Sevgili INVENTOR dikkatin ve sonuç çıkarma isabetliliğin beni çok etkiledi.
BIST tarihi, makro ekonomik veriler ve borsa verileri konusunda tüm detayları bir araya getirmek hem zaman alan bir iş hem de önemli zorlukları var. Verileri bir araya getirseniz bile doğru yorumlayacak bilgi altyapısı için de sayısız kitap okumanız, kendinizi geliştirmeniz lazım (ben bunu yapabildiğimi iddia etmiyorum ama veri birikimim kendi stratejilerime yetiyor şimdilik). Bu emeği başka işe harcasam acaba ne olurdu diye de kafanızı duvarlara vurmamanız lazım.Hiper enflasyon rakamları öyle bir şişiriyor ki; 1986'dan günümüze, Türkiye'nin makro verilerini bir arada sunabilen üniversite kürsüsü bile göremedim. Veri başlangıç serileri de devamlı değişiyor, mesela milli gelir serisini defalarca değiştirdiler, 1998'i esas alarak izliyordum. GSYH borsanın değeriyle direkt ilgilidir, tıpkı halka arzlar, sermaye artırımları, temettüler, karlılık gibi. Makro verileri döviz cinsinden tutmak zorundayız.
Teknik-Temel analiz yöntemleri yapay zekanın finans dünyasına hızla girdiği koşullarda anlamsız kalacaktır.
80'lerin algoritma devriminden çok daha etkili bir değişim olacak. Yapay zeka insandan daha hızlı tepki verme temelli bir sistem değil, oyunu da kendi yazıp kendi güncelleyecek özgürlüğe sahip olacak. Bilgi-veri dağları insan kapasitesinin sınırlarını çoktan aştığından insanlar tüm ayrıcalık ve yetkilerini mecburen bu süper kapasiteli ve hızlı makinelere devredecekler, rekabet de bunu kaçınılmaz kılacak.
Ön görebileceğimiz en iyi strateji finans piyasalarının en uzun vadeli döngülerini çalışarak oluşturulanlardır. Zaman penceresini genişlettikçe doğal sınırlara sahip kaynakların arz-talebi ile nüfus gibi temel dengelerinin etkisi daha belirleyici role sahip olacak. Bunlar bizim başarılı olabileceğimiz stratejiler için uygun koşullar sunabilir, vade kısaldıkça yapay zeka etkisi artacaktır ve sürüyü o bile sevmezGeriye kalan ise karar verici yani bizlerin durumu. Bunun için de kendimizi, teknik bilgimizle orantılı biçimde geliştirmeliyiz. Gerçeklerimize göre hareket etmeliyiz, disiplin, stop loss, beklentiler, zorluklara dayanma gücü, bazı durumlarda onlardan kaçabilme cesareti vs.
Aslında herkesin bildiği şeyleri iyi bir paketle sunmaya çalıştığımın da farkındayım![]()

Hiper enflasyon rakamları öyle bir şişiriyor ki; 1986'dan günümüze, Türkiye'nin makro verilerini bir arada sunabilen üniversite kürsüsü bile göremedim. Veri başlangıç serileri de devamlı değişiyor, mesela milli gelir serisini defalarca değiştirdiler, 1998'i esas alarak izliyordum. GSYH borsanın değeriyle direkt ilgilidir, tıpkı halka arzlar, sermaye artırımları, temettüler, karlılık gibi. Makro verileri döviz cinsinden tutmak zorundayız.
Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri