ALÝ MAHÝR BAÞARIR (Mersin) – Sayýn Baþkan, deðerli milletvekilleri; yaklaþýk dört günlük çalýþmanýn ardýndan vergi paketi ve vergi yasasý dün Meclisten geçti. Burada emekliye 2.500 lira bir zam yapýldý.
Þimdi, özellikle yasa görüþülürken, uzadýkça tabii arayan emeklilerimiz oldu. Buna üzülmek mi, aðlamak mý, hayret etmek mi gerekiyor? Ama öyle ilginç birkaç telefon geldi ki “Bu yasayý geçirin, bakkala söz verdim ya da faturamý ödeyeceðim.” Þimdi bunu niye söylüyorum? Emekli Türkiye'de bu hâle gelmiþ ama açlýk sýnýrý 25 bin liraya yaklaþmýþ, biz dün emekliye 2.500 lira zam yaptýk, en düþük emekli maaþý 12.500 lira oldu; bununla övündük.
Sayýn Cumhurbaþkaný -üzülerek söylüyorum- þöyle bir cümle kullandý bizim için, muhalefet için: “Onlarýn sýrtýnda küfe yok ki.” Þimdi kimin sýrtýnda küfe var ve kimin sýrtýndaki küfede, içinde nasýl bir yük var? Evet, bizim sýrtýmýzda bir küfe zamaný geldiðinde olacak; orada emekli, çiftçi, iþçi, ezilen kesim olacak, onlar için bir mücadele vereceðiz. Ama Sayýn Cumhurbaþkanýnýn, iktidarýn sýrtýnda nasýl bir küfe var, o küfenin içerisinde kimler var? Bakýn, altý aylýk maliyet, 2.500 lira zam yaptýk, övündük, 33 milyar. Milyonlarca emekli 33 milyar iktidara -“külfet” diyor kendileri- ek bir bütçe oldu, 2.500 lira aldý ve bunu bir yük olarak gördü Sayýn Cumhurbaþkaný.
Þimdi, geçen senenin en çok tartýþýlan konusu neydi? Demirören Grubunun Doðan Medya Grubunu alýrken Ziraat Bankasýndan, Halk Bankasýndan ve Vakýfbanktan çekmiþ olduðu yaklaþýk -ki bugün faiziyle- 1,6 milyar dolarlýk kredi, Türk parasýna çevirdiðimiz zaman 50 milyar. Þimdi küfelere bakalým, bir tarafta Cumhurbaþkanýnýn sýrtýndaki küfede milyonlarca emekli var, 2.500 lira vermiþiz, toplam maliyeti 33 milyar. Bir tarafta, bir küfede Yýldýrým Demirören var, devletin bankasýndan 50 milyar krediyi çekmiþ, onun üzerine oturmuþ, ödemez de ödemez, o da küfedeki diðer yük. Hangisi aðýr geliyor size Sayýn Baþkan, deðerli milletvekilleri soruyorum? Benim kanýma dokunuyor bu. Ziraat Bankasýndan, Vakýfbanktan kredi çekip televizyon kanalý alan ve o kanalda muhalefete sürekli saldýran bir yayýn organýnýn sahibi olan bu kiþi, devlete bu parayý ödemeyecek ama küfede yük olmayacak, emekli küfede yük olacak. Ben bunu vicdani, ben bunu ahlaki görmüyorum. Bakýn, altý yýldýr bu Parlamentoda görev yapýyorum, altý yýldýr, 66 defa ben Demirören’in bu borcunu gündeme getirdim, savcýlýða suç duyurusunda bulundum, kendisi hakkýnda bulundum, banka yöneticileri hakkýnda bulundum; bütçede konuþtum, burada konuþtum, konuþtum, konuþtum, konuþtum hâlâ tahsis edilemedi hatta icraya vermektense yeþil alan olan arazisine imar çýkarmak gibi çok çirkin bir yönteme baþvuruldu. Ama dün bütçe 33 milyarlýk bir yük 2.500 liralýk zam yaptýk, bunu tartýþtýk ve bunu bir marifetmiþ gibi anlattýk. Hani bütçede yer yoktu? Ýþte, emekli için gayet de aslýnda bütçede yer bulabilecek bir para var; Demirören’de halkýn, çiftçinin, memurun bankasý Ziraat Bankasýnýn, Vakýfbankýn parasý var, 50 milyar bugün. Ben bunu halka þikâyet ediyorum, halkýmýza þikâyet ediyorum, Adalet ve Kalkýnma Partisindeki milletvekillerine, Milliyetçi Hareket Partisindeki milletvekillerine özellikle þikâyet ediyorum: Bakýn, bu durumu bir gözden geçirin.

Yer Ýmleri