KELOÐLAN LEYLEKLERÝN PADÝÞAHI
Mýsýr'da yaþayan leylekler nisan ayý gelince havalar ýsýnmaya baþlar baþlamaz Anadolu'ya göç edermiþ. Senelerden bir sene mart ayýnýn ortasýnda kar yeni kalkmýþken bir leylek Anadolu'ya gelmiþ ve Keloðlan'ýn evinin bacasýna yuva yapmýþ. Keloðlan þaþkýn, anasý þaþkýn leyleðe bakakalmýþlar.
Keloðlan: " Var bunda bir iþ. " demiþ.
Anasý: " Aldýrma oðlum, erkenci leylektir. " deyip geçiþtirmiþ.
Keloðlan ertesi gün ocaðýn içinde bir altýn bulmuþ. Sonraki gün bir altýn daha bulunca çatýya çýkmýþ. Anlamýþ ki, altýnlarý bacadan aþaðý atan leylektir.
Keloðlan: " Leylek leylek, güzel leylek, bir derdin var senin, anlat leylek. " demiþ.
Leylek: " Keloðlan Keloðlan, bende de sende de vardýr iki göz , benim derdimi sen çöz. "
Keloðlan: " Leylek leylek, kanatlý leylek, kýrmýzý gagalý, altýnlý leylek. Senden ferman, benden derman. "

Bunun üzerine leylek derdini anlatmýþ: Leyleklerin padiþahý olduðunu, Mýsýr'da yaþadýðýný, dünyanýn dört bir yanýndaki leyleklere hükmettiðini ama tahtýný býrakacaðý bir varisinin olmadýðýný belirtmiþ. Uzun araþtýrmalar, bilgelerden, bilginlerden yardým istemeler sonuç vermemiþ ve bir gece rüyasýna giren Keloðlan'ýn yönlendirmesiyle geldiðini söylemiþ. O keloðlan sendin Keloðlan, bende altýn çoktur Keloðlan, sözümde yalan yoktur Keloðlan, derdime çare buldur Keloðlan.

Keloðlan ezilmiþ, büzülmüþ, geniþlemiþ, daralmýþ. Þapkasýný çýkarmýþ, kel baþýný kaþýmýþ:
" Ey leyleklerin padiþahý, buraya gelirken neden eþinizi getirmediniz, sarayda mý býraktýnýz? " diye sormuþ.
Leylek: " Benim hiç eþim olmadý ki. " demiþ.
Keloðlan: " Eþiniz olmazsa yavrunuz olmaz. "
Leylek: " Yavrumun olmasý için mutlaka eþimin olmasý mý lazým? Yýllardýr beni bu yönde uyaranlarý zindana attýrmýþtým. Þimdi kafama dank etti. Þu üstüne oturduðum çuvaldaki altýnlar senin. Derdime çare buldun. Teþekkürler Keloðlan. "
Leyleklerin padiþahý uçup gitmiþ. Keloðlan altýnlarý almýþ. Kendine bir saray yaptýrmýþ. Kellerin padiþahý olduðunu ilan etmiþ. Dünya güzeli bir kýzla evlenmiþ.

Bir yýl sonra nisan ayýnda Anadolu'ya gelen leyleklerden biri, Keloðlan'ýn sarayýnýn bacasýna yuva yapmýþ. Bu postacý leylekmiþ ve leyleklerin padiþahýndan bir mektup getirmiþ. Mektupta, artýk eþim var, stop, dört yavrum oldu, stop, senden ne haber, stop, yazýlýymýþ.

SON