 iin makul senaryo, **0,6-1,2 GWh sat** ve buna karlk **120-300 milyon USD ciro** araldr. Talebin oturmas ve mteri portfynn genilemesiyle 2027de **1,5-2,0 GWh** seviyelerine ulalmas ve **300-500 milyon USD** ciro retilmesi rasyonel bir beklenti olarak ne kar. Pazar olgunlua ulatnda ve 3 GWh kapasite etkin biimde kullanldnda ise **600-900 milyon USD** leinde yllk ciro potansiyeli oluur.
Bu yapnn Pomega asndan en nemli zellii, **nakit aknn ilk satla birlikte balamasdr**. Satlar Pomega Mexico zerinden faturalansa dahi, rnler Trkiyede retildii iin **ihracat geliri Pomega Trkiyede yazlr**; buna ek olarak Pomeganun **%51 ortakl** sayesinde Meksika operasyonlarnda retim ve yerel faaliyetler baladnda oluacak **net krn ounluu konsolide edilir**. Dolaysyla bu model ileride belki gelir yaklam deil, daha ilk aamada Pomegaya ticari gelir ve nakit ak salayan bir mekanizma sunmaktadr.
En kritik avantaj ise udur: Bu byklkte bir **ciro potansiyeli**, Kontrolmatik/Pomega bilanosuna **yeni CapEx, ar sabit yatrm ya da ilave bor yk bindirmeden** elde edilmektedir. Yatrm eii alana kadar risk dk tutulmakta, talep kantlandktan sonra ise finansman yerel ortak tarafndan stlenilen bir retim modeline geilmektedir. zetle Meksika hatt, Pomega iin **2026 dan itibaren yz milyon USD leinde ciro retebilecek**, risk-getiri dengesi dikkatle kurgulanm, **bilano dostu ve leklenebilir** bir byme kanal nitelii tamaktadr.
her ey para kazanmak iin eurobond faiz iecam dan yksek olabilir. dk faiz peinde koarken karlan balk byk olurdu o zaman
Son dzenleme : carizma; 16-01-2026 saat: 21:15.
Yer mleri