Originally Posted by
gürselbb
bilanço geldi..açtýk..
bir kaðýt kalem al ve sayfayý 4 e böl..
ilk bölmede: son özkaynaklarý, ödenmiþ sermayeye böl..bu çýkan rakam þirketin en sade ederidir.en doðrun çýplak ederidir.yani içinde firma deðeri,büyüme hikayesi,þirket adý ve kuvveti vs vs yoktur..bak bu froto da son bilanço da 44,46 tl çýktý..bilanço geldiðinde fiyatý 92,65 idi.
ha bunla amel edilir mi..edilmez..sana ne verir bu ..þu anki dinamikleri..yukarda saydýðým verilerde hesaba katýlýr..ama þimdi deðil.
gel ikinci bölmeye:
net dönem karý ný al,yýllýklandýr ve ordan hisse baþý kar ý bul..bu HBK yý sektör F/K sý ile çarp..bu senin ikinci deðerin..froto da bu son bilanço itibari ile 131,69 çýktý..
gel üçüncü bölmeye:
esas faaliyet karý....al bu esas faileyt kar ýný 10 ile çarp..buradaki 10, 10 senedir..klasik formüldür..10 ile çarptýn mý..þimdi þimdi ödenmiþ sermaye böl.
bu froto da 121,41 çýktý..son bilanço itibari ile...
gel dördüncü bölmeye:
Özkaynak-fiyat parametresi..þirket özkaynaklarýnýn iþaret ettiði deðere mutlaka dokunur..
basit bir denklem kuracaksýn...1 sene önceki Özkaynak ne idi ve karþýlýðýndaki fiyat-bugün Özkaynak ne ve bu baðlamda etmesi gereken fiyat..o denklemi nasýl kuracaðýný da ben gösteremem..takdir edersiniz.. froto da bu son bilanço ile 89,46 idi..
son bilanço verileri ile 4 farklý usulden rakamlar geldi..
bunlarýn ortalamasýný alacaksýn ve bu çýkan fiyat sana froto nun en basit þekilde ederini söyleyecek..
bu ortalamalarý alýrken de....4 ünü toplayýp 4 e bölmeyeceksiniz..o kadar basit deðil..hatalý çýkar..
üstel ortalama alacaksýnýz..aðýrlýklandýrýlmýþ..katsayý daðýlýmý olacak..
yani 4 ü ne 100 diyelim;
hepsi 25 ediyor..ben Özkaynak-fiyat paritesine 37 diyorum...sen farklý dersin..
net dönem karý...her dönem deðiþir..ben 12,50 diyorum..sen 15 dersin..
ayný þekilde katsayýlarý belirleyip,formüllere tanýmlayýp denklemi kurdunu sana deðeri çýkar..
froto bu bilanço da bana gere 105 tl çýktý....
sadece bu ilk kýsýmla olmaz..
sonra benzer sistemi karlýlýða göre kuracaksýn..roýc-roe-net kar marjý vs vs olacak denklemin içinde
bir ileriki seviye de borçluluk artýp azalmasý var..onlarýda koyacaksýn..
net borç/favök-kaldýraç oranlarý-finansal giderler/DD vs vs..
kolay bir iþ deðil..zaten profesyonellerin deðerleme modellerini yakalarsýn bunlarý yaptýðýn vakit..
ama ilk kýsým yani kaðýdý 4 e böldüðün kýsým seni yanýltmaz...zarar ettirmez..bu bile sana yeter..
Yer Ýmleri