İşbankasının %32.3 ü halka açık, borsadaki lotların şu anki ederi 115 milyar TL. Temettü olarak bu yıl verilecek 13.5 milyar TL ile tedavüldeki lotların 10 da 1 i geri alınabilirdi. Her sene böyle yaparak tedavüldeki lotlar emilir, hissenin gerçek değerini bulması sağlanırdı. 10 senede lotlar QNB ninkine yaklaşır, hisse 0.8 DD den değil de QNB gibi 10 DD den işlem görürdü. Hissedarların menfaatini korumanın en iyi yolu budur.
14.19 ortalama maliyetle İSCTR aldım (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kağıt.
Ama bu cihete gitmiyorlar, 13.5 milyarın 2 milyarını Çifte vergilendirme ile devlete hibe edecekler. Vergisi zaten ödenmiş matrahı tekrar vergiye tabi tutmak prensip olarak çok yanlıştır, sermayeyi çöpe atmaktan farksızdır. YKBNK temettü vermeyerek en iyisini yapıyor.
14.19 ortalama maliyetle İSCTR aldım (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kağıt.
Yönetim kurulu ve CEO nun yeteri kadar profesyonel olmadığını, beceriksiz olduğunu söylüyorum hep. Açık ara ile TR de en büyük aktiflere sahip özel banka statüsündeki İşbankası maalesef piyasa değeri açısından 3. sıraya düştü. Bunun nedeni yönetimin basiretsizliğidir.
Aktifleri İşbankasınınkinin 100 de 1 i kadar olan DSTKF şu anda İşbankasının piyasa değerinin 1.6 katına sahip. Haftaya bir ihtimal 2 katı olacak. İşte bu da BİST in bir azizliği.
İşbankası 2026 yılına 428 milyar TL özsermaye (defter değeri) ile başladı. Piyasa değeri ise 355 milyar. Özsermaye karlılığı 2025 te %21 gibi çok düşük kaldı. Burada kıstas %31 plan 2025 enflasyonudur. Ama 2026 da marjlar artacak. Bu yıl özsermaye karlılığı %28 olur tahminimce. Bu da 2026 için 428x0.28=120 milyar TL net kar demektir. Forward FK rasyosu 2.9, forward PDDD oranı ise 0.65 olan bir hisse bu.
Açık ara ile temel rasyolar bazında en ucuz bankadır bu. Ayrıca yine açık arayla 4.7 trilyon TL gibi en büyük aktifleri olan özel banka yine bu. Kamular dahil tüm sektörde bunu bir tek Ziraat geçiyor aktifler açısından.
Madem bu banka yıllar boyunca basiretli bir şekilde yönetilemiyor, o zaman Varlık Fonunun bunu devralmasını veya satın almasını isterim (tamamen şahsi görüşümdür). Adam gibi yönetecek biri çıkar elbet.
Yer İmleri