Nissan Honda ve Mitsubishi Birleþerek Dünyanýn 3. Büyük Otomobil Üreticisi Olmaya Hazýrlanýyorlar.
Japon otomotiv devleri birleþirse Toyota ve Volkswagen'den sonra dünyanýn en büyük üçüncü otomobil üreticisi olacaklar. Anlaþmanýn detaylarý henüz net deðil. 2025 itibariyle gerçekleþmesi bekleniyor. Üç þirket marka kimliklerini koruyarak ortak üretim ve teknolojik iþ birliði yapacak. AR-GE ve üretim süreçlerinin optimizasyonuyla yenilik ve maliyet avantajý hedefleniyor.
Bu geliþmenin Japon ekonomisinde genel olarak büyük bir hareketliliðe ve farklý sektörlerdeki diðer büyük oyuncularýn da benzer adýmlar atmasýna neden olacaðý tahmin ediliyor.
Nissan, 1933’te, Honda, 1948’de, Mitsubishi Motors, 1970’te Japonya’da kuruldu.
Yýllýk Araç Üretim Kapasitesi (2023); Nissan: 3.4 milyon, Honda: 4 milyon, Mitsubishi: 1.01 milyon.
Þirket Deðerlemesi 2024 itibarýyla Nissan: 15 milyar $, Honda: 44 milyar $, Mitsubishi: 4.78 milyar $.
Çalýþan sayýsý; Nissan: 133.000, Honda: 194.000, Mitsubishi: 28.982.
Her üç þirket de 2030’a kadar toplam satýþlarýnýn elektrikli araçlardan oluþmasýný hedefliyor.
Birinci ve ikinci hakkýnda:
Toyota 1937’de Japonya’da kuruldu. Çalýþan sayýsý 320.800.
Yýllýk Araç Üretim Kapasitesi: 11.5 milyon.
Þirket Deðerlemesi: 2024 yýlý itibarýyla 200 milyar $
Volkswagen 1937’de Almanya’da kuruldu. Çalýþan Sayýsý 590,000
Yýllýk Araç Üretim Kapasitesi: Yaklaþýk 9.3 milyon
Þirket Deðerlemesi: 2024 yýlý itibarýyla 46 milyar $
(Rakamlar yaklaþým, tahmin ve farklý kaynak bilgileridir. Firmalarýn orijinal raporlarýna bakýnýz)
Bu stratejik hamle, özellikle Tesla'nýn elektrikli araç (EV) pazarýndaki yenilikçi rolünü, Çinli üreticilerin, (BYD gibi þirketlerin), EV alanýndaki agresif büyümesini yakalamak için yapýlýyor. Ancak, devlet desteði ve EV satýþlarýndaki hýzlý büyüme ile Çin pazarý; hem büyük bir rekabet tehdidi hem de üretim ve teknoloji ölçeklendirmesinde çok ileride.
Kýsacasý, artan maliyet baskýlarý, elektrikli araçlara geçiþ ve otonom sürüþ teknolojilerindeki hýzlanan rekabet; otomotiv endüstrisinde büyük deðiþikliklere yol açýyor.
Bakalým birleþme, yenilikçilik ve rekabette beklenen olumlu dönüþümü yaratacak mý?

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri