Sevgili TH, Frotonun yüksek deðerleme oranlarý yeni bir durum deðil ve benim açýklamalarýmý da yanlýþ anlaþmýþsýn sanýrým.
Romanya tesisleri devir alýndýðýnda bu baþlýk altýnda, girilen borç yükünü, yükselen iþçilik maliyetlerini ve E.V. segmentinde Ford'un baþarýsýzlýðýný dile getirmiþtim ama farklý güçler devreye girerek hissenin saðlam bir yükseliþ yapmasýna yardýmcý oldu. O dönem Froto'nun ve Arçeliðin global geniþleme coþkusu borçlanma veya talep azalmasý gibi konularý gölgede býrakýyordu.
Froto için çok iyi yönetiliyor veya iyi konumlanmýþ diyecek bilgiye sahip deðilim, TR ise özlem duyduðu Osmanlý'nýn durumunda ama bazý avantajlar yüksek deðerleme oranlarýný açýklayabilir ki bunlarý herkes biliyor zaten. Belki Romanya tesisleri benzeri yeni dýþa açýlmalar da fiyatlanacak gelecekte, bunu göreceðiz.
TR dýþarýdan izoledir gibi bir görüþ de sakýncalý. Yurtiçi yerleþiklerin yurt dýþý hisse ve tahvil pozisyonlarýna veya yurtdýþýnda alýnan gayrimenkullere bir bakýn. Global alternatiflere milyar dolarlar akarken bizim piyasa bir þekilde dünyadan etkileniyor ancak ülkenin ekonomik ve siyasal durumunu da varlýk fiyatlarýndan iskonto etmeyi ihmal etmiyorlar elbette.
borsa için zor zamanlar... faiz bizi bitirdi.
froto için zor zamanlar çin dünyayý zorluyor.
yine de müthiþ bir þirket ford otosan. ne yapýp eder bi yol bulurlar....
en büyük hayalimizi hatýrlatýrým....
1.000.000 bir milyon araç üretmek...
araç baþý 2 bin euro kar...
2 milyar kar net kar.... % 70 daðýtsa
offf offfff çok güzel..... .
kabaca 70 milyon euro sermaye = HBK 30
30 u da çarpýn FK ile......
herkese iyi bayramlar
Bu konuda kendi geliþtirdiðim bakýþ açýsýný tekrar edeyim.
Ereðli gibi demir-çelikçileri, SKF gibi rulmancýlarý ve Ford gibi otomotivcileri 3 ayrý guruba ayýrýp kar marjlarýný ve piyasa deðerlemelerini o þekilde karþýlaþtýrýn. Rulman çelikten üretilen ve hareketi saðlayan katma deðerli ara malzeme olarak otomotivle çelik arasýndaki iliþkiyi saðlýyor. Mobiliteyi saðlayan ürünlerle hammadde niteliðinde olanlarý karþýlaþtýrmak pek saðlýklý sonuçlar vermeyebilir.
Hocam aydýnlatýcý bilgiler için teþekkür ederim. Ancak ben hala FROTO nun muhteþem ötesi bir þirket olduðu konusunda ikna olmadým. Þöyle bir tarama yaptým, FROTO nun iþlem gördüðü rasyolara yaklaþan baþka bir otomotiv firmasý göremedim. Toyotodan GM ye, FORD dan VW ye, Stellantis den Citroen e baktým. Bir kere defter deðerine göre primli FROTO dan baþka bir otomotiv firmasý göremedim. FROTO zaten DD nin 2.5 katý gibi devasa bir prim ile iþlem görüyor. Diðerleri devasa iskontolarla.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
DD den baþka rasyolara da bakalým. FK oraný desen FROTO'nunki diðerlerine oranla çok daha yüksek. PD/Ciro desen yine öyle. PEG Rasyosu desen negatif, çünkü reel anlamda karlýlýk ve ciro düþüyor. Nereden bakarsam bakayým FROTO'nun dünyadaki diðer otomotiv þirketlerine oranla devasa þekilde primli iþlem görüyor olmasýna bir türlü aklým ermiyor. Demek ki FROTO zihnimizin almayacaðý þekilde mükemmelin de mükemmeli, muhteþemin de muhteþemi 10 yýldýz bir þirket. Bunun baþka açýklamasý yok. 😊
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Daha önce VW FORD dan örnek verdim. Bugün ayni sektördeki Stellantis den örnek vereceðim. Hisse fiyatý 9.9 dolar, hisse baþýna defter deðeri 31 dolar. DD ye oranla %70 iskontolu. FK rasyosu ise 4.6. Yýllýk cironun sadece %20 sinden iþlem görüyor. Eðer FROTO Stellantis rasyolarýndan iþlem görüyor olsaydý hisse 87 deðil 10 ila 30 TL arasý bir yerde olurdu.😊
GM e bakalým. Hisse 47 dolar, hisse baþýna defter deðeri 65 dolar. DD ye oranla %30 iskontolu ve yýllýk cirosunun %20 sinden iþlem görüyor. FK sý ise 6.
Yer Ýmleri