uranyum'un bulunabilmesi için bir redox sýnýrýna ihtiyaç var, oksitleyici ve indirgen kesiþim alaný. Sorgun ve akdaðmaðdeni civarýnda geçmiþte uranyum'a yönelik çalýþmalar yapýlmýþtý ve anomali deðerleri saptadýlar. Detritik çökeltilerde çok düþük tenörlü uranyum izleri yakaladý mta. Uranyum'un burada olduðunu düþündüren ya da yorumlatan þey muhtemelen altýn içeren hidrotermal çözeltiler. Ama benim bildiðim alacahan sahasýnda granitik (asidik) silisçe zengin bir magma yok (j39d4 pafta haritasýndan bakýlabilir). Orada volkanik ve volkanosedimanter kayaçlar var (alttýn da bu volkanosedimanterler içerisinde, silisli zonlarda) uranyum'u getiren asýl intruzif pegmatit damarlarý. Bu pegmatitik damarlarda bildiðim kadarýyla yok. Uranyum olabilir demek bence biraz fazla optimistik olur.
Rezerv konusunda ise 10 katý daha güçlü derken;
bakýrtepe de bulunan kaynak tahmini yaklaþýk 100 bin ons tu yani 3 ton altýn civarlarýnda.
mta özet bilgi bunu mutlaka geliþtirmiþlerdir ve artýrmýþlardýr. Biz diyelim 200 bin ons olsun. Bu da kabaca 6 ton altýn eder. Yani au gramý 4000 tl desek 650 milyon dolarlýk bir rezerv var bakýrtepede. Alacahan da bunun 10 katý 6.5 milyar dolar eder. Güzel para (bu meblað aisc hariç).
Benim duyumlarým (teyide muhtac) ise tenörün yüksek olduðu. 10-20 ppm civarýnda söylentiler var ama pekde mantýk. Bu gerçekten çok yüksek deðer altýn tenörü için (türkiye ve dünya özelinde).
Bakýrtepe yýllýk üretimi 10 bin ons civarýnda (2016 da iþletmeye baþladýlar 93 bin ons ürettiler). 10bin ons yaklaþýk $1.2m.
Olurda eregli üretime geçer ve yýllýk 10 bin ons üretirse bütçeye yaklaþýk $1.2m getirisi olur. Çeyreklik bazda $300k. Rakamlara böyle bakmak daha anlamlý olur herhalde.
Sonuç olarak uranyum'a yönelik birþey beklemiyorum ben ama altýn için güzel bir zon yakaladýlar ve facebook alacahan sayfasýnda yapýlan paylaþýmlara göre kaynak tahminini iþletmeye dönük rezerv e çeviriyorlar (in-fill sondaj, mesafeler çok yakýn birbirine 50m ya da daha az)..
Ek bir bilgi daha umarým haklý çýkarsýnýz türkiye'nin en zengin rezervi konusunda ama yapý itibari (cevherleþme yapýsý, tektonik hatlarla iliþkili) ile zor. Porfiri bir tip daha büyük rezerv saglar uþak kýþladað gibi. Orada 2023 sonu itibari ile 10 milyon ons luk bir altýn rezervi var.
Kiþisel beklentim (umarým) bakýrtepe gibi 1m ons altý bir yatak olur (bu bile çok çok iyi bir rakam).
Keþke açýk açýk paylaþsalar rakamlarý.
Yazdýklarým tamamen teyide muhtactýr. O sebeple lütfen kendi araþtýrmanýzý kendiniz yapýnýz.
Yer Ýmleri