Originally Posted by
TRENDHOUND
FROTO piyasa deðeri neredeyse Renault'un piyasa deðerini yakalamýþ hem de hisse 108 e inmiþ durumdayken. Bir kaç hafta önce hisse 135 iken Renault'un piyasa deðerini bayaðý aþmýþtý FROTO, defter deðerinin 3 katýndan iþjem görüyordu o zaman. Kaya gibi þirket iþte. Düþük halka açýklýk oraný, hissenin toplu olmasý büyük avantaj.
Ford Otosan, Gölcük Fabrikasýnýn ardýndan Yeniköy Fabrikasý ile de "Global Lighthouse Network"e katýldý
Kuruluþtan yapýlan basýn açýklamasý aþaðýda bulunuyor:
Ford Otosan, 2019 yýlýnda Gölcük Fabrikasý ile Türkiye'den Dünya Ekonomik Forumu Global Lighthouse Network'e giren ilk otomotiv üreticisi olmasýnýn ardýndan, bu kez Yeniköy Fabrikasý ile ayný prestijli ödüle ikinci kez layýk görüldü. "Geleceðin fabrikasý" vizyonuyla hayata geçirilen Yeniköy Fabrikasý, açýlýþýndan yalnýzca iki yýl sonra elde ettiði bu baþarýyla Ford Otosan'ýn dijital dönüþümde ulaþtýðý seviyeyi küresel ölçekte bir kez daha tescilledi.
Böylece, bu prestijli platforma dahil olarak örnek gösterilen üretim tesisi sayýsýný ikiye çýkaran Ford Otosan Türkiye'de ve dünyada büyük bir baþarýya imza attý.
Otomotiv endüstrisinin benzeri görülmemiþ bir dönüþüm sürecinden geçtiði günümüzde, artan ürün çeþitliliði ve kýrýlgan tedarik zinciri yapýlarý üreticileri daha verimli, daha esnek, daha öngörülü ve dayanýklý olmaya zorluyor. Ford Otosan, 2015 yýlýndan itibaren sürdürdüðü dijital dönüþüm çalýþmalarý ile þimdi de Yeniköy Fabrikasý ile Global Lighthouse Network'e dahil oldu. Ford Otosan, 2019 yýlýnda Global Lighthouse Network aðýna katýlan Gölcük Fabrikasý'nýn ardýndan Yeniköy Fabrikasý ile de küresel bir rol model haline geldi.
Bu vizyon çerçevesinde, 2023 Kasým ayýnda yeniden tasarlanarak hayata geçirilen Yeniköy Fabrikasý, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafýndan Endüstri 4.0 alanýnda dünyanýn en ileri üretim tesislerini bir araya getiren prestijli Global Lighthouse Network (GLN) platformuna kabul edildi. Ford Otosan, Global Lighthouse Network tarafýndan küresel ölçekte örnek gösterilen üretim tesisi sayýsýný ikiye çýkarýrken bu prestijli platformda Türkiye'den iki tesisiyle yer alan ilk üretim þirketi olma baþarýsýný gösterdi.
Ayný zamanda Ford Otosan, Global Lighthouse Network'te iki tesisi bulunan dünyadaki sayýlý þirketlerden biri olurken Ford Motor Company bünyesinde bu aða dahil edilen tek üretim organizasyonu olma özelliðini de taþýyor.
Güven Özyurt: "Dijital dönüþümde oyun kurucu konumumuzu güçlendiriyoruz"
Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, konuya iliþkin deðerlendirmesinde þunlarý söyledi: "Ford Otosan olarak Global Lighthouse Network'e 2019 yýlýnda dahil olan Gölcük Fabrikamýza ek olarak þimdi de Yeniköy Fabrikamýzla bu prestijli platformda yer almanýn kývancýný yaþýyoruz. 2015 yýlýnda baþlattýðýmýz uzun soluklu dijital dönüþüm yolculuðu bugün üretimde neyi, ne zaman ve nasýl yapacaðýmýza karar veren sistemlerin ayrýlmaz bir parçasý haline geldi. Yeniköy Fabrikasý'nda içten yanmalý, hibrit ve elektrikli motorlarý ayný hatta üretebilen esnek yapýmýzla yüksek oktavlý karmaþýklýðý veriyle yönetebiliyoruz, kurduðumuz öðrenen ve dayanýklý üretim modeliyle geleceði net bir þekilde planlayabiliyoruz. Yeniden inþasýyla iki yýl gibi kýsa bir sürede bu modeli mümkün kýlan ekiplerimizin baþarýsýnýn WEF bünyesinde takdir edilmesi büyük bir baþarý.
Türkiye'den bu platforma dahil olan tek otomotiv firmasý olarak, dünyanýn en prestijli kuruluþlarýnýn öncü tesisleriyle yer aldýðý bu platformda iki fabrikamýzla birden yer almak hem þirketimiz hem de ülkemiz adýna büyük bir gurur kaynaðý. Bu seçkin ödül, þirketimizin dijital dönüþümde ulaþtýðý seviyenin ve sektörümüzdeki öncülüðümüzün baðýmsýz ve güvenilir bir otorite tarafýndan küresel ölçekte bir kez daha tescillenmesi anlamýna geliyor. Ödüllü tesislerimizle akýllý üretim teknolojilerinde dünyaya öncülük ediyor, Endüstri 4.0 dönüþümünde küresel ölçekte söz sahibi 'oyun kurucu' konumumuzu daha da güçlendiriyoruz."
Yeniköy, "Geleceðin Fabrikasý" olarak tasarlandý
Ford Otosan, esnek üretim yetkinlikleri sayesinde, 4 binin üzerinde ürün çeþitliliðine raðmen tek bir hat üzerinde yalýn ve verimli üretim gerçekleþtirilebiliyor. Yeniköy Fabrikasý'nýn bu baþarýya ulaþmasýnda, akýllý esnek üretim yönetim platformu, yapay zekâ tabanlý kestirimci bakým sistemleri, akýllý çalýþan destek sistemleri, GenAI destekli kalite platformlarý ve yapay zekâ destekli enerji yönetim sistemleri kritik rol oynadý.
Dijital dönüþüm ve yapay zekâ uygulamalarýndaki öncülüðünü Yeniköy Fabrikasý'nda daha da ileriye taþýyan Ford Otosan, bu tesisini anlýk veri akýþý ve yapay zekâ desteði ile uçtan uca yönetiyor. Akýllý fabrikalarýn temel özelliði olan kapalý döngü modelini temel alan Yeniköy Fabrikasý'nda üretim planlamasý geliþmiþ veri analitiðiyle yürütülüyor. Bu sayede talep, arz ve süreçlerdeki deðiþimler son derece dinamik biçimde yönetilebiliyor. Akýllý ve esnek üretim altyapýsý, anlýk veri ve yapay zekâ desteðiyle uçtan uca yönetilen tesiste geliþmiþ robotik, makine görüþü ve simülasyon modellerine dayalý dijital ikiz uygulamalarý operasyonlarýn verimliliðini en üst seviyeye taþýyor.
Üretim hatlarýnýn tasarýmý, senaryo bazlý kapasite analizleri, hatlar arasý gerçek zamanlý sýralama ve optimizasyonda kullanýlan yapay zekâ teknolojileri ile kapasite kullanýmý artýrýlýrken bekleme süreleri azaltýlýyor. Yapay zekânýn kusursuz entegrasyonu ise verimlilik ve sürdürülebilirlik için üretimin farklý yönlerini optimize ederken tekrarlayan veya fiziksel olarak zorlayýcý görevleri üstlenerek insanlarla iþ birliði yapmak üzere tasarlanan cobotlar sayesinde insan-makine iþ birliði üretim ortamýnda verimliliði en üst seviyeye çýkarýyor. Geçmiþ aksiyonlarý ve çözüm kütüphanesini analiz eden Quality AI Agent ile gelinen noktada problem çözme hýzý üst seviyeye taþýnýyor.
Yeniköy Fabrikasý'nda halihazýrda Transit Custom'ýn 1000'den fazla farklý versiyonu, 90'ýn üzerinde ihracat pazarý için üretiliyor. Kurulan güçlü teknik yapý sayesinde bu yüksek çeþitliliðin tek bir üretim hattýnda ve hem elektrikli hem de içten yanmalý araçlarýn ayný üretim hattýnda üretilebilmesi mümkün hale geliyor.
Küresel tedarik zincirinin dinamiklerine ve ticari araç segmentindeki artan kiþiselleþtirme ihtiyaçlarýna veri odaklý bir deðer zinciriyle yanýt veren Ford Otosan, kendi mühendisleri tarafýndan geliþtirilen 60'tan fazla teknolojik çözümle üretim hacmini iki katýna çýkarýrken ürün çeþitliliðindeki 12 kat artýþý da baþarýyla yönetiyor.
Global Lighthouse Network Nedir?
WEF, dünyanýn en geliþmiþ üretim tesislerini belirlemek amacýyla yapay zekâ, robotik ve nesnelerin interneti (IoT) gibi yenilikçi teknolojileri üretime entegre ederek verimlilikte ve operasyonel mükemmellikte belirlenen titiz kriterleri karþýlayan tesisleri "Global Lighthouse Network"e dâhil ediyor. Dünya genelinde dijital dönüþüm, akýllý üretim ve tedarik zinciri yönetimi konularýnda liderlik eden tesislerin temsil edildiði Global Lighthouse Network platformu, baþarýlý uygulamalarý öne çýkarýrken ileri teknolojilere yatýrým, daha sürdürülebilir ve yenilikçi üretim süreçlerini benimseme yolunda sektörleri ve kuruluþlarý teþvik etmeyi amaçlýyor.
Ford Otosan Hakkýnda
Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Þ.), Ford Motor Company'nin (%41) ve Koç Holding'in (%41) eþit oranda hisse sahibi olduklarý halka açýk (%18) bir þirkettir. 1959'da kurulan Ford Otosan komple bir aracý, motoru da dahil olmak üzere, tüm süreçleriyle tasarlamak, geliþtirmek ve test etmek için gerekli tüm birikim, yetenek ve altyapýya sahiptir ve Ford Avrupa'nýn en büyük ticari araç üretim merkezi konumundadýr.
Kocaeli Gölcük ve Yeniköy Fabrikalarý, Eskiþehir Fabrikasý, Ýstanbul Sancaktepe Ar-Ge Merkezi ve Yedek Parça Deposu, Romanya Craiova Fabrikasý ile 4 merkezde faaliyet gösteren Ford Otosan, 25.000'den fazla kiþiye istihdam saðlamaktadýr. 2000'den fazla Ar-Ge mühendisi ile Türkiye otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahiptir. Eskiþehir Fabrikasý Türkiye'de araç, dizel motor ve güç aktarma organlarýný ayný merkezde üretebilen tek fabrikadýr. Son 13 yýldýr otomotiv sektörü ihracat þampiyonu ve son 9 yýldýr Türkiye ihracat þampiyonu olma baþarýsýný göstermektedir. Türkiye'nin en büyük ikinci sanayi kuruluþu olan Ford Otosan, Borsa Ýstanbul'daki en deðerli otomotiv þirketidir. 'Gelecek Þimdi' vizyonu doðrultusunda Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarý'na ulaþma yolunda birçok baþlýkta toplumsal yatýrým çalýþmalarý yürüten Ford Otosan, 2021 yýlýnda Bloomberg Cinsiyet Eþitliði Endeksi'nde Türkiye'den yer alan ilk ve tek sanayi þirketi olmuþ, 2022 ve 2023'te listedeki konumunu güçlendirmiþtir. (www.fordotosan.com.tr)
Zor zamanlar güçlü adamlar yaratýr, güçlü adamlar kolay zamanlar yaratýr.
Kolay zamanlar zayýf adamlar yaratýr, zayýf adamlar zor zamanlar yaratýr.
Yer Ýmleri