EREGL de olduðu gibi FROTO arazisinde de altýn bulurlar belki.
EREGL de olduðu gibi FROTO arazisinde de altýn bulurlar belki.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Kýymetli yorumlarýnýz için teþekkür eder biz örselenmiþ, hýrpalanmýþ, yaralanmýþ, ütülmüþ, öpülmüþ, incinmiþ Fort Odosan yatýrýmcýlarýna gelecek vaad eden hisselerden örnekler vermenizi, yol göstermenizi reca ederiz. Önemli olan yapýcý olmak, eleþtiri yapmak kolay. Unutmayýnýz ki tarih hiçbir eleþtirmenin heykelini dikmemiþtir. Hep sanatçýlarýn, bilim adamlarýnýn, komutanlarýn vs eyleme geçip yol gösterenlerin adý yazýlmýþtýr.
Fort Odosan'da da Ben demiþtim diyenler deðil Ben þu kadar zamandýr hissedeyim diyenlerin adý tarihin sayfalarýna altýn harflerle yazýlmýþ, ons fiyatýnýn rekor seviyede artmasýyla da adlarý daha da deðerlennmiþtir.
Ford hisse senedi performansý facia. Baþlýkta Renault adý geçtiði için kabaca finansallarýna baktým ve Ford Otosan'ýn kar etme yeteneði olarak Renault a göre daha iyi oldugunu gordüm. 60 milyar euro ciro yapan firma çogunlukla hep zarar açýklamýþ.
Ford operasyonel anlamda bence çok iyi yönetilen bir kaç global araç firmasindan biri.
FROTO nun muhteþem ötesi bir þekilde yönetildiði, harika bir þirket olduðu su götürmez, aksi halde VW ye göre 9 kat primli olmazdý. Piyasa VW ye DD nin 0.25 katý deðer biçerken FROTO ya DD nin 2.1 katý kadar bir deðer biçmiþ. Arada 9 kat fark var. Eðer piyasa VW ye biçtiði deðeri FROTO ya biçseydi hisse þu anda 90 liralarda deðil 9 liralarda olurdu. Demek ki piyasanýn bildiði bizim pek de bilemediðimiz bazý gerçekler var. Ben þahsen bilmiyorum bu gerçeklerin ne olduðunu ve þirketin muhteþem olduðu yönündeki varsayýmýn doðru olduðunu kabul ediyorum.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Osman, borsada 700 küsür hisse var. Bunlarýn arasýnda kazanan birini yakalayamýyorsan borsadan topuklaman senin yararýna olabilir. Burasý borsa, burada herkes kendine çalýþýr, kimse kimseden medet ummamalý. Hep söylerim, BÝST yatýrým ortamý deðildir tamamen spekülatif bir ortamdýr. Taným itibariyle, burada herkes birbirinin cebindeki parayý almanýn peþinde koþar. Böyle bir ortamda baþkalarýndan medet ummak rakiplerinin eline koz vermekle eþdeðerdir.
Ford'un en güçlü yaný hangisi desem herkes ticari araç segmentini söyler, tam tersine zayýflýðýnýn göstergesi olmasýn? Bence ilgilenen yatýrýmcýlarýn bu iþe baþlama noktasý, þirket DNA'sý aþaðýdaki gibi.
FROTO VE FORD Motor Company ile ilgili olarak rasyo karþýlaþtýrmasýna dayalý yorumlar bir yere ulaþamaz. Satýþ hacmi de tek baþýna bir þey ifade etmez. Tata Motor örneði var mesela? Zaten standart hisse analiz yöntemleri öldü dedikten sonra bunlarý kullanarak bir yere varmaya çalýþmak da zaman kaybý deðil mi? Otomotiv sektörü, arkasýnda ülkeler arasý rekabetin olduðu karmaþýk bir yapýdýr, öyle olmasa GM, Fiat, Renault, Volvo, Jaguar gibi markalar çoktan yok olmuþtu.
Gelelim asýl meseleye. Ford'un DNA'sý bundan 100 küsur yýl önce Henry Ford tarafýndan belirlendi.
Model T ile iþçiler dahil herkesin alabileceði, düþük maliyetli tek tip arabayý (hatta tek renk) gene devrim niteliðinde bir uygulama olan seri üretimle piyasaya sundu. Büyük baþarý ve kazanç elde etti. GM'in efsane patronu Alfred Sloan daha güzel bir fikirle geldi ve deðiþik bütçe ile zevklere göre farklýlaþmýþ Cadillac, Pontiac, Buick gibi modeller sundu, rakibini geçti. Ford'un genlerinde bulunan bir diðer önemli unsur bankacýlýktýr. 1934 civarý bir tarihte iflas etmiþti sanýrým ancak Ford bankacýlýk sayesinde tüketici finansmaný konusunu iþ modeline çok güzel aþýladý.
Tek tip araç üretimi çeþitliliðe dayalý rekabetle karþýlaþýp tüketici finansmaný avantajýyla birleþince nereye evrilir? Ticari araç...
2. Dünya savaþý sýrasýnda orduya yapýlan üretim de bu þekildeydi. Öte yandan Ford farklý modeller üreterek de rekabet etmeye çalýþtý ve bir kaç efsane model çýkarabildi ama çok sýnýrlýdýr. Binek arabada tüketiciyi anlayamayan ve rakiplerini yakalayamayan Ford mecburen ticari araç iþinde geliþti zira alýcýlara finansman saðlayacak gücü vardý ve Henry Ford'un belirlediði yol da zaten buydu. Þirketin ticari araç ve tüketici finansmanýndaki güçlü görünümü aslýnda rekabette yetersizliðinin sonuçlarýnýn bir yansýmasý olarak düþünülebilir mi?
2008 krizi bize gösterdi ki çok baþarýsýz olsa dahi büyük üreticiler devlet tarafýndan kollanýyor, bu da hissedarýn kafasýnda belli bir koruma bariyeri oluþturuyor ancak GM ve Ford örneðindeki gibi þirketlerin bu bariyere yaklaþýp orada kalma, yukarý çýkamama ihtimali var. Ford daha muhafazakar oluþunun meyvesini sadece 2008 krizi sýrasýnda yedi, GM gibi kurtarýlmasý gerekmedi. Demek ki eleþtirdiðimiz yapýsý bazen iþe yarýyormuþ ama hisse fiyatý 1$'a düþmekten kurtulamadý.
Elektrikli ve elektronik araba ve iþi ise Ford'un tüm yaldýzlarýný döken þey oldu, adeta þirketi ezdi geçti. Gene tüketiciyi ve dünyayý anlamaktan uzaktý. 70 yýl önceki hatalarýný birebir tekrarladýlar çünkü gen bencildir ve DNA deðiþmez. Farklý bir þirket ve marka kurup veya alýp çaðý anlayan, tamamen farklý bir yönetim kadrosuyla hareket etmek yerine eski kafalý adamlarla Mustang ve F-100'ün elektriklisini yapmaya çalýþtýlar. Yazýlýmlarý dýþarýdan tedarik ettiler ve birde baktýlar ki ellerinde ne olduðunu bile anlamadýklarý ucube araçlar birikmiþ, tamamýný dýþardan aldýklarý yazýlýmlar ve donanýmlar karmakarýþýk olmuþ. Asýl sorun teknik olsa parasýný verir çözersin ancak Ford þunu anlayamadý; kimse bu marka araba istemiyor. Yeni bir jenerasyon yeni bir teknoloji ve yeni markalarýn oyun sahasý bu. Yazýlýmlarýný, tasarýmlarýný sýfýrdan kendileri yapýyor, arkalarýnda nasýl bir güç var bilemiyoruz? Zaten iþi de onlar anlýyor. Ford araba yapýp onu teknolojiyle donatma olarak algýladý meseleyi halbuki müþteri dijital teknolojinin tekerler üzerindeki halini istiyordu, bir nevi tekerlekli Apple... Batarya þarj süresi tartýþmalarý dahi boþtu, EV alacak kitle için öncelik yakýt verimliliði deðil, týpký Apple müþterilerinin bataryaya bakarak karar vermemeleri gibi... Önce EV'den çekilme noktasýna geldiler sonra baktýlar iyice küçülme riski var, EV iþine devam edeceklerini açýkladýlar. DNA deðiþmeyeceðine göre demek ki satýn alma seçenekleri masada veya farklý bir devrimci yaklaþým ama bu da zor. Çok geri kaldýklarý bir yarýþ...
Ticari araç iþinde de zorlanýyorlar çünkü burada da elektronik sistemeler geliþtikçe tedarik sýkýntýlarý baþ gösterdi. Bir ara binlerce kamyonlarý 3-5 küçük çip için aylarca depoda beklemek zorunda kaldý. Esasen ticari araçlar hissedar artýðý yaratmayan düþük katma deðerli bir iþ. Finansman ayaðý burada ek yük getiriyor bile olabilir, dikkat etmek lazým. Froto bu zor iþi yüksek nitelikte yaparak iyi bir baþarý elde eden ortaklýk konumuna geldi. Zayýf para birimli ülkeden ihracat yapmanýn meyvesini yedi ancak Romanya tesislerinin satýn alýnmasý burada soru iþaretlerini doðurdu, doðurmalý da. Ford'un zaten kaybeden olduðu bir iþ zorlanarak ilerleyen ticari araç iþiyle birleþtirildi. Þahsen ben daha ilk satýn alma olduðunda Froto hissedarýnýn olumsuz karþýlayacaðýný düþündüm ama borsanýn da iyi dönemde olmasýnýn etkisiyle bu hissedilmedi. Yüksek verimlilik ve ihracat sayesinde olabilir, bakalým zaman ne gösterecek?
@yelpaze Çok ilginç bir bakýþ açýsý, içimizi kararttýnýz ama olaya her yönden bakmak zorundayýz doðal olarak. Yorum için teþekkürler.
Yer Ýmleri