Þirket Raporu-Froto (Oyak Yatýrým)
Ford Otosan için 12 aylýk hedef fiyatýmýzý %52 yukarý potansiyel taþýyan 1,477TL ile yinelerken tavsiyemizi "Endeks Üzeri Getiri" olarak güncelliyoruz. Ford Otosan'ý; (i) yeni model seçenekleri (ii) artan üretim kapasitesi (iii) ihracat pazarlarýndaki faiz indirimlerinin talebe pozitif katkýsý (iv) saðlýklý bilanço yapýsýna sahip olmasý ve temettü politikasý sebebiyle beðeniyoruz. Yýl baþýndan itibaren BIST100 endekse kýyasla %16 relatif performans gösteren hisse, 2025 tahminlerimize göre 7,1x F/K ve 6,0x FD/FAVÖK çarpanlarýyla iþlem görmektedir.
Yeni model seçenekleri ürün miksini geniþletecek... 2021 yýlýnda duyurulan Ford - Volkswagen stratejik iþ birliði kapsamýnda 5 yýl içinde toplamda yaklaþýk 1,4mlrEUR yatýrým harcamasý yapýlacak olan 1-ton ticari araç satýþlarýnýn 1Ç25'te baþlamasýný öngörüyoruz. Buna ek olarak, Ford'un Avrupa'da en çok satýlan binek aracý Puma'nýn tam elektrikli modeli ve Craiova fabrikasýnda üretilen Courier'in tam elektrikli modeli 2024 yýl sonunda üretiminin baþlayacak olmasý ürün çeþitliliðinde Ford Otosan'ý ön plana çýkaracaktýr. Ayrýca, Eskiþehir fabrikasýnda Ford E-Truck üretiminin 2025 yýlýnda olmasý planlanmaktadýr.
2025 yýlýnda üretim kapasitesi 900 bin adedin üzerine çýkacak... 2020 yýlýnda 455 bin adet olan üretim kapasitesi 2025 yýlýnda 900 bin adedin üzerine çýkacak. Halihazýrda 474,5 bin adet olan Türkiye fabrikalarýndaki kapasitenin yapýlacak olan yatýrýmlarýn da katkýsýyla 2025 yýlýnda 650 bin adede çýkmasý planlanýyor. Yeniköy fabrikasýnda üretilen Yeni Custom 245 bin adet ile üretim payýnda önemli bir yere sahip.
Merkez bankalarýnýn faiz indirimi ihracat pazarlarýnda talebi olumlu etkileyebilir... Ýhracatta tek karþý tarafýn Ford Motor Company olmasý ve ihracat anlaþmalarýnýn Euro bazlý olmasý Ford Otosan'ý korumaktadýr. Ancak Ford'un Avrupa'daki Pazar performansý açýsýndan özellikle Ýngiltere ve Almanya'daki makroekonomik geliþmeler önem arz etmektedir. Türkiye'nin de içinde bulunduðu küresel enflasyonist ortamýndan kaynaklý merkez bankalarýnýn politika faizlerinin ilerleyen dönemde kademeli olarak aþaðý geleceðini ve talebin canlanacaðýný düþünüyoruz.
Yaþlanan araçlar potansiyel yeni talep oluþturabilir... Türkiye ortalama araç yaþý hem binek hem de ticari araç segmentinde artmaya devam ediyor. 2023'te iç pazarda rekor satýþ adetlerine ulaþýlmasýnýn ardýndan 2024 yýlýnda 1 milyon araç üzeri satýþ bekleniyor. 2025 yýlýnda da yenilenmesi beklenen filolar ve yaþlanan araç pazarý iç piyasa satýþlarýný destekleyecektir. Avrupa'daki ortalama araç yaþýna bakýldýðýnda, tüm segmentlerde 2017'den itibaren artýþ olduðu görülüyor. Ford Otosan'ýn müþteri talebine ve ihtiyacýna sahip çeþitli motor tiplerinde modellerinin bulunmasý ve Avrupa'da elektrikli araçlara olan geçiþin daha hýzlý olmasý dolayýsýyla diðer otomobil markalarýndan ayrýþtýracaktýr diye düþünüyoruz. Diðer yandan þirket tam entegre üretim tesislerinde ayný hat üzerinde içten yanmalý, þarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli modelleri kesintisiz üretebilmektedir. Bu esnek üretim kabiliyetinin geçiþ sürecinde þirketin güçlü yönü olduðunu düþünüyoruz.
Riskler... Yurt içi ve ana ihracat pazarlarýndaki talebi olumsuz etkileyecek makroekonomik geliþmeler. Çinli otomobil markalarýnýn ticari segmentinde aðýrlýðýný agresif bir þekilde arttýrmasý, yeni model geçiþlerinde ortaya çýkacak olasý üretim problemleri, elektrikli araçlara geçiþ sürecinin yavaþlamasý ve þarjlý araçlara istinaden altyapý yetersizlikleri, güçlü TL ve sýký maliye politikasý sebebiyle karlýlýðý baskýlamasý, asgari kurumlar vergisini þirket için risk unsurlarý olarak deðerlendiriyoruz.
Oyak Yatýrým Menkul Deðerler A.Þ.
https://www.oyakyatirim.com.tr/
Yer Ýmleri