Originally Posted by
Dudu
Ford Otosan Kocaeli Fabrikalarý Ziyareti ve CFO Toplantýsý
9 Ekim 2024 tarihinde Ford Otosan tarafýndan Gölcük ve Yeniköy fabrikalarýnda "Takým Kalýp, Pres, Kaynak, Montaj ve
Batarya" alanlarýnda bir gezi düzenlendi. Gezinin ardýndan CFO ve Yatýrýmcý Ýliþkileri Müdürünün katýldýðý ve sektörel
geliþmelerin deðerlendirildiði bir toplantý gerçekleþtirildi. Yapýlan yatýrýmlarýn ve inorganik büyümelerin desteðiyle Ford
Otosan’ýn Ford Motor Co.’daki öneminin arttýðý vurgulanýrken ana ortaðýn toplam satýþ hacminin %15’i Ford Otosan
üretim araçlardan geldiði paylaþýldý. Þirketin sattýðý araçlarýn %84’ünün ihracat pazarlarýna geri kalanýný ise yurt içi
pazara gerçekleþtiði belirtildi. Üretim tarafýnda, çeþitli motor tipine ve pazarýn talebine göre planlama yapýlýyor.
Þirket, son dönemde elektrifikasyon alanýnda önemli yatýrým kararlarý alýrken elektrifikasyona geçiþ sürecinin
beklenenden daha uzun zamana yayýlacaðýný ve içten yanmalý motorlu, þarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli araçlarýn bir
süre daha birlikte var olacaðý bir dönem olacaðýný düþünüyor. Elektrifikasyona geçiþ sürecinde yapýlan yatýrýmlarýn bir
örneði Kocaeli fabrikasýndaki batarya atölyesidir. Batarya atölyesi, yýllýk 120 bin adet batarya üretebilecek kapasiteye
sahiptir. Diðer bir önemli proje olan Ford & Volkswagen iþ birliðinde, Ford Otosan, Volkswagen’in yeni nesil 1-tonluk
ticari aracýný Yeniköy fabrikasýnda üreteceði açýklanmýþtý. Hatýrlatmak gerekirse, þirketin geçmiþte açýkladýðý 2021 –
2025 yýllarý arasýnda toplam 1,39mlrEUR yatýrým harcamasý yapýlmasý beklenmekteydi. Toplamda 195 bin adet olan
benzer nitelikteki aracýn yerine geçmek üzere, 405 bin adetlik yýllýk ortalama 1 tonluk ticari araç üretim kapasitesi
kurulacak ve bu modelin üretim ömrünün 11 yýl olmasý bekleniyor.
Volkswagen’in yeni nesil 1-tonluk ticari araç modelinin 2025 yýlý baþlangýcý itibariyle sevkiyatlarýnýn gerçeklemesi
bekleniyor. Fiyatlandýrma konusunda ise, diðer modellerde uygulanan maliyet artý yöntemiyle yapýlacak olup tek karþý
taraf Ford Motor Company’dir. Gelecek yýl yeni modellerin de katkýsýyla üretim ve satýþ adetlerinde bir artýþ olacaðýný
söyleyebiliriz. Toplantýnýn diðer bir önemli baþlýðý ise son yýllardaki Çinli markalarýn yurt içi ve yurt dýþý pazarlardaki artan
pazar payýydý. Þirket yönetimi, Çinli araçlarý kalite ve donaným açýsýndan rekabetçi olduðunu fakat hitap ettiði segment
açýsýndan farklý noktalarda olduklarýný paylaþtýlar. Ayrýca, Ford’un hizmet verdiði pazarlardaki bilinirliði, kalite güveni ve
güçlü daðýtým kanalý sayesinde farklýlaþtýklarýný belirttiler.
2024 yýlýna ait beklentilerine mevcut koþullarda ulaþabileceklerini, toplam yurt içi pazardaki araç satýþ adedinin
beklentilerinin hafif üstünde gerçekleþebileceðini düþünüyorlar. Buna ek olarak, TL’nin güçlü seyrinin devam edeceðini
ve 2025 yýlýnda yurt içi pazarýn yýllýk bazda hafif daralma ihtimalinin artabileceðini paylaþtýlar.
Ýkinci temettü konusunda ise, yatýrýmcýlarýn da yakýndan bildiði gibi temettü daðýtan bir þirket olduklarýný ve þartlar
müsaade ettiði taktirde yönetimin bu yönde karar alabileceði belirtilmiþti. Þirketin 17 Ekim 2024 tarihinde yaptýðý KAP
açýklamasýnda, Yönetim Kurulu 22 Kasým 2024 tarihinde daðýtýlmak üzere hisse baþýna brüt 14,25TL (net 12,825TL)
kâr payý ödeme önerisini yapýlacak olan Olaðan Genel Kurul Toplantýsýnda onaya sunacak. Hatýrlatmak gerekirse, þirket
8 Nisan 2024 tarihinde de brüt 43,30TL temettü daðýtýmý gerçekleþtirmiþti. Þirket, 2024 yýlýnda toplamda brüt 57,55TL
kâr payý daðýtmýþ olacak. Yatýrým evresinde olan ve finansman maliyetinin yüksek olduðu bir zamanda bu kararý almasýný
olumlu karþýlýyoruz.
Cinliler geliyeaaaaaaaaah
Yer Ýmleri