Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
Yerinde olsam savunma sanayi ile siha'ları aynı cümlede kullanmazdım.
Buradaki herkes İran'ın en gelişmişinden yüzlercesini aynı anda İsrail'e yolladığını gördü. Yol boyunca bir çoğu, basit önlemlerle kolayca indirildi ve ulaşmayı başaranlar da bir sonuç alamadı. Rusya-Ukrayna savaşında da her herhangi bir varlık gösteremediler ancak üzerlerindeki kameralar sayesinde, yapılan atışların sağladığı hasar ve kayıpların gözlenebilmesi, propaganda malzemesi sağlaması bakımından dikkat çekmektedir. Jet motorlu olmayan ve zaten uzun süre havada kalabilen bir aracın, vertical iniş-kalkış yapması neye yarayacak bilemiyorum? Daha yakında bir deniz aracından ikmal yapılıp kısa sürede geri dönebilir mesela? Ama asıl sorun bu araçların hatta ses hızında gidebilen kısa menzilli füzelerin bile günümüz hava savunma sistemleri karşısında başarılı olamamaları gibi gözüküyor.

Geriye kalıyor terörle mücadele. Teröristler bu araçlara karşı önlem almakta zorlanabilir, kafalarını ezebiliriz diyeceğim ama o konuda da gündem bir anda değişiverdi.
Anduril'in çift jet motorlu dikey iniş yapabilen bir modelini izlemiştim youtubeda. Saldırıdan maliyetsiz şekilde vazgeçme olanağı sağlıyor diye pazarlıyorlar. Şaşırtmaca için kullanılabilir, havadaki hedefini kaçıran geri dönebilir, ya da sadece gözlem yapıyorsa kameralarla onlar geri gelebilir.