Konuyu doğru yere çektin TH. Kuvantum fiziğinde Heisenberg belirsizliği olarak bilinen ve atom altı parçacığın yerini tam olarak bilmenin mümkün olmadığı ancak belli bir anda bulunabileceği noktaya ilişkin olasılığın hesaplanabileceği konusu finans piyasalarındaki durumdan farklı. Biz sabit ve sürece etki etmeyen bir gözlemci yerine hedefin sürekli değişmesine neden olan gözlemciler topluluğu etkisinden söz ediyoruz. Eğer kuantum parçacıklarının davranışları da finans piyasalarının katılımcıları gibi rastgele farklılaşsaydı analoji uygun olurdu.
Denklem konusuna gelince; çözüm diye bir şey aramıyoruz zaten, süreci kendi gerçeklerimize göre yönetiyoruz aslında. Servetinin %10 ile borsa oynayan biri ile tamamını masaya süren birinin gerçekleri de farklı olur. Yaş, cinsiyet, sağlık durumu, hayattan beklentileri, dini ve siyasi eğilimler, günlük hormon seviyeleri bile işin içinde. Bu yüzden geçen hafta karakter geliştirme üzerine burada nutuk çekerek insanların vaktini aldım.
Belirsizlik dünyasında kontrol edebileceğiniz yegane şey kendiniz demiştim ve bunun yollarını sıralamıştım.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri