
Originally Posted by
alanzo
Arkadaþlar Acea diye bir kuruluþ var. Avrupa otomobil üreticileri federasyonu gibi birþey. Onun sitesinde avrupa da otomotiv üretimi ile ilgili her bilgiyi bulabilirisiniz. Bu siteden öðrendiðim bir bilgiye göre avrupa da her harcanan 100 euro arge harcamasýnýn 42 euro su otomotive harcanýyor. Yani 400-450 milyonluk avrupanýn esas oðlaný otomotiv. Sizce bu pastayý hemen Çin e terk ederler mi. Bence etmezler.
Otomotivdeki sýkýntýlarýn ilki þu. Aslýnda avrupa da çin kadar olmasa da rekabetçi elektrikliler üretebilir, üretiyorda zaten (otomotivde iþçilik etkisi çok azaldý). Ancak fosil yakýtlý modeller çok fazla yan sanayiyi besliyordu, Egzozu, motor u , þanzýmaný , yaðlama sistemi , benzin deposu radyatörü vs derken , çok sayýda bileþen için devasa bir yan sanayi kurulmuþtu. Çin hiç bunlarý yapmadan direkt elektrikliden baþladý ve dünyaya gol attý. Þimdi Avrupa bu kurulu kapasiteyi bir anda tasviye edemiyor. Ama çin in de þöyle bir handikap ý var. Eðer sen avrupa otomotivi ni batýrýrsan, aslýnda avrupayý batýrýyorsun ( sanayinin %42 si) . malýný nereye satacaksýn. Çin milleti tüketici bir millet deðil. Tamam çin pazarý büyük ama zaman içinde avrupa ve japon üreticiler pzarýn bir kýsmýný geri alacaklardýr. Yeri gelmiþken avrupa nýn 2. sorunuda bu: Çin pazarýnda çok pazar kaybettiler. Konuya dönersek, Esas ve devamlý tüketim avrupa ve amerikada. Þimdi ukrayna ve ortadoðuda da yeniden yapýlanma olacak . Yeniden yapýlanma demek imar demek ticari aktivite demek . Buda taþýma ile ticari araçlarla olur. (Froto bu aþamada avantajlý). Hülasa nihayetinde Çin ve avrupa anlaþmak zorunda, pazarý paylaþmak zorunda. Çinli üreticiler de batmaya baþladýlar, bu vergiler çinlileri çok zorlar. Otomotivin eski þaþalý günleri olmasada otomotiv büyüyerek devam eder.
Froto için 2. bir dönemsel avantaj: Türkiye ve avrupa da ki duraðanlýk bir noktada azalacak ve tekrar ticari hareketlilik olacak, bence çok yakýnda. Bu kaçýnýlmaz. Froto piyasanýn en ölü zamanýnda 640 bin araç üretti. 900 bin kapasite hazýr. Tüm modelleri ve fabrikalarý üretime soktu. Sýkýntý enflasyon muhasebesi. Gerçek manada can sýkýcý
Bu arada benim çok eleþtirdiðim Romanya fabrikasý Türkiye den daha iyi performans gösterebilir. Çünkü orada asgari ücret Türki yeden daha az hale geldi
Yer Ýmleri