Kýsa Keloðlan Masallarý - Serdar Yýldýrým

KELOÐLAN'IN FÜZESÝ
Bir varmýþ, bir yokmuþ. Ülkenin birinde Keloðlan yaþarmýþ. Uzaya meraklýymýþ. Bir gün bir füze bulmuþ. Füzeyle Jüpiter'e gitmiþ. Uzayda tur atmýþ. Sonra dünyaya dönmüþ. Masalýmýz da burada bitmiþ.

KELOÐLAN VE KORSANLAR
Bir Keloðlan varmýþ. Kayýkla denize açýlmýþ. Korsanlar, kayýðý almýþlar. Keloðlan'ý denize atmýþlar. Keloðlan yüzerek kýyýya çýkmýþ. Masalýmýz da burada bitmiþ.

KELOÐLAN'IN SARAYLARI
Evvel zaman içinde bir Keloðlan yaþarmýþ. Rüyasýnda hazine üstünde yattýðýný görmüþ. Evin altýný kazýp, hazineyi bulmuþ. 365 tane saray yaptýrmýþ. Padiþahýn kýzýyla evlenmiþ. Masalýmýz da burada bitmiþ.

------------------------------------------------

BANA KELOÐLAN DERLER
Tarlaya biber ektim
Bahçeye fidan diktim
Þu masal dünyasýnda
Keloðlan olarak tektim.

Kimse beni geçemez
Benimle yarýþamaz
Benim aþtýðým yüce
Daðlarý onlar aþamaz.

La Fonten saraylarda
Fransa'da, Ýspanya'da
Tatlý hayat yaþamýþ
Krallarýn sofrasýnda.

Andersen dersen Ýsveç'te
Aklý fikri gelgeçte
Masallar yazmýþ ama
Beynimizde süzgeçte.

Grimm Kardeþler vardýr
Onlar birer Alman'dýr
Almanlara sorarsan
Dertlerine dermandýr.

Bana ne La Fonten'den
Andersen'den, Grimm'den
Avrupa'da masal kitaplarýnda
Var mý hiç Keloðlan'dan?

Ben bana benziyorum
Anadolu çocuðuyum
Beni sallamayaný
Sallar söker atarým.

Masal kitabý basanlar
Yerli yazara kýzanlar
La Fonten, Grimm deyip
Andersen'den çýkanlar.

Ey yayýnevleri
Bilgi, kültür evleri
Yerli yazar yok, Avrupa çok
Avrupa kültür evleri.

SON

-------------------------------------------------

DEÐÝRMENCÝ KELOÐLAN ÝLE ARAP
Eski zamanlarda bir Keloðlan yaþarmýþ. Bu Keloðlan tembellikten býkmýþ. Arabýn biriyle ortak olmuþ ve bir deðirmen satýn almýþ. Keloðlan kýsa zamanda deðirmenciliðe alýþmýþ. Gelen buðday, arpa ve mýsýrý deðirmende öðütüp un yapýyor ve para kazanýyormuþ. Bazý müþteriler para yerine öðütülen tahýlýn birazýný deðirmen hakký olarak býrakýrlarmýþ.

Keloðlan'ýn ortaðý arap gün boyu geziyor ve akþamüstü gelip hasýlatý alýyormuþ. Öðütülen tahýlý arabasýna yükleyip kasabada satýyormuþ. Arap giderek zenginleþmiþ. Keloðlan ise, fakir kalmýþ.

Aradan aylar geçmiþ. Bakmýþ Keloðlan olacak gibi deðil, arap kazancýn hepsini alýyor. Araba oyun oynamaya karar vermiþ. Arap geldiði zamanlar, bugün müþteri gelmedi, kazanç olmadý diyerek, hasýlatý eve götürüp anasýna vermiþ. Öðütülen tahýlý ambara saklamýþ.

Bir yýl sonra arap deðirmenden umudunu kesmiþ ve Arabistan'a gitmiþ. Keloðlan deðirmende çok çalýþarak zengin olmuþ. Padiþahýn kýzýyla evlenerek mutlu olmuþ.

SON

------------------------------------------------

KELOÐLAN ÝLE KELAYNAK KUÞU
Vakti zamanýnda ülkenin birinde en güzel kel yarýþmasý düzenlenmiþ. Çok sayýda kelin katýldýðý bu yarýþmada Keloðlan ile Kelaynak finale kalmýþ. Keloðlan Kelaynak'ýn güzel olduðuna inanýyormuþ. Yarýþmayý onun kazanacaðýný sanýyormuþ ama buraya gelirken anasýnýn, birinci olmadan, ödülü almadan sakýn gelme. Seni eve koymam bilmiþ ol, demesini de hiç unutmamýþ. Ne yapýp edip yarýþmayý kazanmalýymýþ.

Keloðlan ile Kelaynak geceyi geçirecekleri handa odalarýna çekilmiþler. Daha sonra Keloðlan Kelaynak'ýn odasýna gitmiþ. Bakmýþ Kelaynak aynanýn karþýsýna geçmiþ kel kafasýný kaþýyor. Keloðlan, sen güzelsin, sen benden güzelsin, sen en güzelsin, diyerek Kelaynak'ý övmeye baþlamýþ. Bunun üzerine Kelaynak þiþinmiþ, kabarmýþ. Sonunda ayna çatlamýþ, Kelaynak patlamýþ. Kelaynak'tan kurtulan Keloðlan gidip odasýna yatmýþ. Ertesi gün rakibi gelmediði için birinci seçilen Keloðlan yüz akçe ödülü alýp evinin yolunu tutmuþ.

SON

--------------------------------------------------

KELOÐLAN DAÐLAR PADÝÞAHI
Bir varmýþ, bir yokmuþ. Bir Keloðlan varmýþ. Bu Keloðlan zamanla büyüyüp geliþmiþ. 20 yaþýna girmiþ. Mert, yiðit biriymiþ ama çalýþmayý sevmez, boþ gezenin boþ kalfasý misali koca boyuyla gezer dururmuþ. Garip anacýðý çalýþ, para kazan dedikçe, para benim neyime, deyme ana keyfime, yazýk olur emeðime, et doldur tabaðýma, dermiþ.

Günlerden bir gün Keloðlan iftiraya uðramýþ, kolculara yakalanmamak için, daðlara kaçmýþ. O yörenin beyi, Keloðlan'ý altýnlarýmý çaldý diye suçlarmýþ. Beyin baskýsýndan yýllardýr býkýp usanan köylüler, Keloðlan'a ekmek, yemek götürerek onun daðlarý mesken tutmasýný saðlamýþlar. Bir iki derken, tarlalarda karýn tokluðuna çalýþmak istemeyen on köylü Keloðlan'ýn çevresinde saf tutmuþ. Keloðlan gücüne güç katmýþ ve bir gün adamlarýyla düze inerek beyi sindirip korkutmuþ. Tarlalarda ýrgatlýk yapan köylüler, Keloðlan'ýn yanýna gelerek, sen çok yaþa emi Keloðlan diye baðýrmýþlar. Kolcular, Keloðlan'ýn etrafýný sarýnca araya girerek Keloðlan'ý daða kaçýrmýþlar.

Olanlardan haberdar olan o ülkenin padiþahý tebdil kýyafet gelerek köylülerle konuþmuþ, Keloðlan'la tanýþmýþ. Onun iftiraya uðradýðýný anlamýþ. Sonradan kimliðini açýklamýþ ve Keloðlan'ý sarayýna davet etmiþ. Sarayda padiþahýn dünya güzeli kýzýný gören Keloðlan kýza aþýk olmuþ. Kýz da ününü duyduðu Keloðlan'ý görür görmez sevmiþ. Sonraki bir gün Keloðlan anasýyla gelerek padiþahtan kýzýný istemiþ. Padiþah kýzýný Keloðlan'a vermiþ. Düðün günü bey bir kenarda eðlenceleri izlerken, onun baskýsýndan kurtulmuþ olan köylüler oynamýþlar, eðlenmiþler. Yýllar sonra bile çocuklarýna, torunlarýna Keloðlan Daðlar Padiþahý diyerek anýlarýný anlatmýþlar.

SON

Yazan: Serdar Yýldýrým